Słoneczne babeczki

Zaktualizowany: 2023 9 sierpnia
Słoneczne babeczki z morelami

Przepis na pyszne babeczki z morelami i serkiem wiejskim

Zapraszam dziś na niezwykłe słoneczne babeczki pieczone z dodatkiem soczystych moreli oraz z serkiem wiejskim. Serek wiejski dodany do ciasta na babeczki dodaje im nie tylko fajnego smaku, ale również wilgotności i ciekawej tekstury. Spróbujcie koniecznie!

muffinki z morelami

Słoneczne babeczki z morelami przepis krok po kroku

Jeśli lubicie pyszne babeczki z owocami i dodatkiem twarogu, to koniecznie spróbujcie tego przepisu!

z morelami2

Słoneczne babeczki z morelami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste i pyszne babeczki z serkiem wiejskim i morelami.
5 z 5 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 20 minut
Porcje 14 -16 sztuk
Składniki

składniki na babeczki z morelami i serkiem

  • 300 g mąki pszennej (- 2 szklanki)
  • 175 g cukru (- niepełna szklanka)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia ((płaska))
  • 1 szczypta soli
  • 2 jajka (- rozmiar L)
  • 4 łyżki oleju
  • 250 ml mleka
  • 200 g serka wiejskiego ((można użyć mniejsze opakowanie serka light))
  • około 8 sztuk moreli
Instrukcja
 

Jak zrobić babeczki z morelami i serkiem wiejskim

  • Zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
    300 g mąki pszennej, 175 g cukru, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 szczypta soli
  • Jajka lekko ubij lub rozmieszaj widelcem, dodaj pozostałe mokre składniki (oprócz serka) i zamieszaj.
    2 jajka, 4 łyżki oleju, 250 ml mleka
  • Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj dokładnie łyżką lub lekko zmiksuj.
  • Na koniec dodaj serek i delikatnie wymieszaj.
    200 g serka wiejskiego
  • Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek – do maksymalnie 2/3 wysokości (babeczki mocno rosną i mi nawet wypłynęły).
  • Na środku każdej babeczki umieść po połowie moreli.
    około 8 sztuk moreli
  • Piecz w 175 stopniach (termoobieg) przez około 20 minut (sprawdź patyczkiem, czy są gotowe).
  • Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Słowa kluczowe babeczki morelowe, babeczki z serkiem wiejskim
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
z morelami babeczki

Babeczki z serkiem wiejskim i morelami – uwagi

Te słoneczne babeczki z morelami potrafią poprawić nastrój – sami popatrzcie – czy nie robi się Wam cieplej i milej od samego patrzenia na nie :)

Gwarantuję, że nie zawiedziecie się również smakiem :)

Moja teściowa dopytywała się nawet, czy one nie są drożdżowe, gdyż ciasto w swej strukturze wyglądało jak ciasto drożdżowe – może to zasługa serka wiejskiego dodanego do środka – tak, tak – jest tam pojemniczek serka wiejskiego :)

Dodatkowo – babeczki „przerosły” moje najśmielsze przypuszczenia, ponieważ tak rosły, że mi uciekały z papilotek :)

Jak zrobić babeczki z serkiem wiejskim i morelami – wskazówki

Te babeczki są bardzo proste i szybkie, a do tego nie wymagają nawet użycia miksera!

Zmieszajcie w jednej misce suche składniki.

W drugiej misce zmieszajcie jajka z mlekiem i olejem i dodajcie je do suchych składników.

Wymieszajcie łyżką – nie musi to być super dokładne.

Teraz dodajemy do ciasta serek wiejski i lekko mieszamy.

Nakładamy ciasto na babeczki do papilotek (najlepiej tak mniej więcej do połowy papilotek, aby wam ciasto nie uciekało podczas pieczenia) i na wierzchu układamy przekrojone morele.

Morele układamy skórką do dołu – to zapobiegnie nadmiernemu przesiąkaniu do ciasta soku z moreli.

Babeczki morelowe pieczemy do suchego patyczka i podajemy posypane cukrem pudrem.

Mam nadzieję, że Was zaciekawiłam i chociaż odrobinę rozpaliłam w Was chęć upieczenia tych niezwykle „pozytywnych” słonecznych babeczek z morelami – upieczcie je koniecznie.

A jeśli nie macie moreli, to możecie je upiec z innymi owocami :)

Zapraszam was także do wypróbowania innych moich przepisów na babeczki.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 5 ocen
Postaw mi kawę

Przepis pochodzi z książki „500 cupcakes & muffins” Fergala Connolliego.

Polecane przepisy na ciasta z morelami

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne ciasta z morelami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2013 5 sierpnia

Podziel się przepisem

8 komentarzy

  1. 84b11c671f446dfa8db5ef8641c727f1?s=54&d=mm&r=g
    Majka 2022 10 czerwca w 20:10- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Babeczki boskie ❤ Wyszły mega ❤

  2. 06cc8501b09f85a9a85e3c6c5777fef5?s=54&d=mm&r=g
    ewa 2014 17 czerwca w 16:26- Odpowiedz

    Witam.Pani Beato upieklam babeczki z morelami ,ale w srodku mi sie nie upiekly i nie wyrosly tak jak pani.Byly wrecz zakalcowate (duzo soku puscily morele) z zewnatrz byly mocno przypieczone a w srodku surowe.Potrzymalam jeszcze w piekarniku ale nic to nie dalo,byly tylko jeszcze twardsze (skorupa).Wyrzucilam i pieklam jeszcze raz,ale bez moreli.Niestety podobnie jak wczesniej (temp jak w przepisie) i po rozkrojeniu widac bylo „ziarenka” serka.Tez zbite ,mniej zakalcowate,ale ani w polowie nie takie jak pani.Co moglo byc przyczyna?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 18 czerwca w 08:30- Odpowiedz

      Przy babeczkach tego typu – mieszanie suchych i mokrych składników – nie powinno się zbyt długo mieszać ciasta – najlepiej, gdy ciasto jest nawet lekko grudkowate – zbyt długie mieszanie (na gładko) może właśnie spowodować, że ciasto będzie gliniaste i niedopieczone. Może też być różnica w samym serku – może jest np. bardziej wodnisty niż ten dostępny u nas (możesz spróbować go najpierw odcedzić i dodać same ziarenka twarogu). Prześlę ci na maila skan oryginalnego przepisu – może coś ci to pomoże :) Przepis oryginalny jest z malinami, ja je zastąpiłam morelami, ale nie miałam problemu z „utrzymaniem” ich na cieście. Pozdrawiam, Beata

      • 06cc8501b09f85a9a85e3c6c5777fef5?s=54&d=mm&r=g
        ewa 2014 21 czerwca w 13:04- Odpowiedz

        Dziekuje za odpowiedz.Nie poddam sie i bede jeszcze piec.Byc moze za dlugo miksowalam-i to moze byc przyczyna,zawsze z tym mam problem bo jak lacze suche skladniki z mokrymi to jest taki myk ,ze czesc suchych jest nadal sucha (to tak jakby za malo bylo mokrego) i nie „namaka” tego suchego i ja mieszam zeby sie polaczylo i moze ta moja dokladnosc robi zakalca.Nie wiem czy jasno sie wytlumaczylam-troche zawile to brzmi,ale moze pani,pani Beato zrozumiala (co peta mial na mysli) zart -oczywiscie.Jeszcze raz dziekuje i bede walczyc z muffinkami.Pozdrawiam ewa

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2014 21 czerwca w 21:58- Odpowiedz

          Życzę powodzenia :)

  3. 06cc8501b09f85a9a85e3c6c5777fef5?s=54&d=mm&r=g
    ewa 2014 16 czerwca w 19:21- Odpowiedz

    Chyba juz wiem o jaki serek chodzi-poszukalam i wyszlo mi ze to serek typu COTTAGE czyli taki ziarnisty.Prosze jednak o potwierdzenie.Pozdrawiam

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 16 czerwca w 22:00- Odpowiedz

      Tak, dokładnie taki :)

  4. 06cc8501b09f85a9a85e3c6c5777fef5?s=54&d=mm&r=g
    ewa 2014 16 czerwca w 19:17- Odpowiedz

    WITAM.BABECZKI WYGLADAJA FANTASTYCZNIE.MAM ZAMIAR PIEC,MAM TYLKO PYTANIE (NIE MIESZKAM W PL) I CHCIALAM ZAPYTAC JAKI TO JEST SEREK WIEJSKI? CZY TO COS JAK PHILADELPHIA? PROSZE O SZYBKA ODPOWIEDZ.POZDRAWIAM

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy