Solony karmel
Przepis na słony karmel
Jak ja uwielbiam solony karmel.
To już chyba nawet uzależnienie ;) ale walczę, nawet nie zjadałam na miejscu tego słoiczka :D
Tylko oblizywałam ciągle łyżeczki ;)
Taki słony karmel pasuje idealnie do wielu deserów, do lodów, do polania ciasta, naleśników, placuszków i gofrów, a jak wam będzie źle i niedobrze, to trzeba go zjeść prosto ze słoiczka :D
Jak zrobić słony karmel?
Sam przepis jest bardzo prosty – chociaż robiony, że tak powiem od zera.
Robimy karmel z cukru – tylko się nie przejmujcie – możecie go mieszać – ja nie mam cierpliwości należnej do czekania na rozpuszczenie się cukru. I zawsze mu pomagam mieszając od czasu do czasu.
Jak karmel będzie miał ładny karmelowy kolor możecie go zdjąć z ognia i dodać resztę składników. Całość zajmie wam może 10 minut – tylko przygotujcie sobie wszystkie składniki aby mieć je pod ręką :)
A jeśli potrzebujecie ekspresowego sosu karmelowego to możecie go zrobić w mikrofalówce – serio😁 na blogu znajdziecie przepis na sos karmelowy z mikrofalówki – do niego też możecie dodać soli :D
Jeśli jednak solony karmel nie należy do waszych ulubionych smaków, to po prostu nie dodawajcie do niego soli, a otrzymacie idealny karmel :D
Solony karmel przepis do druku
Solony karmel
Składniki
- 200 g cukru
- 90 g masła (miękkiego )
- 120 ml śmietany kremówki ((użyłam 30%))
- 1 łyżeczka soli (lub do smaku)
Instrukcja
- Cukier wsyp do rondelka o gruby dnie i podgrzewaj na średnim ogniu często mieszając drewnianą łyżką.200 g cukru
- Podgrzewaj cukier aż nabierze karmelowej barwy - jeśli będzie już miał odpowiedni kolor, ale dalej będą w nim grudki nierozpuszczonego cukru, to zdejmij rondel z ognia i mieszaj energicznie, aż cały cukier się rozpuści (jeśli będziesz podgrzewać cukier zbyt długo, to karmel będzie miał gorzki smak).
- Dodaj masło podzielone na kawałeczki i dokładnie wymieszaj - na początku masło może nie chcieć się ładnie połączyć z karmelem.90 g masła
- Dolej śmietankę kremówkę i zamieszaj - teraz sos powinien już nabrać gładkości :)120 ml śmietany kremówki
- Na koniec posól sos i przelej do słoiczka.1 łyżeczka soli
- Przechowuj go lodówce - wraz ze stygnięciem sos będzie gęstniał, po pobycie w lodówce będzie bardzo gęsty - bardziej do smarowania - wystarczy go lekko pogrzać, aby uzyskał płynną konsystencję :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Przepis znalazłam u Sally :)
8 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Dzień dobry
Czy śmietanka i masło mają być w temperaturze pokojowej?
Nie muszą – jak zwykle wyciągam prosto z lodówki :)
Bo w innych przepisach jest trochę wody, tak z 1/4 szklanki wody by dosłownie przykrych ten cukier
Czasami jest woda, a czasami nie. Cukier rozpuści się również bez wody. Jeśli czujesz się bezpieczniej z wodą, to możesz dodać
Tak bardzo chcialam ten karmel wreszcie zrobic.. ktorys juz przepis, ale.. znow cos nie tak….ten cukier nie chcial sie do konca rozpuscic.. za zadne skarby nie chcialy sie grudy rozpusic.. pomocy!!!!
Ja go ostatnio zaczęłam po prostu mieszać, bo w jednym miejscu się rozpuszczał, a w innym był w grudkach – mieszam drewnianą łyżką i ładnie się całość rozpuszcza :)
Nasza siostra jest ogromną fanką solonego karmelu :D Zawsze kupuje lody i wszystkie słodycze o tym smaku :D
Ja ostatnio jadłam lody solony migdał – bombowe :)