Solony karmel

Zaktualizowany: 2022 19 maja

Przepis na słony karmel

solony karmel


Jak ja uwielbiam solony karmel.

To już chyba nawet uzależnienie ;) ale walczę, nawet nie zjadałam na miejscu tego słoiczka :D

Tylko oblizywałam ciągle łyżeczki ;)

Taki słony karmel pasuje idealnie do wielu deserów, do lodów, do polania ciasta, naleśników, placuszków i gofrów, a jak wam będzie źle i niedobrze, to trzeba go zjeść prosto ze słoiczka :D

Jak zrobić słony karmel?

Sam przepis jest bardzo prosty – chociaż robiony, że tak powiem od zera.

Robimy karmel z cukru – tylko się nie przejmujcie – możecie go mieszać – ja nie mam cierpliwości należnej do czekania na rozpuszczenie się cukru. I zawsze mu pomagam mieszając od czasu do czasu.

Jak karmel będzie miał ładny karmelowy kolor możecie go zdjąć z ognia i dodać resztę składników. Całość zajmie wam może 10 minut – tylko przygotujcie sobie wszystkie składniki aby mieć je pod ręką :)

A jeśli potrzebujecie ekspresowego sosu karmelowego to możecie go zrobić w mikrofalówce – serio😁 na blogu znajdziecie przepis na sos karmelowy z mikrofalówki – do niego też możecie dodać soli :D

Jeśli jednak solony karmel nie należy do waszych ulubionych smaków, to po prostu nie dodawajcie do niego soli, a otrzymacie idealny karmel :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.19 z 11 ocen
Postaw mi kawę

solony karmel

karmel z solą

karmel solony

solony karmel

Solony karmel przepis do druku

karmel z solą

Solony karmel

Wypieki Beaty
Przepis na prosty i szybkie solony karmel idealny jako dodatek do deserów.
4.19 z 11 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 10
Kalorie 456 kcal
Składniki
Instrukcja
 
  • Cukier wsyp do rondelka o gruby dnie i podgrzewaj na średnim ogniu często mieszając drewnianą łyżką.
    200 g cukru
  • Podgrzewaj cukier aż nabierze karmelowej barwy - jeśli będzie już miał odpowiedni kolor, ale dalej będą w nim grudki nierozpuszczonego cukru, to zdejmij rondel z ognia i mieszaj energicznie, aż cały cukier się rozpuści (jeśli będziesz podgrzewać cukier zbyt długo, to karmel będzie miał gorzki smak).
  • Dodaj masło podzielone na kawałeczki i dokładnie wymieszaj - na początku masło może nie chcieć się ładnie połączyć z karmelem.
    90 g masła
  • Dolej śmietankę kremówkę i zamieszaj - teraz sos powinien już nabrać gładkości :)
    120 ml śmietany kremówki
  • Na koniec posól sos i przelej do słoiczka.
    1 łyżeczka soli
  • Przechowuj go lodówce - wraz ze stygnięciem sos będzie gęstniał, po pobycie w lodówce będzie bardzo gęsty - bardziej do smarowania - wystarczy go lekko pogrzać, aby uzyskał płynną konsystencję :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 456kcalWeglowodany: 51gBiałko: 0.7gTłuszcz: 27.6g
Słowa kluczowe karmel z solą, sos karmelowy z solą, słony karmel
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam u Sally :)

Opublikowano: 2017 12 sierpnia

Podziel się przepisem

8 komentarzy

  1. 79485370675faebf79b7489513eeb3ca?s=54&d=mm&r=g
    Agnieszka 2020 17 marca w 11:05- Odpowiedz

    Dzień dobry
    Czy śmietanka i masło mają być w temperaturze pokojowej?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 18 marca w 18:16- Odpowiedz

      Nie muszą – jak zwykle wyciągam prosto z lodówki :)

  2. 29c5a002267b84ba56dc184cadde6ec4?s=54&d=mm&r=g
    Ewelina 2018 30 marca w 22:24- Odpowiedz

    Bo w innych przepisach jest trochę wody, tak z 1/4 szklanki wody by dosłownie przykrych ten cukier

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 31 marca w 10:21- Odpowiedz

      Czasami jest woda, a czasami nie. Cukier rozpuści się również bez wody. Jeśli czujesz się bezpieczniej z wodą, to możesz dodać

  3. 4feda5eb52c9707156ecdab1f688920c?s=54&d=mm&r=g
    BarbaraB 2018 10 lutego w 20:56- Odpowiedz

    Tak bardzo chcialam ten karmel wreszcie zrobic.. ktorys juz przepis, ale.. znow cos nie tak….ten cukier nie chcial sie do konca rozpuscic.. za zadne skarby nie chcialy sie grudy rozpusic.. pomocy!!!!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 11 lutego w 09:44- Odpowiedz

      Ja go ostatnio zaczęłam po prostu mieszać, bo w jednym miejscu się rozpuszczał, a w innym był w grudkach – mieszam drewnianą łyżką i ładnie się całość rozpuszcza :)

  4. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Angelika_Monika Candy Pandas 2017 12 sierpnia w 18:04- Odpowiedz

    Nasza siostra jest ogromną fanką solonego karmelu :D Zawsze kupuje lody i wszystkie słodycze o tym smaku :D

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 16 sierpnia w 09:30- Odpowiedz

      Ja ostatnio jadłam lody solony migdał – bombowe :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy