Spaghetti aglio olio e peperoncino
Przepis na proste i pyszne spaghetti aglio olio e peperoncino
Spaghetti aglio olio e peperoncino to klasyczne danie kuchni włoskiej, które zachwyca prostotą i intensywnym smakiem. Ta szybka potrawa skupia się na harmonii kilku wysokiej jakości składników: czosnku, oliwy z oliwek i ostrych papryczek. Intensywny smak czosnku, z nutą pikantności od chili i aromatem oliwy tworzą niezapomniane doświadczenie kulinarne. To danie doskonale sprawdza się jako szybki posiłek, a jednocześnie stanowi wykwintną propozycję dla miłośników kuchni włoskiej. Spróbuj tego przepisu na proste i pyszne spaghetti aglio olio e peperoncino, by poczuć smak autentycznych włoskich smaków w zaciszu własnej kuchni.
Spis treści
Spaghetti aglio olio e peperoncino przepis krok po kroku
Jeśli lubisz szybkie i do tego bardzo smaczne obiady, które przygotujesz z niewielu składników, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Spaghetti aglio olio e peperoncino przepis
Składniki
Instrukcja
Jak zrobić włoskie spaghetti z czosnkiem i oliwą
- Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.160 g makaronu
- Gdy makaron będzie gotowy przygotuj sos.
- Czosnek pokrój na cieniutkie plasterki, z natki pietruszki oderwij liście i je posiekaj.3-4 ząbki czosnku, 0,5 pęczka natki pietruszki
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojony czosnek i krótko przesmaż – uważaj aby go nie przypalić.3 łyżki oliwy
- Dodaj ostrą papryczkę, przemieszaj.1-2 łyżeczki płatków ostrej papryczki
- Dodaj makaron i energicznie wymieszaj całość.
- Wsyp natkę, posól i popieprz do smaku.sól i pieprz
- Nałóż makaron na talerze, posyp tartym parmezanem.parmezan
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Spaghetti z oliwą i czosnkiem – uwagi
Spaghetti aglio olio to włoska pochwała prostoty. Bo prościej już się nie da! To danie udowadnia jak niewiele składników trzeba, aby wyczarować przepyszny i do tego ekspresowy posiłek. Jak sama nazwa wskazuje ten makaron ma być przede wszystkim z czosnkiem i oliwą. To podstawa i w zasadzie nic więcej nie musicie mieć.
Ja przygotowałam wersję lekko rozszerzoną o ostrą papryczkę – użyłam suszoną i dałam jej sporo – po obiedzie czuć to było po piekących ustach – ale tak ma właśnie być. Dodatkowym składnikiem jaki użyłam jest natka pietruszki – gdy byłam dzieckiem nienawidziłam natki – przeszkadzał mi jej smak, jej zapach. A teraz lubię dodawać ją do dań. Tutaj – mimo sporej ilości natki – nie dominuje ona w smaku tylko ładnie łączy się z pozostałymi składnikami.
Jeśli kochacie włoską kuchnię, lubicie szybkie dania (góra 20 minut w kuchni), to koniecznie zróbcie spaghetti aglio olio i zaskoczcie domowników :)
A potem wypróbujcie przepis na spaghetti z zielonym groszkiem oraz na makaron z łososiem i szpinakiem :)
Ps. Ja ten makaron robiłam dla siebie i męża – ograniczamy ilość węglowodanów w diecie, więc użyłam po 80 g makaronu na osobę – możecie ugotować więcej – reszty składników spokojnie wystarczy na trochę więcej makaronu.
Polecane przepisy na spaghetti
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na szybkie i pyszne makarony z różnymi sosami i różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Przepis na proste i szybkie spaghetti z oliwą i czosnkiem. To tradycyjne włoskie spaghetti to pyszne danie obiadowe do zrobienia w mniej niż 30 minut. Do tego potrzebne tu są tylko podstawowe składniki. Jeśli lubicie kuchnię włoską, to takie spaghetti z oliwą i czosnkiem to obiad dla was! Jego główną zaletą jest szybkość i prostota przygotowania. Koniecznie zajrzyjcie do mojego przepisu na spaghetti aglio olio i sprawdźcie jak zrobić szybkie spaghetti. Takie spaghetti to idealny przepis gdy macie mało czasu, a lodówka świeci pustkami. Na dodatek to danie jest wspaniałe! Proste składniki, czosnek i oliwa, a makaron z nimi smakuje obłędnie! Jeśli lubicie spaghetti, to wypróbujcie również mój przepis na spaghetti z groszkiem albo na spaghetti z łososiem i szpinakiem.
6 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Spaghetti aglio olio e peperoncino przepis
Spaghetti z czosnkiem i oliwą
… gdy byłam dzieckiem nienawidziłam natki – jej smaku, jej zapachu.
Tak jest po polsku.
Dziękuję za zwrócenie uwagi
Tak to smacznie wygląda, że aż poczułam się głodna. Dziś wykonam ten przepis. Świetny blog, jestem tu pierwszy raz ale nie raz jeszcze tu wrócę. Super przepis! Pozdrawiam
Bardzo miło gościć cię na blogu Kamila :) daj znać, jak ci spaghetti smakowało i często zaglądaj :)
Jak niewiele potrzeba do pełni szczęścia <3 :D
Właśnie <3 <3