Suszone pomidory w oleju

Zaktualizowany: 2023 8 sierpnia
suszone pomidory w oleju

Przepis na pomidory suszone z ziołami w oleju

Zapraszam dziś na przepis na pyszne domowe przetwory, a dokładnie na suszone pomidory w oleju. Takie pomidory możecie bez problemu zrobić samodzielnie w domu i potem jesienią i zimą cieszyć się ich niezwykłym smakiem. Spróbujcie koniecznie!

suszone pomidory w oleju

Suszone pomidory w oleju przepis krok po kroku

Jeśli robicie domowe przetwory i uwielbiacie pomidory, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!

suszone pomidory w oleju

Suszone pomidory w oleju przepis

Wypieki Beaty
Przepis na domowe pomidory suszone w oleju z czosnkiem i ziołami.
4.63 z 8 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 5 hours 15 minut
Czas całkowity 6 hours 15 minut
Porcje 6 słoików
Składniki

składniki na suszone pomidory w oleju

  • 5 kg pomidorów polnych ((pelati))
  • około 1,3-1,5 oleju
  • około 16 ząbków czosnku
  • zioła (świeże lub suszone – bazylia, oregano, tymianek)
Instrukcja
 

Jak zrobić suszone pomidory w oleju

  • Pomidory umyj, przekrój na pół i małą łyżeczką wyskrob środek – możesz wykorzystać miąższ do ugotowania zupy pomidorowej.
    5 kg pomidorów polnych
  • Pomidory ułóż skórką do dołu na dużej blaszce z piekarnika lub tacy suszarki do warzyw (ułóż warzywa ściśle, bo w trakcie będą się kurczyć) i posyp posiekanymi lub suszonymi ziołami.
  • Susz pomidory w piekarniku w temperaturze 100 stopni na włączonym termoobiegu przez około 5 godzin (możesz suszyć kilka blach na raz – w trakcie zmieniaj położenie blach.
  • Jeśli pomidory suszysz w suszarce (jak ja), to susz je przez dwa dni w sumie przez kilkanaście godzin – jeśli jest duża wilgotność powietrza – to pomidory będą schły dłużej.
  • Kiedy pomidory staną się elastyczne należy przewrócić je i wyprostować (podczas suszenia będą się skręcać). Zapobiegnie to tworzeniu długich ale wąskich pomidorów a otrzymamy ładne plasterki :)
  • Słoiki wyparz wrzącą wodą, albo pogrzej w piekarniku przez 15 minut w 100 stopniach.
  • Olej podgrzej aż będzie gorący – najlepiej do temperatury 120 stopni – gdy olej zaczyna dymić, to znaczy, że jest już za gorący – wtedy go ostudź, albo dolej trochę zimnego oleju.
    około 1,3-1,5 oleju
  • Do każdego słoika włóż po jednym, dwóch ząbkach czosnku, możesz też dodać zioła.
    około 16 ząbków czosnku, zioła
  • Włóż pomidory do słoików i zalej gorącym olejem (jeśli olej będzie za gorący, to pomidory zaczną się smażyć – mocno to im nie zaszkodzi, ale lepiej aby olej był odrobinę chłodniejszy).
  • Słoiki od razu zakręć i postaw zakrętką do dołu aż do wystudzenia.
Prywatne
Słowa kluczowe pomidory suszone, pomidory w oleju
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
suszone pomidory

Pomidory w oleju – uwagi

Po wrzuceniu na facebooka zdjęcia z suszenia pomidorów pojawiły się Wasze głosy z prośbą o przepis.

Pomidorki już mam wszystkie „przerobione” i „siedzące” w słoiczkach, więc śpieszę z przepisem na suszone pomidory, abyście również mogli sobie przygotować zimowy zapasik :)

Najważniejsza sprawa to pomidory.

Jakie pomidory do suszenia?

Ja kupiłam swoje na ryneczku – najlepsza odmiana to tak zwane pomidory polne (przynajmniej u mnie tak się nazywają), albo pelati – czasami widzę je też pod nazwą lima. Są to pomidory podłużne i wąskie – długość może być tak nawet około 7-8 cm, z małą ilością pestek, za to są fajnie mięsiste (jak się podpytacie, które pomidory będą najlepsze do suszenia, to sprzedawca podpowie).

Pomidorom usuwamy środek (niektórzy wykorzystują go na zupę pomidorową :)) i suszymy je albo w piekarniku (100 stopni z termoobiegiem, przez około 4-5 godzin), albo w suszarce do warzyw i owoców (u mnie było to dwa dni, w sumie kilkanaście godzin suszenia).

Nie suszymy ich na tzw. „wiór”, tylko do momentu aż stracą wilgotność, ale będą wciąż dość elastyczne.

Ususzone pomidorki wkładamy do słoików razem z czosnkiem (użyłam po dwa ząbki na słoiczek) i ziołami – bazylia, oregano, tymianek itp. i zalewamy gorącym olejem (użyłam rzepakowy) – trzeba to zrobić ostrożnie, aby się nie poparzyć.

Suszone pomidory w oleju gotowe :)

Z pięciu kilogramów pomidorów wyszło mi 8 słoiczków (pojemność dżemowa – około 300 g).

Podpowiem Wam, że takie pomidory możecie wykorzystać do przygotowania pysznego kremowego sosu do makaronu – gorąco polecam!

Zobaczcie również inne moje przepisy na domowe przetwory. Przed zimą zawsze robię również dużo ogórków kiszonych – bo moja rodzina je uwielbia.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.63 z 8 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na domowe przetwory

Zobaczcie również inne moje warzywne przetwory i przygotujcie je w domu. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2014 16 sierpnia