Syrop i dżem truskawkowo-rabarbarowy

Zaktualizowany: 2023 15 czerwca
syrop truskawkowo-rabarbarowy

Przepis na dżem truskawkowo-rabarbarowy i syrop

Dziś mam dla Was przepis 2 w 1. Przy jednej pracy otrzymujecie dwa produkty! Po pierwsze pyszny syrop truskawkowo-rabarbarowy, a po drugie dżem truskawkowo-rabarbarowy. Przepis możecie łatwo zwielokrotnić, aby otrzymać więcej słoiczków.

dżem truskawkowo-rabarbarowy

Syrop i dżem truskawkowo-rabarbarowy przepis krok po kroku

Jeśli robisz domowe przetwory, to w tym roku zrób dla swojej rodziny rewelacyjny dżem z truskawek i rabarbaru oraz syrop truskawkowy z rabarbarem. Będą idealne na zimę!

syrop truskawkowo rabarbarowy 1

Syrop i dżem truskawkowo-rabarbarowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na domowy syrop i dżem z truskawek i rabarbaru.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 2 hours
Czas całkowity 4 hours
Porcje 1
Składniki

składniki na syrop i dżem truskawkowy z rabarbarem

  • ½ kg rabarbaru (- umytego i pokrojonego w kawałki od długości około 2 cm)
  • ½ kg truskawek
  • 200 g cukru (- 1 szklanka)
  • 250 ml wody
Instrukcja
 

Jak zrobić syrop i dżem truskawkowo-rabarbarowy

  • Truskawki i rabarbar włóż do garnka, zasyp cukrem i zalej wodą.
    ½ kg rabarbaru, ½ kg truskawek, 200 g cukru, 250 ml wody
  • Postaw na małym ogniu i powoli doprowadź do wrzenia.
  • Gdy owoce i rabarbar puszczą sok, a woda się zagotuje, zestaw z ognia i poczekaj, aż wszystko wystygnie.
  • Przecedź przez gęste sitko i przelej do butelki.
  • Aby zrobić dżem z pozostałości umieść je ponownie w garnku i smaż na małym ogniu, aż owoce zmiękną i się rozpadną, a dżem zgęstnieje.
  • Przełóż dżem do wyparzonych słoików, zakręć szczelnie i postaw dnem do góry do wystudzenia.
Notatki
Z tej porcji otrzymacie około 300-400 ml syropu, oraz dwa słoiczki dżemu.
Prywatne
Słowa kluczowe dżem truskawkowy, dżem z rabarbarem, syrop truskawkowy
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
syrop truskawkowo-rabarbarowy_3

Syrop truskawkowy i dżem truskawkowy z rabarbarem – uwagi

Mam dla Was przepis bardzo na czasie, a w zasadzie to nawet dwa połączone przepisy :)

Jeden na syrop truskawkowo-rabarbarowy, a drugi na dżem o takim samym składzie.

I w zasadzie jest przy nich jedna robota – najpierw przygotowujecie syrop, a potem z owoców robicie dżem.

Syrop mi smakuje rewelacyjnie – dodaję go do wody z lodem i popijam przez cały dzień – będzie idealny dla dzieci, które często nie lubią pić zwykłej wody (a na pewno będzie lepszy i zdrowszy niż „syrop do rozrabiania” ze sklepu).

Syrop możecie też dodać np. do piwa, albo wykorzystać do drinków :)

Co macie robić z dżemem, to raczej nie muszę mówić;)

Z tej porcji wychodzi butelka syropu (około 300 ml), ja ją przeznaczyłam od razu do spożycia, ale myślę, że możecie też zrobić z niego zapasy zimowe (wtedy przygotujcie większą porcję, a sok i dżemy zapasteryzujcie).

Przepisy znalazłam u mojej imienniczki Beaty na blogu „Magazyn kuchenny” (znajdziecie tam również przepis na lemoniadę z tego syropu :)).

Wypróbujcie również inne moje przepisy na domowe przetwory.

syrop truskawkowo-rabarbarowy_4
dżem truskawkowo-rabarbarowy_2

Polecane przepisy na domowe syropy

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne i zdrowsze domowe syropy. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2015 15 czerwca