Szarlotka sypana

Zaktualizowany: 2024 2 marca
szarlotka sypana

Przepis na szarlotkę sypaną z kaszą manną

Dziś u mnie szarlotka sypana. Spytacie się pewnie, a co to takiego? To dosłownie jak nazwa wskazuje ciasto z jabłkami, które się sypie do foremki. To najprostszy przepis na szarlotkę jaki jest na świecie. To ciasto zrobi każdy – nawet osoba bez większych umiejętności cukierniczych! Spróbujcie koniecznie!

prosty jabłecznik z kaszą manną

Szarlotka sypana przepis krok po kroku

Jeśli szukasz szybkiego ciasta z jabłkami, do którego nie musisz nawet robić ciasta, to to jest przepis dla Ciebie!

Szarlotka sypana

Szarlotka sypana przepis

Wypieki Beaty
Bardzo prosta i szybka szarlotka sypana z tartymi jabłkami i kaszą manną.
4.41 z 27 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 180 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę o wielkości około 22 cm.
Składniki

składniki na szarlotkę sypaną z kaszą manną

  • 1,5 kg jabłek ((zależnie od wielkości około 7 sztuk))
  • 1 szklanka mąki pszennej (- 150 g)
  • 1 szklanka kaszy manny (- 170 g)
  • 3/4 szklanki cukru (- 150 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła (zimnego + trochę do posmarowania blaszki)
Instrukcja
 

Jak zrobić szarlotkę sypaną z kaszą manną

  • Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
    1,5 kg jabłek
  • Do dużej miski wsyp mąkę, kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia – zmieszaj łyżką.
    1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka kaszy manny, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Podziel sypkie produkty na trzy części.
  • Masło podziel na małe kawałeczki.
    150 g masła
  • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, całą tortownicę (łącznie z dnem) wysmaruj grubą warstwą masła.
  • Na dno wysyp 1/3 sypkich produktów i rozłóż równą warstwą.
  • Na nie wyłóż połowę jabłek – możesz je posypać dodatkowo cynamonem.
  • Wyłóż drugą warstwę suchych składników, a na nie wyłóż resztę jabłek.
  • Posyp je resztą suchych składników, a nie wyłóż masło w kawałkach.
  • Piecz ciasto przez około 60 minut w 180 stopniach (góra/dół).
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 180kcalWeglowodany: 27gBiałko: 2gTłuszcz: 7g
Słowa kluczowe ekspresowy jabłecznik, sypana szarlotka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
najprostsze ciasto z jabłkami

Szarlotka z kaszą manną – uwagi

Szarlotka sypana to jedno z ciast, które robiliśmy w moim rodzinnym domu :)

Ciasto nieziemsko łatwe i szybkie – uda się KAŻDEMU, więc proszę tu bez wymówek, że ja nie umiem piec ciast, że ciasta mi nie wychodzą, mam dwie lewe ręce itd.

Jeśli uważacie, że to zadanie może Was przerosnąć, to poproście dzieci o pomoc ;)

prosta szarlotka sypana

Jak zrobić szarlotkę sypaną – wskazówki

Aby zrobić szybką szarlotkę sypaną przygotujcie sobie najpierw niezbędne składniki.

Przygotujcie sobie jabłka (co powinno być oczywiste), kaszę mannę (to już trochę mniej ;)), masło, mąkę pszenną i cukier.

Nie potrzebujecie miksera, nie będziecie nic zagniatać, nic schładzać. Bo to szarlotka bez zagniatania i miksowania!

Ciasto robi się szybko i szybko potem znika.

Najdłużej będziecie obierać jabłka i je tarkować na tarce :)

W misce zmieszajcie razem suche składniki, a następnie podzielcie je na trzy równe porcje – możecie też zwarzyć je razem i potem odsypywać po 1/3 części.

Na dno foremki wsypcie jedną warstwę suchych składników i dodajcie połowę jabłek, znowu suche składniki, jabłka i suche składniki, a na koniec jabłka.

W trakcie pieczenia jabłka i masło powodują, że suche składniki nabierają wilgotności i powstaje pyszna i prosta szarlotka – spróbujcie koniecznie!

łatwa szarlotka

Ile piec szarlotkę sypaną?

Szarlotkę sypaną pieczemy około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu szarlotkę lekko studzicie i możecie podać ją już na ciepło – wtedy polecam z gałką lodów.

Podaję przepis na tortownicę o średnicy 22 cm.

jabłecznik sypany

Szarlotka sypana kcal

Ile kalorii ma szarlotka sypana? Dzięki dużej ilości jabłek, ta szarlotka ma stosunkowo mało kalorii, bo w 100 g to około 180 kalorii. Pamiętajcie jednak, że jeden kawałek będzie miał pewnie pomiędzy 150 a 200 g – wszystko zależy jak duży kawałek ukroicie. Lody dodane do ciasta też mają swoją kaloryczność ;) Ale i tak w stosunku do innych ciast, jest to ciasto z tych mniej kalorycznych :)

Dlatego warto upiec szarlotkę sypaną już dziś i samemu się przekonać jakie to proste i jednocześnie szybkie ciasto.

Polecam również inne przepisy na pyszne szarlotki i ciasta z jabłkami.

szarlotka sypana
szarlotka
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.41 z 27 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na szarlotki

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na przepyszne szarlotki o różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2016 10 października

Podziel się przepisem

16 komentarzy

  1. e3808989dc0f484621f7f3493505585d?s=54&d=mm&r=g
    Ane 2024 7 stycznia w 12:32- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Cudowna, prosta szarlotka, zawsze się udajenajlepsza z antonówek lub renety, robiłam też z mąki bezglutenowej i oleju kokosowego – równie pyszna.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2024 8 stycznia w 18:16- Odpowiedz

      Fajna ta wersja bezglutenowa :)

  2. 10edc272ba7adbe6cbe640fb16463453?s=54&d=mm&r=g
    Eva 2021 29 marca w 19:28- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Przepyszny przepis nawet bez kaszy mannej

  3. a4133ac400b1129808adf33d1d1babe1?s=54&d=mm&r=g
    Alina 2020 2 listopada w 13:40- Odpowiedz

    Ja piekę na dużej blaszce, daję dwie szklanki kaszy manny, dwie szklanki mąki, 200 g masła, wanilię, dwie łyżeczki proszku do pieczenia,1 szklankę cukru ( lub mniej), 1 jajko – żółtko do ciasta, białko do jabłek, 2 łyżki duże kaszy manny do jabłek, cynamon. Jabłek nie obieram, tarkuję ze skórkami, jest szybciej i zdrowiej. Ciasto rozcieram w rękach jak kruszonkę, ale dodaję dwie łyżki śmietany. Robię dwie warstwy ciasta i jedną jabłek. Duża blacha wystarczy na kilka dni przyjemności. Polecam.

  4. d34cb7d927e4da2e2bc358baf024bc40?s=54&d=mm&r=g
    Edyta 2020 22 lipca w 09:33- Odpowiedz

    Polecam dla niezdecydowanych :) Wyszło super ,robiłam w większej tortownicy ,przesadziłam trochę z cukrem natomiast domownicy zadowoleni. Jak się cieszę ,że trafiłam na Pani bloga :) Dziękuję :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 22 lipca w 11:35- Odpowiedz

      Super Edyta :) bardzo się cieszę, że ciasto zasmakowało :)

  5. d34cb7d927e4da2e2bc358baf024bc40?s=54&d=mm&r=g
    Edyta 2020 20 lipca w 15:16- Odpowiedz

    Wstawiona do piekarnika podzielę się opinią jak spróbujemy :) Mój mąż smakosz ciast z jabłkami więc zobaczymy jaką opinię wyda :D pozdrawiam

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 20 lipca w 18:07- Odpowiedz

      to życzę smacznego :)

  6. 5e2676aeef13e1b4f1790ab816634f37?s=54&d=mm&r=g
    Justyna Maślanka 2016 11 października w 15:50- Odpowiedz

    Nie wiem czemu, ale do szarlotki sypanej zabieram się już drugi rok. Za każdym razem rezygnowałam z niej na rzecz innej szarlotki lub ciasta z jabłkami, bo zawsze wydawała mi się mniej smaczna. Ale po tych zdjęciach chyba w końcu się zdecyduję :-)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2016 11 października w 17:54- Odpowiedz

      Koniecznie, chociażby żeby zobaczyć, czy jest faktycznie tak smaczna :)

  7. cf37ea38dca79bea45f2039e6987936e?s=54&d=mm&r=g
    Gosia 2016 10 października w 17:43- Odpowiedz

    Uwielbiam sypaną szarlotkę! Taka prosta i szybka, a smakuje świetnie :D

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2016 10 października w 21:17- Odpowiedz

      To prawda :)

  8. cc93aef7343aa18fcdab7fab5fe07e4e?s=54&d=mm&r=g
    Magda 2016 10 października w 12:47- Odpowiedz

    Szarlotka to moje ulubione jesienne ciasto, pychotka :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2016 10 października w 13:10- Odpowiedz

      Moje też :)

  9. 652c5cf7367db81d6065cc93f77a73ce?s=54&d=mm&r=g
    Julia Laszuk 2016 10 października w 10:12- Odpowiedz

    Ale super! Cudownie wygląda. Zapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/09/kalafiorowe-kotlety-z-kasza-jaglana/

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2016 10 października w 10:52- Odpowiedz

      Dziękuję :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy