Szarlotka z budyniem

Zaktualizowany: 2023 19 września
szarlotka z budyniem

Przepis na kruchą szarlotkę pieczoną z budyniem

Dziś u mnie pyszna krucha szarlotka z budyniem, która sprawdzi się idealnie na deser. Ta szarlotka to kruche ciasto twarożkowe, duża warstwa lekko prażonych jabłek, słodki budyń waniliowy i chrupiąca kruszonka. Samo ciasto nie jest trudne do zrobienia i na pewno poradzi sobie z nim każdy! Polecam.

szarlotka z budyniem 4

Szarlotka z budyniem przepis krok po kroku

Jeśli lubisz kruche, rozpływające się w ustach szarlotki, to koniecznie zrób taką pieczoną z budyniem.

apple pie

Szarlotka z budyniem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną kruchą szarlotkę pieczoną z budyniem i kruszonką.
4.50 z 6 ocen
Danie Ciasta
Porcje 24
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 24/24 lub 20/30 cm.
Składniki

składniki na kruche ciasto do szarlotki

  • 375 g mąki pszennej (- 2,5 szklanki)
  • 250 g masła
  • 200 g twarogu na serniki ((może też być serek naturalny taki na kanapki))
  • 75 g cukru pudru (- pół szklanki )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

składniki na budyń do szarlotki

  • 1 litr mleka (- u mnie 1,5%)
  • 2 budynie waniliowe ( lub śmietankowe(na pół litra mleka każdy))
  • cukier (- tyle ile podano na opakowaniu budyniu)
  • 2 łyżki masła

składniki na masę jabłkową do szarlotki

Instrukcja
 

Jak zrobić kruche ciasto z twarogiem do szarlotki

  • Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieć, zawiń w folię i schłodź w lodówce (możesz je przygotować wcześniej).
    375 g mąki pszennej, 250 g masła, 200 g twarogu na serniki, 75 g cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Mniej więcej 2/3 ciasta rozwałkuj na wielkość foremki, albo zetrzyj na tarce i wylep ciastem foremkę.
  • Możesz dodatkowo podpiec spód przez około 15 minut w 180 stopniach (góra/dół), to będzie mniej wchłaniał sok z owoców.

Jak zrobić budyń do szarlotki

  • Odlej około 250 ml mleka, a resztę zacznij gotować razem z cukrem i masłem.
    1 litr mleka, cukier, 2 łyżki masła
  • Do odlanego mleka dodaj proszek budyniowy – dokładnie wymieszaj.
    2 budynie waniliowe
  • Wlej mieszaninę do ciepłego, ale jeszcze nie gotującego się mleka i wymieszaj dokładnie – mieszaj aż budyń zgęstnieje.
  • Odstaw garnek do lekkiego wystudzenia.

Jak zrobić jabłka do szarlotki

  • Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki i pokrój na mniejsze kawałki.
    1,5 kg jabłek
  • Włóż je do garnka o grubym dnie, dodaj wodę, sok z cytryny i trochę cukru.
    sok z połowy cytryny, 120 ml wody, cukier
  • Podgotuj jabłka do momentu gdy lekko zmiękną i zaczną się rozpadać.
  • Wyłącz gaz, jeśli trzeba to dodaj trochę cukru i cynamon – wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
    0,5-1 łyżeczki mielonego cynamonu

Szarlotka z budyniem wykończenie:

  • Wierzch spodu posyp lekko mąką ziemniaczaną (będzie wchłaniać nadmiar soku z jabłek), wyłóż jabłka, na ich wierzch wyłóż budyń, a na koniec zetrzyj odłożoną część ciasta.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 60 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.
Notatki
Ps. Możecie dla pewności najpierw podpiec spód przez 10 minut w 200 stopniach, potem obniżyć temperaturę do 180 stopni, nałożyć jabłka, budyń i ciasto na wierzch i piec dalej wg przepisu.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto z budyniem, jabłecznik z budyniem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
szarlotka z budyniem 7

Kruche ciasto z jabłkami i budyniem – uwagi

Dziś nowe wcielenie szarlotki na moim blogu, bo będzie szarlotka z budyniem :)

Chociaż muszę się przyznać, że akurat przy niej było trochę pracy i przygotowań – ciasto kruche przygotowałam z popularnego przepisu na spód twarożkowy (chociaż zmieniłam użyty ser), do tego uprażyłam jabłka i zrobiłam budyń waniliowy.

Na takie poświęcenie zdecydowałam się dla mojej przylatującej z Anglii siostry – niech wie, że za nią tęskniliśmy :D

Ze względu na ilość warstw ciasto jest trochę pracochłonne – dlatego polecam podzielenie pracy na etapy. Kruche ciasto można przygotować nawet dzień wcześniej i trzymać je w lodówce. Jabłka też możecie podprażyć wcześniej i korzystając z pogody przechować na balkonie. Potem już wystarczy tylko ugotować budyń i wszystko włożyć do foremki :)

Ciasto wyszło rewelacyjne i mogę je z całego serca polecić :D

szarlotka z budyniem 2
szarlotka z budyniem 3
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.50 z 6 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na szarlotkę

Jeśli lubisz szarlotki, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na te pyszne ciasta – na blogu znajdziesz również przepisy na szarlotki z całego świata. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2015 2 listopada

Podziel się przepisem

17 komentarzy

  1. 3ccc5f2887d17893580038d0c022d3d9?s=54&d=mm&r=g
    Julia 2024 4 marca w 17:56- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Kolejny cudowny przepis! Ciasto I jabłka przygotowaliśmy dzień wcześniej. Rano tylko budyń I do pieca. Wszystko wyszło idealnie. Rodzina zachwycona. Wspaniałe jest to ciacho!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2024 4 marca w 21:54- Odpowiedz

      Super, bardzo się cieszę, że ciasto zasmakowało

  2. 802ca6a895cde26040cea25d5759d1fb?s=54&d=mm&r=g
    Sylwoa P 2018 3 lutego w 11:20- Odpowiedz

    Wczoraj upiekłam… Mniam lepszego jabłecznika domowej roboty nie jadłamrozplywa sie w ustach kończąc jeden kawałek masz ochote na kolejny i kolejny…

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 3 lutego w 12:44- Odpowiedz

      Wow, cieszę się bardzo, że ciasto tak ci zasmakowało :)

  3. fcc9013cd5129e03c20e288240c1549f?s=54&d=mm&r=g
    Magda 2016 25 marca w 21:45- Odpowiedz

    Waga jabłek przed czy po obraniu?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 25 marca w 21:57- Odpowiedz

      przed obraniem :)

  4. 6ce9586fdef9816adbc16fbf4bf8c927?s=54&d=mm&r=g
    ewa 2016 20 lutego w 18:59- Odpowiedz

    ciasto było pycha :) jutro robię ja dla syna, ma być takie samo jak u cioci Beaty :)

  5. Popularne wpisy w 2015 roku - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2016 7 stycznia w 08:51- Odpowiedz

    […] Szarlotka z budyniem […]

  6. Ciasto kokosowe z budyniem - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2016 4 stycznia w 06:31- Odpowiedz

    […] domowym sukcesie jabłecznika z budyniem, upiekłam kolejne ciasto z budyniem – tym razem w zasadzie występuje w roli głównej, a […]

  7. 1d2653e784eb1bd2f195f712bdb0d808?s=54&d=mm&r=g
    Ewa 2015 21 listopada w 10:20- Odpowiedz

    mhm jasne. spód surowy wyszedł

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 21 listopada w 11:51- Odpowiedz

      Ale jak to surowy?

    • 1d2653e784eb1bd2f195f712bdb0d808?s=54&d=mm&r=g
      Ewa 2015 21 listopada w 15:40- Odpowiedz

      ach… piekarnik się popsuł… ;)

  8. bb9ca112eb0fd83ff632bcad0c55df8e?s=54&d=mm&r=g
    Ewa 2015 8 listopada w 19:23- Odpowiedz

    Pyszne kruche ciasto i świetne połączenie budyniu z jabłkami. Szarlotka była znakomita. podkreślam słowo BYŁA, bo rozeszła się bardzo szybko wśród rodzinki. Ciężko się powstrzymać i nie zjeść jeszcze ciepłej jednak z uwagi na budyń lepiej poczekać :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 8 listopada w 19:27- Odpowiedz

      super, bardzo się cieszę :)

  9. b123fe6fb09aca66341d92b2b57d6688?s=54&d=mm&r=g
    gin 2015 4 listopada w 16:56- Odpowiedz

    Mmm, pycha! Szarlotka z budyniem to mój ulubiony rodzaj :)
    Siostra z pewnością była zachwycona i doceniła poświęcenie :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 10 listopada w 17:50- Odpowiedz

      Dziękuję :) a siostra i jej syn byli głównymi degustatorami (dawno nie jedli takich domowych szarlotek :)).

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy