Szarlotka z migdałową kruszonką
Przepis na placek jabłkowy z kruszonką migdałową
Zapraszam na przepyszną i bardzo prostą szarlotkę pieczoną z kruszonką z dodatkiem mielonych migdałów. Ta szarlotka zrobiona jest z prażonymi jabłkami, więc jej przygotowanie jest szybkie i bardzo proste. Wszystkich domowników zachwyci smakiem takie kruche ciasto z jabłkami i kruszonką migdałową. Polecam!
Spis treści
Szarlotka z migdałową kruszonką przepis krok po kroku
Jeśli lubisz apetyczne szarlotki, które wręcz rozpływają się w ustach, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Szarlotka z migdałową kruszonką przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę do pieczenia o średnicy około 26 cm.
Składniki
składniki na kruche ciasto do szarlotki
- 200 g mąki pszennej (- 1 i 1/3 szklanki)
- 100 g masła (zimnego )
- 1 jajko ( – użyłam rozmiar L)
- 1 łyżka cukru (- użyłam z wanilią – jeśli lubisz słodsze ciasta, to możesz dać dwie łyżki)
- 1 szczypta soli
- odrobina zimnej wody ( – opcjonalnie)
składniki na jabłkowe nadzienie do szarlotki
- 1 słoik jabłek prażonych ( – około 700-750 g – albo 6 większych jabłek + około 60 g masła + cukier (do smaku))
składniki na kruszonkę migdałową do szarlotki
- 50 g mielonych migdałów ((około pół szklanki) )
- 30 g mąki pszennej ((2 łyżki) )
- 30 g cukru ((2 łyżki) )
- ok 40 g masła
Instrukcja
Jak zrobić szarlotkę z migdałową kruszonką
- Przygotuj kruche ciasto – połącz ze sobą szybko składniki – mąkę, masło w kawałkach, jajko, sól i cukier.200 g mąki pszennej, 100 g masła, 1 jajko, 1 łyżka cukru, 1 szczypta soli
- Jeśli ciasto jest zbyt sypkie to daj trochę zimnej wody.odrobina zimnej wody
- Uformuj ciasto w kulkę, owiń folią, delikatnie spłaszcz i schłodź w lodówce przez godzinę.
- Jeśli nie używasz gotowych jabłek prażonych, to przygotuj nadzienie.1 słoik jabłek prażonych
- Jabłka obierz, usuń gniazdo nasienne, a owoce pokrój w kostkę.
- Przełóż jabłka na dużą patelnię, dodaj masło i cukier do smaku – smaż aż owoce się lekko rozpadną i zmiękną.
- Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm.
- Wyłóż nim formę do pieczenia o średnicy około 26 cm.
- Nakłuj ciasto widelcem.
- Wyłóż jabłka.
- Przygotuj kruszonkę – wszystkie składniki rozgnieć palcami, tak aby była lekko sypka.50 g mielonych migdałów, 30 g mąki pszennej, 30 g cukru, ok 40 g masła
- Posyp kruszonką wierzch jabłek.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30 minut – aż będzie rumiana.
- Po upieczeniu lekko ostudź – ja podałam ją jeszcze na ciepło z lodami – wtedy masa jabłkowa była jeszcze "luźna".
- Po ostudzeniu masa bardziej zgęstnieje.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Migdałowa szarlotka – uwagi
Szarlotki i serniki, to ciasta, które najczęściej przewijają się przez mój piekarnik.
Ciasta z jabłkami wręcz uwielbiam i tą miłość przekazałam chyba razem z mlekiem mojej córce, bo ona nie przejdzie obojętnie obok szarlotki.
Ostatnio mi znowu jęczała, żeby jakąś upiec, więc zrobiłam taką na szybko – z gotowymi jabłkami prażonymi ze słoika.
Dla urozmaicenia smaku do kruszonki dodałam sporo mielonych migdałów i to był strzał w 10!
Do naszej szarlotki z migdałową kruszonką dobrałyśmy się, gdy była jeszcze gorąca, a nadzienie parzyło język 😎
Pożarłyśmy od razu po kawałku z gałką lodów, a potem jeszcze dokładeczkę :D
Moja krew!
Jeśli nie macie w domu słoika z jabłkami, to możecie wykorzystać świeże jabłka – w przepisie podaję, jak je przygotować.
A wszystkich maniaków ciast z jabłkami zapraszam do wypróbowania innych przepisów na szarlotki.
Polecane przepisy na kruchą szarlotkę
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na przepyszne szarlotki. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
4 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Pyszna tarta! Wszystkim bardzo smakowala :) Dziekuje za przepis :)
P.S. Zrobilam kruszonke z podwojnej porcji. Kruszonki nigdy nie mamy dosyc :)
Bardzo się cieszę, że ciasto zasmakowało :)
Pysznosci! Zamierzam upiec to ciasto w niedziele :) Wszystkie skladniki juz kupilam, nawet prazone jablka :) Mam tylko male pytanie…czy nie jest za malo tych jablek na tarte o takiej srednicy? Bo jakis taki maly mi sie ten sloik wydaje… moj ma pojemnosc 810 g :)
Dla mnie było ich ok, ale jak masz więcej, to możesz dać więcej :)