Szarlotka z jabłkami

Zaktualizowany: 2023 12 października
szarlotka z jabłkami

Przepis na szarlotkę na kruchym cieście

Dziś mam dla was klasyczny przepis na tradycyjne polskie ciasto. To najlepsza szarlotka z jabłkami pieczona pomiędzy dwoma warstwami pysznego kruchego ciasta. Do tego masa pysznych i delikatnych jabłek. Jesienią i zimą aromatyczne i ciepłe ciasto z jabłkami to idealny dodatek do kawy czy herbaty. Gorąco polecam!

kruche ciasto z jabłkami

Szarlotka z jabłkami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz kruche szarlotki, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Taka szarlotka podana na ciepło z gałką lodów, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!

szarlotka z jabłek

Szarlotka z jabłkami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną kruchą szarlotkę z dużą ilością jabłek – przepis na szarlotkę na dużą blachę.
4.58 z 57 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 hour 45 minut
Danie Ciasta
Porcje 28 porcji
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 25/30 cm.
Składniki

składniki na kruche ciasto do szarlotki

składniki na nadzienie jabłkowe do szarlotki

Instrukcja
 

Jak zrobić nadzienie jabłkowe do szarlotki

  • Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne i pokrój jabłko na kawałki.
    2 kg jabłek
  • Wrzuć do garnka wszystkie składniki nadzienia (oprócz mąki) i dodaj około 1/4 szklanki wody. Duś jabłka, aż zmiękną.
    1/3 szklanki cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1/4 łyżeczki cynamonu, 40 g masła
  • Na koniec dodaj mąkę (jeśli używasz) i dokładnie wymieszaj. Pogotuj jeszcze chwilkę i zestaw z ognia.
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

Jak zrobić kruche ciasto do szarlotki

  • Zagnieć razem wszystkie składniki (możesz to zrobić mikserem, albo malakserem).
    400 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka, 1 łyżka cukru waniliowego, 3-4 łyżki mleka, 160 g masła
  • Uformuj z ciasta kulę i podziel ją na dwie części.
  • Rozwałkuj jedną z nich i wylep nią przygotowaną wcześniej foremkę (wyłożoną papierem do pieczenia, albo posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą), ponakłuwaj ciasto kilkakrotnie.
  • Podpiecz ciasto przez 10 minut w 180 stopniach (góra/dół).
  • Na ciasto wyłóż masę jabłkową.
  • Rozwałkuj drugą porcję ciasta i wyłóż na jabłka.
  • Całość piecz około 30-35 minut.
  • Po upieczeniu przestudź.
  • Posyp cukrem pudrem, albo polej lukrem przygotowanym ze szklanki cukru pudru i odrobiny gorącej wody.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto z jabłkami, polska szarlotka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
szarlotka z jabłek

Krucha szarlotka z jabłkami – uwagi

Czy ja już wam mówiłam, że uwielbiam jabłka?

Pewnie mówiłam, co? :D

Jabłka jem codziennie, przynajmniej jedno, a najlepiej dwa. Pamiętam, że jak byłam młodsza, to potrafiłam wciągnąć kilogram dziennie – takich prosto z drzewa, pachnących słońcem.

Skoro tak pożeram jabłka, to jest zupełnie jasne, że ciastu z jabłkami też nigdy nie powiem „nie”.

Od jakiegoś czasu strasznie chciało mi się szarlotki z jabłkami – już za długo żadnej nie jadłam.

Nie wiedziałam jaką upiec, więc ciągle trwało to w zawieszeniu.

Niedawno na blogu Słodkie fantazje pojawił się wpis o szarlotce.

Ta szarlotka z jabłkami zyskała wiele dobrych opinii, więc postanowiłam ją wypróbować :)

Jak zrobić szarlotkę z jabłkami – porady

Półkruche ciasto robi się szybko, bo nie wymaga schładzania w lodówce. Wystarczy szybko je zagnieść albo nawet zmiksować, podzielić na dwie mniej więcej równe części, rozwałkować i jedną z nich wylepić dno formy do pieczenia. Tak przygotowaną foremkę z ciastem podpiekacie chwilę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Jabłka można przygotować samemu, albo wykorzystać kupną masę jabłkową, albo przygotowane wcześniej jabłka ze słoika.

Ja zapomniałam, że na półce stoją mi słoiki z zeszłego roku i zrobiłam ze świeżych jabłek. Dałam ich dużo i w konsekwencji masa lekko mi bokami przy jedzeniu wychodziła, ale ja nie narzekam, bo uwielbiam jabłka :)).

Jak przygotować jabłka do szarlotki?

Jakie jabłka użyć do szarlotki? Najlepsze będą takie twardsze jabłka – np. szara reneta, ja lubię też jabłka jonagold. Ale w zasadzie możecie użyć takie jakie macie w domu.

Jeśli robicie sami jabłka, to obierzcie je, przekrójcie, usuńcie gniazda nasienne, pokrójcie w kostkę i podduście aż się zaczną rozpadać. Jeśli lubicie większe kawałki jabłek w cieście, to wyłącznie grzanie zanim zaczną się rozpadać. Jabłka lekko studzicie i wykładacie na spód. Teraz jeszcze układacie na górze drugą część ciasta i pieczecie.

Ciasto po upieczeniu warto oprószyć cukrem pudrem, aby ładniej się prezentowało i było nieco słodsze.

Ciasto możecie jeść już po lekkim ostudzeniu – masa jabłkowa może być wtedy jeszcze mało ścięta, ale to w zupełności nie przeszkadza. Wraz z ostyganiem, jabłka powinny robić się bardziej zwarte. 

Wypróbujcie ten przepis na szarlotkę na kruchym cieście, bo warto!

Pokochacie to delikatne ciasto i pyszną masę jabłkową. Do tego to ciasto na dużą blachę, więc ciasta wystarczy dla każdego. Zarówno dla domowników jak i gości. A jesienią taka szarlotka z jabłkami stanowi doskonały deser – myślę, że każdy się tu ze mną zgodzi :)

Upieczcie więc to ciasto już w ten weekend!

A potem – jeśli tak jak ja uwielbiacie ciasta z jabłkami i jabłka – przetestujcie inne moje przepisy na szarlotki i jabłeczniki.

A tu moja szarlotka z jabłkami na starych zdjęciach.

ciasto szarlotka
ciasto szarlotka
ciasto szarlotka

Polecane przepisy na ciasta z jabłkami

Jeśli lubisz ciasta z jabłkami i aromatyczne szarlotki, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na te rewelacyjne ciasta. Tu na szybko polecam takie trzy przepisy na jabłeczniki, które zasmakują każdemu!

Opublikowano: 2012 22 października

Podziel się przepisem

18 komentarzy

  1. 88362127b99999045d53f5f8f6c49cfb?s=54&d=mm&r=g
    Mira 2022 8 czerwca w 02:36- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Dziekuje za fajny przepis. Podoba mnie sie bo ciasto jest z proszkiem do pieczenia. Wiec bedzie bardziej miekie niz tradycyjna szarlotka. Takiego przepisu szukalam. Bede piekla na weekend. Powodzenia

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 8 czerwca w 09:22- Odpowiedz

      Życzę smacznego :)

  2. 59fe6e21d743ca58c5ba865f3c6e1f1a?s=54&d=mm&r=g
    Ewa 2022 10 marca w 14:24- Odpowiedz

    Do ciasta kruchego nie potrzebny jest proszek do pieczenia. Podana ilość proszku w przepisie to porażka, nie czuć smaku ciasta kruchego tylko sam proszek aż język piecze. A…i do jabłek nie dajemy mąki ziemniaczanej bo robi się z nich papka, lepiej dodać kaszę manną lub tarta bułkę, chodzi o to aby ściągnąć wilgoć z jabłek.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 10 marca w 15:13- Odpowiedz

      To jest akurat przepis z użyciem proszku do pieczenia, bo to jest ciasto półkruche, do którego dodaje się proszek.
      Jabłka są duszone i mają być musowate, stąd dodana jest mąka ziemniaczana. Tu nie ma być kawałków jabłek.
      Zrobiłaś ciasto wg tego przepisu i czujesz ten proszek do pieczenia, czy tylko ci się wydaje, że będzie go czuć?

  3. e0b852506f57c4f5a57efc038ff6fff8?s=54&d=mm&r=g
    Halina 2021 7 grudnia w 23:12- Odpowiedz

    czy zamiast jabłek można dać śliwki ?

  4. fa2195a289c735c37fc4472e87804890?s=54&d=mm&r=g
    joanna 2021 10 sierpnia w 13:49- Odpowiedz

    czy jabłka na ciasto dać gorące czy zimne?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 10 sierpnia w 14:49- Odpowiedz

      Ja daję jeszcze ciepłe, nie chce mi się czekać aż ostygną

  5. 420adb5ce365045c60b8a1a5361f80c4?s=54&d=mm&r=g
    Dominika 2020 28 listopada w 13:41- Odpowiedz

    Czy mleko można zastąpić np. słodką śmietanką?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 28 listopada w 18:05- Odpowiedz

      Oczywiście :)

  6. 38d2e841a8c08ecbfe4e3d4756188764?s=54&d=mm&r=g
    Magda 2020 23 maja w 18:16- Odpowiedz

    Ok. Dziękuję

  7. 38d2e841a8c08ecbfe4e3d4756188764?s=54&d=mm&r=g
    Magda 2020 23 maja w 17:32- Odpowiedz

    A czy masło również?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 23 maja w 17:47- Odpowiedz

      Masło już nie, bo nie będziesz ich już dusić.

  8. 38d2e841a8c08ecbfe4e3d4756188764?s=54&d=mm&r=g
    Magda 2020 23 maja w 17:10- Odpowiedz

    Czy można dać jabłka z słoika domowej roboty? Czy również trzeba dodac masło i mąkę?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 23 maja w 17:24- Odpowiedz

      Możesz dać swoje jabłka, mąkę dodaj jeśli są mocno soczyste

  9. e20e502702315400b8b40bba221981dd?s=54&d=mm&r=g
    Jola 2020 9 kwietnia w 07:16- Odpowiedz

    Przepraszam, ale muszę się dopytać… Dwie łyżki proszku do pieczenia czy dwie łyżeczki?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 9 kwietnia w 08:40- Odpowiedz

      Oczywiście łyżeczki :) Już poprawiłam przepis :)

  10. 1900de2469e27b31b639fcc03e4ef862?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2018 15 marca w 19:16- Odpowiedz

    Pychota. Bardzo lubię ciasta z jabłkami

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Szarlotka z jabłkami przepis

Przepis na szarlotkę na cieście półkruchym to świetny pomysł na pyszne ciasto do kawy. Dwa blaty ciasta półkruchego a pomiędzy nimi masa prażonych jabłek - możecie użyć gotowe jabłka, albo samodzielnie poddusić jabłka. Dzięki dodatkowi proszku do pieczenia ciasto jest troszkę bardziej miękkie i nie kruszy się. Zaraz po upieczeniu masa jabłkowa jest jeszcze gorąca i lekko luźna, ale po ostygnięciu "ściąga" się. Takie ciasto z jabłkami idealnie smakuje z gałką lodów - spróbujcie koniecznie.

Przepis na szarlotkę

Zobaczcie mój przepis na półkruchą szarlotkę i sprawdźcie jak zrobić ciasto z jabłkami na cieście półkruchym. Upieczcie takie ciasto swojej rodzinie i zobaczcie jak szybko zniknie :) Przy okazji polecam wam przepis na szarlotkę z kruszonką - nieziemską w smaku! Mam nadzieję, że mój dokładny przepis opisany krok po kroku pozwoli wam przygotować to ciasto bez żadnych problemów. Prosta krucha szarlotka przepis dla każdego! Sami się przekonajcie jak wyśmienicie smakuje to ciasto. Jestem przekonana, że wasza rodzina i goście ją pokochają. Szczególnie jeśli podacie ją na ciepło z lodami. Wtedy to doskonały deser dla każdego!