Szyszki z ryżu preparowanego

Zaktualizowany: 2023 8 października
szyszki z ryżu

Przepis na szyszki z ryżu preparowanego z mojego dzieciństwa

Szyszki zrobione z ryżu preparowanego i krówek to smak mojego dzieciństwa. Wtedy robiła je moja mama, a teraz ja robię je moim dzieciom. Mimo prostoty wykonania oraz niewielu składników, to deser, który zawsze i wszystkim smakuje. Jeśli więc też uwielbialiście te słodkości, to zobaczcie jak zrobić szyszki z ryżu preparowanego – sprawdźcie mój przepis ze zdjęciami krok po kroku oraz obejrzyjcie film z przygotowania szyszek :)

szyszki z ryżu

Karmelowe szyszki z ryżu preparowanego przepis krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłu na niebanalny deser, którym zaskoczysz dzieci i dorosłych, to wypróbuj ten przepis!

szyszki z ryżu

Szyszki z ryżu preparowanego przepis

Wypieki Beaty
Przepis na przysmak dzieciństwa – karmelowe szyszki z ryżu. Takie szyszki z ryżu preparowanego są bardzo szybkie do przygotowania a smakują rewelacyjnie. Spróbuj koniecznie!
4.05 z 138 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 40 minut
Danie Deser
Porcje 22 sztuki
Kalorie 445 kcal
Składniki

składniki na szyszki z ryżu i krówek

  • około 80 g ryżu preparowanego
  • 300 g krówek ((takie miękkie szybciej się rozpuszczą))
  • 100 g masła
  • 1 łyżka łyżka gorzkiego kakao (opcjonalnie)
Instrukcja
 

Jak zrobić szyszki z ryżu i krówek

  • Rozpuść krówki razem z masłem – mieszaj, aby masa się nie przypaliła. Mieszaj aż masa się ładnie połączy i nie będzie się oddzielało masło.
    300 g krówek, 100 g masła
    jak zrobić szyszki z ryżu i krówek
  • Możesz dodać trochę gorzkiego kakao – wtedy szyszki nabiorę odrobinę ciemniejszego koloru.
    1 łyżka łyżka gorzkiego kakao
  • Dodaj ryż do masy krówkowej i wymieszaj.
    około 80 g ryżu preparowanego
    dodawanie ryżu preparowanego do rozpuszczonych krówek
  • Odstaw całość do lekkiego wystudzenia.
  • Jeszcze ciepłą masę dziel na mniejsze części i tocz w rękach kule – ich rozmiar zależy od ciebie, ale najwygodniej się je taki o średnicy około 4 cm.
    jak zrobić szyszki z ryżem
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 445kcalWeglowodany: 63gBiałko: 3gTłuszcz: 21gBłonnik: 1g
Słowa kluczowe szyszki z krówek, szyszki z ryżu
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
szyszki z ryżu i cukierków

Karmelowe szyszki z ryżu – uwagi

Te szyszki z ryżu preparowanego to jeden ze smaków dzieciństwa – szczególnie mój mąż je uwielbia i to on nalegał, aby je zrobić.

Moja mama robiła je tylko czasami, za to u mojego męża były one częstym gościem.

Teraz jest to również przysmak moich dzieci (mam nawet pakować je synkowi do szkoły).

Jeśli takie szyszki to również smak Waszego dzieciństwa, to koniecznie je przygotujcie i pozwólcie sobie na chwilę nostalgii.

szyszki z ryżu i krówek

Jak zrobić szyszki z ryżu preparowanego i masy krówkowej – wskazówki

Sam przepis jest prosty , więc nawet „dwie lewe ręce” powinny dać sobie z nimi radę.  Za to efekt WOW gwarantowany!

Aby zrobić szyszki z krówek wystarczy rozpuścić krówki z masłem, a potem wymieszać z ryżem preparowanym.

Lekko przestudzoną masę nabieramy łyżką i nadajemy kształt – mogą to być podłużne kształty bardziej podobne do szyszek, albo bardziej okrągłe i mniejsze. To już zależy od Was!

szyszki z ryżu preparowanego

Jakie krówki do szyszek?

Najlepiej wybrać tu miękkie i ciągnące krówki – szybciej się rozpuszczą.

Gdy krówki się rozpuszczą i połączą z masłem w jednolitą masę, to wsyp do garnka ryż preparowany i go wymieszaj łopatką.

Ostudź masę, aby się nie poparzyć w trakcie robienia szyszek.

Wtedy bierz porcje ryżu w krówkach i tocz z nich szyszki – mogą to być podłużne kształty, albo kuleczki – jak będzie wygodniej.

Gotowe szyszki z ryżu odłóż do pełnego ostudzenia.

Możesz je włożyć dodatkowo w małe papilotki (jak do babeczek, albo trufli) – będą się piękniej prezentowały. W takiej postaci możesz je nawet spakować i podarować w prezencie :)

Te słodkie kuleczki z ryżu preparowanego będą się świetnie prezentować na świątecznym stole – i nie tylko.

Koniecznie zróbcie je sobie i swoim dzieciom.

karmelowe szyszki ryżowe

Jak przechowywać szyszki?

Szyszki są najlepsze do zjedzenia w przeciągu kilku dni, a najlepiej przechowywać je w szczelnym pojemniku, tak aby nie łapały wilgoci z otoczenia albo nie wysychały.

Możecie je włożyć do foliowych ładnych opakowań, przewiązać wstążeczką i podarować komuś.

A jeśli szukacie również inne smaki z dzieciństwa, to przypominam przepis na blok czekoladowy z mleka w proszku – przeeeepyszny :)

Ps. 

Przy okazji polecam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie sto przepisów na pyszne domowe słodkie wypieki – zaczynając od ciasteczek i babeczek na tortach kończąc. Na pewno każdy znajdziecie coś dla siebie. 

najlepsze wypieki beaty

Najlepsze Wypieki Beaty

szyszki ryżowe
Przejdź do przepisu Przejdź do Video Drukuj Przepis
4.05 z 138 ocen
Postaw mi kawę

A tu pierwsze zdjęcia moich szyszek z 2013 roku.

szyszki z ryżu preparowanego

 

Szyszki z ryżu preparowanego

Szyszki z ryżu preparowanego

 

 

Polecane przepisy na proste słodkości

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne słodkości idealne na różne okazje. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2013 13 grudnia

Podziel się przepisem

103 komentarze

  1. 4332070f950774db7fa3a8c36019d620?s=54&d=mm&r=g
    Kinga 2021 1 sierpnia w 21:32- Odpowiedz

    Najlepszy przepis jaki robiłam. Polecam krówki z firmy Mieszko.

  2. 5e1af3cb14f4cd4a79d2f41744330501?s=54&d=mm&r=g
    Wiola 2021 3 maja w 09:41- Odpowiedz

    Zrobiłam szyszki w wersji z krówkami, są smaczne, ale bardzo twarde, ciężko je ugryźć. czy takie powinny być?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 3 maja w 10:38- Odpowiedz

      Nie powinny być takie twarde

    • c88aae3f9ddb3d8f68d9ec3eaee894f9?s=54&d=mm&r=g
      Piotr 2021 11 lipca w 14:13- Odpowiedz

      I tak i nie. Oryginalne Szyszki ktore mozna było kupić w szkolnych sklepikach byly wlasnie twarde bo klejone karmelem dopiero po czasie miękły od cieploty dloni

  3. b8498b029c88c6b5e50a38abaa73920a?s=54&d=mm&r=g
    Estera 2020 16 grudnia w 19:35- Odpowiedz

    Witam. Mam pytanie odnośnie szyszek z masą kajmakową, czy wtedy dodaje się też masło czy tylko samą masę?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 16 grudnia w 19:44- Odpowiedz

      Nie robiłam nigdy szyszek na masie kajmakowej, ale myślę, że trochę masła trzeba dać, aby poprawiło zwartość szyszek.

  4. 5d4df794e356e8fce48f7eae4ff90598?s=54&d=mm&r=g
    Natalia 2020 16 grudnia w 10:09- Odpowiedz

    Witam, mam pytanie, ponieważ zamierzam zrobić szyszki i jaki rodzaj krówek lub z jakiej firmy nadają sie najlepiej? Czy nie ma to znaczenia?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 16 grudnia w 12:08- Odpowiedz

      Ja robiłam na różnych, chociaż wolę te bardziej miękkie – lepiej się rozpuszczają.

  5. 95f1c0cb08200a650c988e0ba0e18ba6?s=54&d=mm&r=g
    Tomek 2020 14 maja w 18:40- Odpowiedz

    Zrobiłem wg przepisu i wyszły bardzo dobrze! Jedyne co zmieniłem to łyżka masła orzechowego którego akurat miałem nadmiar.

    Odkryłem metodą prób i błędów sztuczkę żeby dobrze się kleiły i formowały:

    w lewą dłoń biorę bryłkę ciepłej masy
    ściskam mocno w pięści; wypływa nadmiar masła który wycieram drugą ręką ręcznikiem papierowym
    tak ‚odsączona’ bryłka klei i formuje się przepięknie

    Następnym razem spróbuję dać 1/3 mniej masła, zobaczymy czy to coś zmieni.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 15 maja w 21:14- Odpowiedz

      Fajny pomysł :)

  6. fd0f4fe8cae738a5a3ca1d7e486b7c5f?s=54&d=mm&r=g
    Paula 2020 6 marca w 22:48- Odpowiedz

    Zrobione z Pani przepisu, wyszły pyszniutkie :D :D https://i.postimg.cc/9Fsty9Y2/IMG-1985.jpg

  7. b8903f3711c99d24e0ec74b2cea69032?s=54&d=mm&r=g
    Ala 2020 1 stycznia w 17:51- Odpowiedz

    krówki krówkom nie równe, jak są twarde trzeba dodać trochę wody, a nie lepią się dlatego że woda za bardzo odparowała przy rozpuszczaniu, gotowych szyszek nie przechowujemy w lodówce, bo po wyjęciu będą mokre i będą się kleić

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 1 stycznia w 18:45- Odpowiedz

      Bardzo dobre rady :)

  8. f3d6fd80f18a0bd4147effc5e3bb37f6?s=54&d=mm&r=g
    Emilia 2019 11 grudnia w 11:20- Odpowiedz

    Zastanawia mnie czas przechowywania takich krówek? Wytrzymają dwa tygodnie? Zawsze to byłoby mniej roboty przed samymi świętami ;)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 11 grudnia w 20:11- Odpowiedz

      Pewnie, że wytrzymają. Tylko schowaj je w szczelne pudełeczko.

  9. ff0ca9e9c2c3c9029e2d26b7f074fd31?s=54&d=mm&r=g
    Edyta 2019 7 sierpnia w 19:17- Odpowiedz

    Witam. Jakie one powinny byc, takie miekkie czy chrupiace?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 9 sierpnia w 14:26- Odpowiedz

      Na początku są miękkie, ale jak trochę postoją to twardnieją.
      Jeżeli wolisz aby zostały miękkie, to trzymaj je szczelnie zamknięte :)

  10. af775418aca9b54aa506d43467e3cd46?s=54&d=mm&r=g
    Katrzyna Kulawczyk 2019 26 maja w 11:03- Odpowiedz

    Smak dziecinstwa

  11. 981fd8509f7c0591cb52359c8a192ff0?s=54&d=mm&r=g
    alicja 2019 4 stycznia w 20:08- Odpowiedz

    najlepsze są w kubeczkach waflowych do lodów, nakładam łyżką i nie martwię się klejeniem

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 6 stycznia w 14:15- Odpowiedz

      Ciekawy pomysł :)

  12. 4419248a691ff0979096a927f10cfb41?s=54&d=mm&r=g
    Kama 2018 16 grudnia w 12:17- Odpowiedz

    Pyszne ja dodaje jeszcze wiórki kokosowe bo maz bardzo lubi i sa jeszcze lepsze

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 16 grudnia w 14:50- Odpowiedz

      super pomysł!

  13. 0aa0f0bfc1f322b34bd37f715bbc3005?s=54&d=mm&r=g
    Angelika 2018 4 listopada w 16:39- Odpowiedz

    Zawsze robię tak jak w tym przepisie. Dzisiaj znów zrobiłam są pyszneeee ;)

  14. d301ecc9b6f2406cc1338c60070105e8?s=54&d=mm&r=g
    Ala 2017 29 grudnia w 17:01- Odpowiedz

    Strasznie się kleją do rak podczas lepienia formy :/

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2017 29 grudnia w 17:13- Odpowiedz

      No niestety – taka jest „uroda” tego deseru.

    • afe396cc11a5d899f6bf98df5a193159?s=54&d=mm&r=g
      mała35 2019 1 stycznia w 15:24- Odpowiedz

      Trochę z przymusu (kontuzja palca) zmuszona byłam robić szyszki w rękawiczkach (takich cienkich, lateksowych). Lekko je zwilżyłam przed formowaniem kulek i przyznam się szczerze, że nic się nie kleiło, szybciutko ulepiłam szyszki polecam

  15. 88d48cd20506fc95e13a7da0471b854d?s=54&d=mm&r=g
    Natalia Okuń 2017 3 października w 12:46- Odpowiedz

    Nie chce byc wscibska, ale z tymi 2 cm chyba cos sie Pani pomylilo. Niech Pani zobaczy na linijce, ile to jest.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 3 października w 13:30- Odpowiedz

      Hehe, masz rację, to bardziej 4-5 cm :)

  16. 3b94d61d740533b862a6cfc976d2b916?s=54&d=mm&r=g
    Marta Kucharewicz 2017 12 kwietnia w 22:39- Odpowiedz

    Dobry wieczór :) wypróbowałam dziś Pani przepis. Trochę pogubiłam się w tych proporcjach, bo w głównym przepisie były inne, w komentarzach inne. Zrobiłam tak: 300g krówek, 200g masła, 100g ryżu. Najpierw się zmartwiłam, bo moje krówki były typowymi ciągutkami i pomyślałam, że przez to będą twarde. Po rozpuszczeniu masy (masła i krówek) i delikatnym ostudzeniu – w ogóle masa mi się do siebie nie lepiła. Ale nie odpuściłam! W formę do mufinek powkładałam foremki i tam nałożyłam i docisnęłam ryż. Zastygły, stały się zwarte, ale nie są twarde. Wyglądają może inaczej – ale naprawdę są przepyszne. Dodałam chyba za dużo masła, ale mimo wszystko – polecam. Piękny smak z dzieciństwa :) dziękuję za przepis :)

    • 3b94d61d740533b862a6cfc976d2b916?s=54&d=mm&r=g
      Marta Kucharewicz 2017 12 kwietnia w 22:40- Odpowiedz

      https://uploads.disquscdn.com/images/e1e7086bb83bf425187597353fec9abbfb9219b5878d2e1234760f9aa7048f35.jpg

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        wypiekibeaty 2017 13 kwietnia w 11:47- Odpowiedz

        Jakie apetyczne :) fajny pomysł ze zrobieniem ich w formie do babeczek :D

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 13 kwietnia w 11:47- Odpowiedz

      Cieszę się, że się udały :)

  17. Blok czekoladowy jak za dawnych lat :) - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2017 15 marca w 10:03- Odpowiedz

    […] podróż do czasów dzieciństwa zapewnią Wam również szyszki z ryżu preparowanego – kto zna i […]

  18. eb10ad6adf0ad537231fe968262a3a98?s=54&d=mm&r=g
    Angelika Prymus 2016 28 października w 11:26- Odpowiedz

    Z chłopakiem dzisiaj chcemy je zrobić, zobaczymy co nam z tego wyjdzie. 300 gram krówek, 150 gram ryżu i kostka masła. :) Będzie ciekawie. :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2016 28 października w 13:33- Odpowiedz

      Nawet jak nie będą „wyglądać”, to będą smakować :)

      • eb10ad6adf0ad537231fe968262a3a98?s=54&d=mm&r=g
        Angelika Prymus 2016 29 października w 16:16- Odpowiedz

        Wyszły. To znaczy chyba za dużo ryżu, bo niby 150 gram na 300 gram krówek, to jednak te 150 gram to za dużo, sam ryż został, ale wyszły. Co prawda, trochę twarde, nie wiem dlaczego, ale jakoś tam wyszły. :) Może trzeba było więcej krówek?

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          wypiekibeaty 2016 29 października w 19:56- Odpowiedz

          Trudno mi powiedzieć, powinno być ok, a krówki dobrze się rozpuściły?

          • eb10ad6adf0ad537231fe968262a3a98?s=54&d=mm&r=g
            Angelika Prymus 2016 30 października w 00:18

            Tak, dobrze się rozpuściły. Wyszły całkiem nieźle, a następnym razem wyjdą jeszcze lepsze.

          • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
            wypiekibeaty 2016 30 października w 10:56

            Oczywiście :)

  19. aeedd30663482756221102de0e33d5de?s=54&d=mm&r=g
    Zbyszek 2016 13 lipca w 22:11- Odpowiedz

    pszepyszne

  20. 5e8661e105ab6e9e37eb3d2c10589b0e?s=54&d=mm&r=g
    zuzia 2016 13 lipca w 22:09- Odpowiedz

    extra

  21. 5e8661e105ab6e9e37eb3d2c10589b0e?s=54&d=mm&r=g
    zuzia 2016 13 lipca w 22:08- Odpowiedz

    są super

  22. 71775bdc1501f909dabc70a20ef5231d?s=54&d=mm&r=g
    zuzia 2016 13 lipca w 22:06- Odpowiedz

    nom

  23. 71775bdc1501f909dabc70a20ef5231d?s=54&d=mm&r=g
    ola 2016 13 lipca w 22:05- Odpowiedz

    człowiek który nie lubi tych szyszek to dureń.

  24. 7735532d04a3b23525089e6bb6f66f5e?s=54&d=mm&r=g
    Beata 2016 12 lipca w 17:01- Odpowiedz

    Bardzo dobre!!!!!

  25. 71775bdc1501f909dabc70a20ef5231d?s=54&d=mm&r=g
    ola 2016 2 lipca w 18:58- Odpowiedz

    Dobrze że ich nie sprzedają bo po 3 tygodniach wyczerpały by się zapasy.

  26. 71775bdc1501f909dabc70a20ef5231d?s=54&d=mm&r=g
    ola 2016 2 lipca w 18:55- Odpowiedz

    SUPERSPOX,IDEALNE,FAJOSKIE NIE DO SKOMENTOWANIA

  27. 71775bdc1501f909dabc70a20ef5231d?s=54&d=mm&r=g
    ola 2016 2 lipca w 18:52- Odpowiedz

    I D E A L N E tylko to mogę powiedzieć.Są tak super że jak zrobiłam ich 15 to po 4 min było ich tylko 5!!! To po prostu niebo w gębie!!!!!!!!!

  28. 71775bdc1501f909dabc70a20ef5231d?s=54&d=mm&r=g
    ola 2016 2 lipca w 18:44- Odpowiedz

    Jednym słowem te szyszki są PYSZNE nigdy nie jadłam niczego lepszego(JEŚLI CHODZI O SŁODYCZE).One są najlepsze na świecie(:

  29. 5beec56a66aa68cec60dca93f831e8f1?s=54&d=mm&r=g
    Jolanta 2016 22 marca w 22:16- Odpowiedz

    Kiedyś robiłam i znów mi się zachciało. Kupiłam masę kajmakową (żeby spróbować),krówki i irysy. Te z masą- nie wyszły, za nic się nie lepiły, a po paru godzinach taka sama konsystencja- jemy łyżką- smak dobry. Te z mieszanki krówkowo- irysowej są dobre. Syn skomentował- „o, szyszunie”… Robię tego więcej, bo będą na święta. Ale jutro poszukam toffi, żeby dodać. Ciut za kruche są.

  30. fcdd75e2e77f76b1d5d2d89f4e5254d5?s=54&d=mm&r=g
    ola 2016 18 lutego w 18:37- Odpowiedz

    mniam smakowite ja miałam takie w szkole nie były zbyt dobre a te domowe rewelacja

  31. 8d2a5c868172bc5e943d7603aa389cef?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2016 12 lutego w 00:02- Odpowiedz

    A jakie maslo dodajesz?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 12 lutego w 08:03- Odpowiedz

      W kuchni używam tylko masła prawdziwego – takiego 82% tłuszczu, żadne mixy.

  32. 71775bdc1501f909dabc70a20ef5231d?s=54&d=mm&r=g
    ola 2016 4 lutego w 11:54- Odpowiedz

    Te szyszki są takie pyszne, że po godzinie już ich nie było!!! Dzięki za przepis.Zrobiłam dwa razy.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 4 lutego w 21:28- Odpowiedz

      super – bardzo się cieszę :)

  33. fd403ee121e24ea7428415b978becfaf?s=54&d=mm&r=g
    naleśniki 2016 14 stycznia w 00:05- Odpowiedz

    Wyglądają zjawiskowo, ślinka sama leci… :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 14 stycznia w 15:14- Odpowiedz

      dziękuję :)

  34. 3396881f1c8e5754cfa91a1d6e7db9f5?s=54&d=mm&r=g
    Piotr 2016 8 stycznia w 17:59- Odpowiedz

    Jeszcze ich nie zrobiłem ale wiem że będą smaczne
    P.S
    Dziękuje za przepis

  35. 8febb1a6bd92032e69a63f6f55cf54de?s=54&d=mm&r=g
    Agusia 2015 7 grudnia w 16:27- Odpowiedz

    Witam Panią serdecznie. Fantastyczny przepis. Mam pytanie, czy zamiast krówek mogą być miękkie, ciągnące się cukierki toffi?? Z góry dziękuję za odpowiedź.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 7 grudnia w 16:35- Odpowiedz

      Jasne :). Ważne tylko, aby się ładnie rozpuszczały :)

  36. a867a1893479bd39da56d94327684eb1?s=54&d=mm&r=g
    Ewa 2015 26 listopada w 18:22- Odpowiedz

    RE WE LA CJA !!! Smak z dzieciństwa! Wreszcie się udały! Pierwsze wyszły nie szyszki, a kamienie…:) To zależy od krówek. Te pierwsze były Wedla (nie mam nic przeciwko „Wedel”), tylko były dość twarde, nie nadają się na szyszki. Teraz kupiłam mięciutkie mleczne (polecam z Biedronki). Ja zrobiłam podwójną porcję -duża paczka ryżu prep. 150g., 2 opakowania krówek (po 150g.paczka) i kostka masła. Wyszły 2 DUUUŻE, bardzo efektowne półmiski i wcale nie było za dużo… :) Nie było nikogo, kto by na ich widok nie powiedział „WOW!” Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia tym samoznikającym szyszkom :) Pycha! Dziękuję :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 26 listopada w 18:51- Odpowiedz

      Super :) i dziękuję za cenne wskazówki dotyczące krówek :) na pewno przydadzą się innym :) dziękuję i pozdrawiam, Beata

  37. 903ce9df661941d75fdecc4527bbee43?s=54&d=mm&r=g
    Miśka 2015 12 października w 14:26- Odpowiedz

    Są świetne tylko mi wyszły twarde jak kamień i nie wiem dlaczego?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 12 października w 15:45- Odpowiedz

      Hmm, sama nie wiem, moje nawet po dłuższym poleżeniu (udało mi się trochę ich „zabunkrować”) nie były twarde.

  38. 6b986c4510e2f6d952e14927ffb11ebe?s=54&d=mm&r=g
    ania 2015 9 września w 13:57- Odpowiedz

    co tu duzo mowic….. smakuja tak samo swietnie jak wygladaja :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 9 września w 15:22- Odpowiedz

      piękne :) Dziękuję za zdjęcie :)

  39. 6976d85fe256140f27284884d1775366?s=54&d=mm&r=g
    Elisabeth 2015 5 marca w 20:02- Odpowiedz

    apetyczne dodaje przepis zmiksowac ciasteczka oreo pol szkl wymieszac z popkorn szklanka wymieszac z biala czekolada rozpuszczana w kapieli wodnej 200 gr robic kuleczki drugi pomysl sciagniety z blogu fr 4 szklanki marshallow stopic z mniej niz pol szklanki masla pozniej wymieszac z 1szklanka zmiksowanych ciasteczek oreo wylozyc na forme rozprowadzic na grubosc 2 cm pozniej pokroic w kwadraty 4 na 4 ciastka nazywaja sie palet 3 przepis 250 gr bialej czekol rozpuscic z 200 gr mleka kondensowan dodac do tego polamanych ciastek oreo 150 gr 4 sposob zamiast ciastek wymieszac z 150 gr orzechow wloskich pokrojonych tyle pozdrawiam korzystajcie z pozytkiem dla waszych dzieci nieznajoma z francji

  40. ?s=54&d=mm&r=g
    Ewa Szymczyk 2015 26 lutego w 19:04- Odpowiedz

    Muszę je jak najszybciej wykonać.

  41. b4cfadd2c028b4be3d97f130bc7ceb0e?s=54&d=mm&r=g
    ann 2015 6 lutego w 15:21- Odpowiedz

    właśnie zrobiłam :) idealne!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 6 lutego w 15:23- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę. Zapraszam do wypróbowania również innych przepisów :)

  42. 401c4b23ea71dc9244e7b6f73176bae3?s=54&d=mm&r=g
    Waniliowa Chmurka 2015 12 stycznia w 09:32- Odpowiedz

    To chyba najbardziej lubiane przeze mnie słodycze z dzieciństwa :)

  43. 257c3f224c967699edbd95362967476a?s=54&d=mm&r=g
    Anna 2015 4 stycznia w 13:16- Odpowiedz

    Dziękuję za przepis, zrobiłam dwa razy. Za pierwszym razem wybrałam w sklepie z kilku rodzajów krówek te, które przez papierek wydawały się miękkie. Nie dodawałam kakao. Wyszły po zrobieniu idealne, ok. 70 sztuk średnicy 2cm. Po zastygnięciu tylko lekko twardawe. Najlepiej smakują gdy się je robi, na ciepło:) Za drugim razem krówki były twarde i dodałam kakao. Te dwie zmiany dały masę, która mimo, że była ciepła nie chciała się lepić w kulki, ryż się rozpadał. I tak już nam zostało, jedliśmy słodki ryż:) Ale przecież nie forma się liczy a smak, też to było pyszne!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 4 stycznia w 13:24- Odpowiedz

      Cieszę się, że szyszki smakowały (mimo nie do końca idealnej formy) :)

  44. 264ae08da36547f5fc7cdc0406787298?s=54&d=mm&r=g
    renata 2014 19 grudnia w 13:01- Odpowiedz

    A ile czasu mogą czekać na pożarcie??? Ile dni wcześniej mogę je zrobić- chodzi mi tu tylko o logistykę przygotowań świątecznych :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 19 grudnia w 19:24- Odpowiedz

      Szyszki tak jak i ciasteczka czy pierniczki mogą leżeć :) U mnie po miesiącu dalej nic sięz nimi nie działo :) Rób śmiało na święta będą w sam raz

  45. 7841172757a683536987247953831f51?s=54&d=mm&r=g
    Aleksandra 2014 18 grudnia w 19:45- Odpowiedz

    co zrobić jak szyszki nie twardnieja? :(

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 18 grudnia w 20:33- Odpowiedz

      Nie miałam takich problemów, ale pewnie dodałabym jeszcze trochę ryżu preparowanego i ponownie całość wymieszała i zagniotła kulki. One nigdy nie są takie do końca twarde (bo by się ich pewnie nie ugryzło), ale muszą trzymać kształt.

  46. 457758f541cbdfaea61fea1103d5219a?s=54&d=mm&r=g
    Asia 2014 13 grudnia w 16:49- Odpowiedz

    I jeszcze – ile wychodzi sztuk z podanych proporcji?

  47. 457758f541cbdfaea61fea1103d5219a?s=54&d=mm&r=g
    Asia 2014 13 grudnia w 16:47- Odpowiedz

    Beato, ile dać gotowej masy kajmakowej? Tzn.jaka mniej wiecej ma być konsystencja całości, zanim dodam ryż.
    Pozdrawiam

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 14 grudnia w 20:35- Odpowiedz

      Nie robiłam nigdy szyszek na masie, ale myślę, że możesz dać podobnie jak krówek, czyli 300 g, najwyżej dodaj trochę mniej masła i jeśli masa nie będzie mocno rzadka wtedy dodaj resztę masła. Trudno mi powiedzieć ile sztuk wychodzi, bo to zależy od ich wielkości – część robiłam wielkości rafaello, a część dużo większych. W każdym razie wychodzi ich na prawdę sporo :)

  48. Domowe wafle czekoladowo-orzechowo-kajmakowe - Wypieki Beaty 2014 5 grudnia w 07:58- Odpowiedz

    […] wafle to jeden ze smaków dzieciństwa – zaraz za szyszkami i blokiem […]

  49. 446b75c8289f2b9e3bd44a708fba5f92?s=54&d=mm&r=g
    Olcia 2014 28 listopada w 14:19- Odpowiedz

    Super są! Moja córa ma je w sklepiku szkolnym, ale nie kupuje, tylko jej robię, a ona bierze je sobie do szkoły:) Pyszne, słodziutkie, naprawdę super!:)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 28 listopada w 15:13- Odpowiedz

      O tak, takie domowe są najlepsze :)

  50. 4e1a209eb256543ef59322592cf67a4b?s=54&d=mm&r=g
    asia 2014 20 listopada w 16:17- Odpowiedz

    mi po wystudzeniu wychodzą bardzo twarde i ledwo je idzie gryźć dlaczego?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 20 listopada w 16:52- Odpowiedz

      Bardzo dziwne. Dajesz krówki czy jakieś twarde cukierki toffe ?

  51. df871a015317a439a9ea0a83544d65e9?s=54&d=mm&r=g
    Maria 2014 19 października w 20:56- Odpowiedz

    To jest kolejnt przepis z którego skorzystałam.Szyszki sa super.Polecam.Maria

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 19 października w 21:09- Odpowiedz

      bardzo się cieszę, że się udały :)

  52. ?s=54&d=mm&r=g
    Zygmunt Grzywinski 2014 11 sierpnia w 14:50- Odpowiedz

    sa super

  53. ?s=54&d=mm&r=g
    Amelia Czarnecka 2014 14 czerwca w 07:32- Odpowiedz

    Pyszne i słodziutkie .. :*

  54. ?s=54&d=mm&r=g
    Agata Mordarska 2014 27 marca w 17:21- Odpowiedz

    Bardzo je lubię, i prosto się je robi :)

  55. ?s=54&d=mm&r=g
    Roksana Worach 2014 7 marca w 07:29- Odpowiedz

    PYCHOTA

  56. 813e9ec32a9f675ef9781dd0bc83b958?s=54&d=mm&r=g
    Ola 2014 2 marca w 15:42- Odpowiedz

    Świetne! Moi znajomi pokochali te szyszki a nigdzie w moim miescie nie moge ich kupic :( Bardzo smaczne, proste i efektowne. Polecam :)

  57. ?s=54&d=mm&r=g
    Tomasz Bloch 2016 15 maja w 17:18- Odpowiedz

    Muszę spróbować zrobić

  58. ?s=54&d=mm&r=g
    Ewa Szymczyk 2015 26 lutego w 19:04- Odpowiedz

    Muszę je jak najszybciej wykonać.

  59. ?s=54&d=mm&r=g
    Zygmunt Grzywinski 2014 11 sierpnia w 14:50- Odpowiedz

    sa super

  60. ?s=54&d=mm&r=g
    Amelia Czarnecka 2014 14 czerwca w 07:32- Odpowiedz

    Pyszne i słodziutkie .. :*

  61. ?s=54&d=mm&r=g
    Agata Mordarska 2014 27 marca w 17:21- Odpowiedz

    Bardzo je lubię, i prosto się je robi :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy