Tarta cytrynowa z bezą
Przepis na kruchą tartę cytrynową z bezą (lemon pie)
Dziś u mnie orzeźwiająca i bardzo smaczna tarta cytrynowa z bezą, znana również jako lemon pie. To ciasto to doskonałe połączenie świeżości cytryny z delikatną słodyczą bezy. Ta klasyczna i uwielbiana przez wielu tarta zachwyca intensywnym smakiem cytrynowego kremu, który pieczony jest na kruchym cieście. Na szczycie znajduje się warstwa puszystej bezy, która nadaje tarcie wyjątkowego wyglądu i konsystencji. To idealna propozycja na deser, który wzbogaci każdą okazję swoim aromatem i smakiem. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Tarta cytrynowa z bezą przepis krok po kroku
Jeśli lubisz kruche ciasta o orzeźwiającym smaku, to koniecznie upiecz taką klasyczną tartę.
Tarta cytrynowa z bezą przepis
Składniki
składniki na kruche ciasto do lemon pie
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 150 g masła ( w kawałkach)
- 1 jajko ( rozmiar L)
- 50 g cukru pudru (1/3 szklanki)
- zimna woda (- opcjonalnie do nadania konsystencji)
składniki na krem cytrynowy do lemon pie
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 jajka (rozmiar L)
- 3 żółtka (z jajek rozmiar L)
- 100 g cukru pudru (2/3 szklanki )
- 120 ml soku z cytryny ((z około 3-4 dużych cytryny))
składniki na bezę do tarty cytrynowej
- 2 białka ( z jajka L)
- 100 g cukru kryształu (pół szklanki)
- 1 łyżeczka octu ((użyłam jabłkowy))
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto do tarty cytrynowej
- Z podanych składników szybko zagnieć ciasto – jeśli masz problem z uformowaniem ciasta, to dodaj po trochu zimnej wody.300 g mąki pszennej, 150 g masła, 1 jajko, 50 g cukru pudru, zimna woda
- Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około 1 godzinę.
- Po tym czasie ciasto wyjmij i rozwałkuj cienko na blacie podsypanym mąką.
- Wyłóż ciastem przygotowaną foremkę do tarty o średnicy 24-26 cm, odkrój nadmiar ciasta (możesz do wykorzystać do upieczenia małych ciasteczek, upiec korpusiki do babeczek, albo zamrozić i wykorzystać przy następnej okazji :)).
- Formę z ciastem wstaw do lodówki i w czasie schładzania podgrzej piekarnik do 180 stopni (tryb góra/dół).
- Schłodzone ciasto przykryj papierem do pieczenia i dociąż grochem, fasolą lub kulkami ceramicznymi do pieczenia.
- Podpiecz ciasto przez 15 minut, po tym czasie zdejmij papier z obciążeniem i piecz spód przez kolejne 10 minut – do zrumienienia.
- W czasie gdy spód się piecze przygotuj krem – zmiksuj razem wszystkie składniki, a następnie przelej przez sito, aby pozbyć się kawałków z cytryny i ewentualnych pestek.250 ml śmietany kremówki, 2 jajka, 3 żółtka, 100 g cukru pudru, 120 ml soku z cytryny
- Wylej masę na podpieczony spód.
- Zmniejsz temperaturę piekarnika do 140 stopni i piecz tartę przez około pół godziny – aż krem przestanie być płynny.
- Po upieczeniu tartę wystudź.
Jak zrobić bezę do tarty cytrynowej
- Białka zmiksuj ze szczyptą soli, aż będą sztywne, dodaj do nich po trochu cukier i miksuj aż zupełnie się rozpuści – nie będzie czuć kryształków.2 białka, 100 g cukru kryształu
- Dodaj ocet i krótko zmiksuj.1 łyżeczka octu
- Bezę przełóż do rękawa cukierniczego, albo do mocnego woreczka z odciętym rogiem.
- Wyciśnij małe beziki na tarcie, a następnie krótko je opal palnikiem (jeśli nie masz palnika, to możesz tartę wstawić na kilka minut do piekarnika – pod górną grzałkę – nagrzanego do temperatury180 stopni).
Prywatne
Cytrynowa tarta lemon pie – uwagi
Taka tarta cytrynowa z bezą może skutecznie rozpromienić każdy pochmurny dzień i poprawić wszystkim humor – już od samego patrzenia na nią robi się człowiekowi lepiej – prawda? Tarta dzięki cytrynowemu kremowi jest orzeźwiająca i nie ze słodka, opalana beza świetnie równoważy kwaskowatość cytryn, a do wspaniale dekoruje deser. To wszystko powoduje, że tarta może być idealnym ciastem na Wielkanoc, albo na różne uroczystości. Możecie upiec jedną dużą tartę – jeśli spodziewacie się więcej gości, albo przygotować kilka mniejszy tarteletek do indywidualnego podania. Z przepisu upieczecie sporą tartę o wielkości 24-26 cm (może nawet większą jeśli cienko rozwałkujecie ciasto).
Zapraszam również na inne tarty.
Polecane przepisy na słodkie tarty
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na smakowite kruche tarty pieczone z różnymi nadzieniami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
3 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Robię podobną tylko z samymi żółtkami i mąką kukurydziana, kolor nadzienia jest wtedy intensywniejszy.
super pomysł ! :)
lubię tę tartę z bezą włoską – najlepsza!