Tarta czekoladowa z dżemem z czarnej porzeczki

Zaktualizowany: 2023 25 maja
tarta czekoladowa_4

Przepis na kruchą czekoladową tartę z czarną porzeczką

Tarta czekoladowa z dżemem z czarnej porzeczki to niebiańskie połączenie smaków, które z pewnością oczaruje Twoje podniebienie. To kruche, czekoladowe ciasto stanowi doskonałą bazę dla intensywnego, mocno czekoladowego kremu, który rozpływa się w ustach. Całość jest uzupełniona lekko kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki, dodającym tarcie wyrazistości i ciekawego smaku. Ta wyjątkowa tarta to prawdziwa uczta dla miłośników czekolady, którzy poszukują niezapomnianych kulinarnych doznań. Spróbujcie koniecznie!

tarta czekoladowa z dżemem

Tarta czekoladowa z dżemem z czarnej porzeczki przepis krok po kroku

Już dziś przygotuj tą obłędną i mocno czekoladową tartę w doskonałym połączeniu z czarną porzeczką. Taka tarta sprawdzi się idealnie na specjalne okazje, ale także na co dzień. Gorąco polecam!

tarta czekoladowa 2

Tarta czekoladowa z dżemem z czarnej porzeczki przepis

Wypieki Beaty
Przepis na mocno czekoladowe ciasto z kremem czekoladowym i czarną porzeczką.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 15 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours 15 minut
Danie Ciasta
Porcje 10
Wyposażenie
  • Podłużna forma do tarty o długości około 30, albo okrągła forma do tarty – około 26 cm.
Składniki

składniki na czekoladowe kruche ciasto do tarty

składniki na ganasz czekoladowy do tarty

dodatkowo do tarty czekoladowej

  • 4-5 łyżek dżemu ( z czarnej porzeczki)
Instrukcja
 

Jak zrobić kruchy czekoladowy spód do tarty

  • Ze składników szybko zagnieć ciasto – jeśli będziesz mieć problemy z wyrobieniem, to możesz dodać odrobinę zimnej wody.
    100 g masła, 3 żółtka, 30 g kakao, 30 g cukru pudru, 150 g mąki pszennej
  • Ciasto owiń w folię i schłodź w lodówce przez około godzinę.
  • Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na wielkość tortownicy – użyłam długą prostokątną, ale spokojnie możecie użyć foremkę o średnicy 28-28 cm.
  • Ciasto nakłuj w kilku miejscach widelcem.
  • Foremkę z ciastem włóż na około 20 minut do zamrażarki, wtedy ciasto nie zbiegnie się podczas pieczenia.
  • Schłodzone ciasto wstaw do nagrzanego do 190 stopni (góra/dół) piekarnika i piecz przez 13-15 minut.
  • Po upieczeniu przestudź.

Jak zrobić czekoladowy krem do tarty

  • Śmietanę kremówkę podgrzej, czekoladę połam na kawałki i dodaj do gorącej śmietany.
    250 ml śmietany kremówki, 250 g czekolady
  • Wymieszaj, aby czekolada się rozpuściła.
    50 g masła, 25 ml amaretto
  • Dodaj masło i amaretto – wymieszaj.
  • Odstaw do przestudzenia i lekkiego zastygnięcia .

Jak zrobić czekoladową tartę z czarną porzeczką

  • Spód tarty posmaruj dżemem z czarnej porzeczki (w oryginale dżem był najpierw podgrzany, aby odparować nadmiar wody – ja użyłam swój własny dżem, więc już go nie odparowywałam – u mnie nie było nadmiaru wody ;)).
    4-5 łyżek dżemu
  • Część kremu odłóż do dekoracji, a resztę wyłóż na dżem i rozprowadź po całej tarcie.
  • Odłożony krem przełóż do woreczka i udekoruj nim ciasto.
Prywatne
Słowa kluczowe czekoladowa tarta, tarta z czarną porzeczką
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
tarta czekoladowa_3

Czekoladowa tarta z czarną porzeczką – uwagi

Omg – dawno nie jadłam tak dobrej tarty :)

Tarta czekoladowa z przepisu Pawła Małeckiego, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

Powiem tylko tak – gruuuuba warstwa kremu czekoladowego, a do tego kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki.

Czy czujecie to, czy jesteście sobie w stanie to wyobrazić? Obłęd, czysty obłęd :)

Koniecznie musicie ją sobie zrobić, a ja już planuję jakieś babeczki z tym kremem jako dekoracją :)

Przepis pochodzi z książki „Cukiernia Lidla” i na pewno nie jest to ostatni przepis, który z niej wypróbuję.

Zapraszam was również do wypróbowania innych moich przepisów na słodkie tarty.


tarta czekoladowa_5

Polecane przepisy na tarty czekoladowe

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na rewelacyjne czekoladowe tarty – również takie bez pieczenia. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2015 1 maja