Tarta czekoladowo-pomarańczowa

Zaktualizowany: 2024 30 stycznia
tarta czekoladowa z pomarańczami

Przepis na czekoladową tartę z pomarańczową żelką

Dziś u mnie wyjątkowa tarta czekoladowo-pomarańczowa, która nie wymaga pieczenia. Ta delikatna, kremowa tarta łączy intensywność gorzkiej czekolady z soczystością pomarańczy, tworząc połączenie, które zaskoczy Twoje podniebienie. Bez konieczności użycia piekarnika, ta szybka i łatwa do przygotowania tarta sprawi, że zachwycisz swoich bliskich elegancją i smakiem. Odkryj słodycz i świeżość w jednym kęsie dzięki tej niezwykłej tarcie czekoladowo-pomarańczowej.

tarta czekoladowo-pomarańczowa

Tarta czekoladowo-pomarańczowa przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na wyjątkową i jednocześnie prostą tartę czekoladową, która nie wymaga pieczenia, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

pyszna tarta czekoladowa bez pieczenia

Tarta czekoladowo-pomarańczowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na obłędną tartę czekoladową z żelką pomarańczową bez pieczenia.
4.41 z 5 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas całkowity 2 hours
Porcje 15
Kalorie 346 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na tartę o wielkości około 28 cm.
Składniki

składniki na spód z ciasteczek do tarty

składniki na żelkę pomarańczową do tarty

  • 2 pomarańcze (- waga około 300 g)
  • 100 ml wody ( lub soku pomarańczowego)
  • 1 łyżka miodu ( – lub do smaku)
  • 2 łyżeczki żelatyny ( + trochę wody do jej rozpuszczenia)

składniki na masę czekoladową do tarty

składniki na dekorację

Instrukcja
 

Jak zrobić spód z ciasteczek

  • Herbatniki pokrusz na proszek – ja to robię malakserem, jeśli nie masz, to włóż ciastka do grubego woreczka i energicznie utłucz je wałkiem :)
    200 g herbatników
  • Do pokruszonych herbatników dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
    80 g masła
  • Formę do tarty o wielkości 28-30 cm wysyp ciasteczkami i dokładnie ugnieć – ja najpierw ugniatam boki, a potem spód tarty.
  • Schowaj formę do lodówki, aby masa stwardniała.

Jak zrobić żelkę pomarańczową do tarty

  • Pomarańcze dokładnie umyj i najlepiej sparz wrzątkiem.
    2 pomarańcze
  • Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę.
  • Ostrym nożem odetnij pomarańczom "dupki", postaw je na desce do krojenia i odetnij skórki, tak aby usunąć również białą część spod skórki.
  • Weź rondelek i wycinaj nad nim cząstki pomarańczy – tak jak widać je spomiędzy skórek.
  • Wyciśnij sok z pozostałej części – z resztek i skórek.
  • Dodaj do pomarańczy wodę lub sok pomarańczowy (może być z kartonika) i zagotuj aż owoce się rozpadną.
    100 ml wody
  • Dosłodź do smaku miodem.
    1 łyżka miodu
  • Żelatynę zalej odrobiną wody – tylko tyle aby zasłoniła żelatynę, gdy napęcznieje dodają ją do pomarańczy i dokładnie wymieszaj.
    2 łyżeczki żelatyny
  • Odstaw żelkę do wystudzenia i gdy zacznie tężeć (nie może być płynna) wylej na spód z ciasteczek.

Jak zrobić krem czekoladowy

  • Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku.
    200 ml śmietany kremówki
  • Czekolady podziel na cząstki lub posiekaj.
    200 g gorzkiej czekolady
  • Dodaj czekoladę do gorącej śmietany i mieszaj aż się rozpuści.
  • Dodaj skórkę pomarańczową i wymieszaj.
    skórka starta z jednej pomarańczy
  • Lekko przestudź krem, a następnie wyłóż go na żelkę pomarańczową.
  • Schłodź całość w lodówce.

Jak udekorować tartę czekoladowo-pomarańczową

  • Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej.
    100 g czekolady
  • Serek mascarpone zmiksuj ze śmietaną kremówką i łyżką cukru pudru.
    100 g kremówki, 250 g serka mascarpone, 1 łyżka cukru pudru
  • Odłóż mniej więcej 1/3 masy.
  • Do pozostałej masy dodaj rozpuszczoną czekoladę i zmiksuj.
  • Odłóż połowę i do pozostałej masy dodaj łyżkę gorzkiego kakao.
    1 łyżka gorzkiego kakao
  • Przygotuj sobie około 9 woreczków i 3 tylki o różnych rozmiarach i kształtach.
  • Nałóż najpierw najciemniejszy krem do trzech woreczków z trzema różnymi tylkami i wyciśnij krem na wierzch tarty – w sposób "jak popadnie" ;)
  • Do woreczków nałóż krem czekoladowy jaśniejszy i wyciśnij na tartę.
  • Na koniec nałóż biały krem i wyciśnij.
  • Tartę schłodź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 346kcalWeglowodany: 25gBiałko: 4.7gTłuszcz: 25gBłonnik: 0.7g
Słowa kluczowe czekoladowa tarta bez pieczenia, tarta z czekoladą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pyszna tarta czekoladowa

Czekoladowa tarta o pomarańczowym aromacie – uwagi

Ta tarta czekoladowo-pomarańczowa to prawdziwe cudo. Smakuje wręcz obłędnie. A do tego nie wymaga pieczenia! Myślę, że każdy spokojnie sobie poradzi z jej przygotowaniem, więc spróbuj koniecznie! Przygotuj sobie niezbędne składniki i przygotuj to ciasto jak najszybciej.

tarta czekoladowo-pomarańczowa bez pieczenia

Niezbędne składniki do przygotowania tarty czekoladowej

Spód zrobiłam z ciasteczek – kupiłam kiedyś czarne herbatniki (chyba w Biedronce) i stwierdziłam, że tutaj nadadzą się idealnie. Do tego żelka pomarańczowa, masa czekoladowa z gorzkiej czekolady i kremówki aromatyzowana skórką pomarańczową. A na koniec krem z mascarpone i czekolady – w trzech wersjach kolorystycznych.

Muszę przyznać, że najwięcej czasu poświęciłam na dekorację – pewnie was tym nie zaskoczyłam. Od czasu do czasu można poświęcić te dodatkowe pół godzinki i sprawić, że zwykła tarta wygląda nieziemsko.

Dzięki prostemu zabiegowi ciasto wygląda jak milion dolarów i może być ozdobą każdego stołu. Możecie ją przygotować na urodziny, albo na święta – w Wielkanoc będzie robić za najlepszego mazurka.

To kto się skusi na zabawę tylkami i wyciskanie kremu?

Zapraszam również na tartę czekoladowo-migdałową, na tartę czekoladową z malinami oraz na pyszną tartę czekoladową z czarną porzeczką.

tarta czekoladowa
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.41 z 5 ocen
Postaw mi kawę
tarta czekoladowo-pomarańczowa bez pieczenia

Polecane przepisy na tarty czekoladowe

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne tarty czekoladowe. Ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2018 16 marca

Podziel się przepisem

10 komentarzy

  1. 6da297b7692d0fabd34cd0d97455ab20?s=54&d=mm&r=g
    Aleksandra Leszczyńska 2018 7 kwietnia w 22:43- Odpowiedz

    Dekoracja jest nieziemsko piekna

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 8 kwietnia w 10:17- Odpowiedz

      Dziękuję bardzo Aleksandra <3

  2. 84b11c671f446dfa8db5ef8641c727f1?s=54&d=mm&r=g
    Majka 2018 5 kwietnia w 00:44- Odpowiedz

    Potwierdzam – tarta jest obłędna :) Prawdziwa delicja!

  3. 6b4207a3a3ac4e8b9eaf94230b474b9e?s=54&d=mm&r=g
    Magda 2018 30 marca w 16:45- Odpowiedz

    Beatko do dekoracji ile kremówki?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 30 marca w 17:19- Odpowiedz

      No patrz, zawieruszyła się – 100 g kremówki.

  4. 84b11c671f446dfa8db5ef8641c727f1?s=54&d=mm&r=g
    Majka 2018 16 marca w 10:07- Odpowiedz

    Ależ ona piękna <3 I ten fantastyczny skład. Do tego praca z tylkami to super zabawa zwłaszcza dla córki ;) Poważna pozycja na święta :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 16 marca w 12:14- Odpowiedz

      O tak, dzieci pokochają zdobienie tylkami :)

  5. ab5b1d61bf37919445adf18aee48e68e?s=54&d=mm&r=g
    Fitsweet.me 2018 16 marca w 08:33- Odpowiedz

    Bosko wygląda i musi być pyszna z takim składem… mniam

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 16 marca w 09:19- Odpowiedz

      Oj pyszna jest, pyszna :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Czekoladowa tarta z pomarańczami przepis

Zapraszam na niesłychanie pyszną i do tego niebywale pięknie się prezentującą tartę czekoladową z kremem czekoladowym i ukrytą w środku żelką pomarańczową. Taka tarta czekoladowa bez pieczenia będzie doskonała na specjalne okazje, bo wygląda zachwycająco i jeszcze lepiej smakuje. Zobacz mój dokładny przepis i sprawdź jak zrobić żelkę pomarańczową do tarty - a możesz ją też użyć np. do przełożenia tortu. Wypróbuj mój przepis na przepyszny krem czekoladowy z dodaną do niego skórką startą z pomarańczy i rozkoszuj się tym połączeniem smaku. Mój dokładny przepis krok po kroku pozwoli ci przygotować ciasto czekoladowe z pomarańczami, którym zachwycisz wszystkich!