Tarta migdałowa z malinami

Zaktualizowany: 2023 7 sierpnia
tarta migdałowa z malinami

Przepis na migdałową tartę z malinami i delikatnym nadzieniem

Dziś u mnie tarta migdałowa z malinami. Przygotowałam tu rozpływające się w ustach kruche ciasto migdałowe z dodatkiem mielonych migdałów. Do tego nadzienie z malin i delikatnego kremu. Spróbujcie koniecznie!

tarta migdałowa z malinami przepis

Tarta migdałowa z malinami przepis krok po kroku

Jeśli lubicie lekkie kruche ciasta z owocami, to koniecznie wypróbujcie takie kruche ciasto z malinami i lekkim kremem.

almond raspberry tart

Tarta migdałowa z malinami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na migdałowe kruche ciasto z kremem i malinami.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 2 hours 1 minuta
Czas całkowity 2 hours 31 minut
Danie Ciasta
Porcje 15
Wyposażenie
  • Forma do tarty o średnicy 24-26 cm.
Składniki

składniki na kruche ciasto do tarty

składniki na krem waniliowy

Instrukcja
 

Jak zrobić kruche ciasto migdałowe do tarty

  • Wszystkie składniki razem zagnieć – jeśli ciasto nie będzie chciało się formować, to możesz dodać trochę kwaśnej śmietany lub zimnej wody.
    100 g masła, 150 g mąki pszennej, 50 g migdałów, 2 żółtka, 50 g cukru pudru
  • Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schłodź przez około 1-2 godzinę (możesz też przechować je kilka dni w lodówce, wtedy przed pieczeniem wyjmij ciasto około pół godziny wcześniej, aby lekko rozmiękło).
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj na wielkość odrobinę większą od foremki (foremka 24-26 cm średnicy) i wyłóż nim formę.
  • Ciasto przykryj folią aluminiową lub papierem do pieczenia, dociąż ziarnami grochu lub fasoli i podpiecz 20 minut w 180 stopniach (tryb góra/dół).
  • Po tym czasie zdejmij papier z grochem i dopiecz spód przez kolejne 5 minut.

Jak zrobić krem waniliowy do tarty

  • Jajko i żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj cukier waniliowy oraz mąkę – wymieszaj.
    2 żółtka, 1 jajko, 60 g cukru, 200 ml mleka, 2 czubate łyżeczki mąki pszennej, 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Wlej mleko i zmieszaj.
  • Masę przelej na kruchy spód, na wierzchu ułóż owoce.
    około 300 g malin
  • Piecz w 160 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut – masa ma się zrumienić.
  • Gotową tartę wystudź i posyp cukrem pudrem.
Notatki
Spód ciasta możecie posypać odrobiną mąki – wtedy nie będzie wchłaniał wilgoci z masy mlecznej.
Prywatne
Słowa kluczowe kruche ciasto z malinami, migdałowe ciasto z malinami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
almond raspberry tart

Migdałowa tarta z kremem i malinami – uwagi

Mam dla Was idealne ciasto na letnie dni – delikatne, rozpływające się w ustach kruche ciasto aromatyzowane mielonymi migdałami.

Do tego leciutki krem w stylu kremu angielskiego (tutaj zapiekany, a nie gotowany) i mnóstwo świeżych malin (chociaż możecie też wykorzystać dowolne owoce sezonowe).

Kruche ciasto migdałowe możecie przygotować wcześniej i przechować w lodówce, do „dnia pieczenia” – skróci to Wam czas przygotowań i przepyszną tartę będziecie wtedy mieli w godzinę.

Przepis na to ciasto pochodzi z książki Pawła Małeckiego „Cukiernia Lidla” – wprowadziłam jednak do niego moje zmiany (inaczej nie byłabym sobą ;)).

Próbujcie, testujcie wersje z różnymi owocami i dzielcie się swoimi spostrzeżeniami :)

Zobaczcie również inne moje przepisy na tarty oraz przepisy na kruche ciasta.

tarta migdałowa z malinami i kremem angielskim
maliny do tarty
jak zrobić kruche ciasto do tarty
tarta z kremem angielskim i malinami

Polecane przepisy na kruche tarty z nadzieniem

Koniecznie wypróbujcie inne przepisy na pyszne i rozpływające się w ustach kruche tarty z pysznymi nadzieniami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2015 14 sierpnia