Tarta z białym serem i szpinakiem
Przepis na wytrawną francuską tartę z twarogiem i szpinakiem
Dziś u mnie pyszna i prosta tarta z białym serem i szpinakiem. Taka tarta z gotowego ciasta francuskiego z fajnie doprawionym nadzieniem z twarogu i szpinaku to świetny pomysł na obiad, kolację, albo przekąskę. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Tarta z białym serem i szpinakiem przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad dla całej rodziny, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Tarta z białym serem i szpinakiem przepis
Składniki
składniki na tartę z białym serem i szpinakiem
- 1 opakowanie ciasta francuskiego ((0,5kg))
- około 400-500 g białego twarogu (- w kostce)
- 1-2 jajka (- rozmiar L)
- sól (, pieprz)
- około 250 g szpinaku (świeżego lub mrożonego )
- 1-2 ząbki czosnku (- do smaku)
- 1 jajko (- roztrzepane, do posmarowania)
Instrukcja
Tarta z białym serem i szpinakiem – wykonanie
- Ciasto francuskie rozmroź i podziel na trzy części (jeśli to konieczne, to lekko rozwałkuj każdy kawałek, tak aby pasował do foremki).1 opakowanie ciasta francuskiego
- Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj jajko i razem wymieszaj (jeśli masa wydaje ci się za sucha, to dodaj jeszcze jedno jajko), przypraw solą i pieprzem (trzeba porządnie posolić, bo przy nijakim cieście francuskim danie może się zrobić mdłe).około 400-500 g białego twarogu, 1-2 jajka, sól
- Szpinak podduś z przepuszczonym przez praskę czosnkiem i dopraw solą i pieprzem do smaku.około 250 g szpinaku, 1-2 ząbki czosnku, sól
- Tortownicę wysmaruj masłem, ułóż pierwszy kawałek ciasta, rozłóż na nim połowę twarogu.
- Przykryj drugim kawałkiem ciasta.
- Wyłóż resztę masy twarogowej, a na niej rozłóż szpinak.
- Przykryj ostatnim kawałkiem ciasta.
- Roztrzepanym jajkiem posmaruj wierzch tarty.1 jajko
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (góra/dół) przez około 40 minut.
- Podaj na ciepło.
Notatki
Prywatne
Szybka tarta z twarogiem i szpinakiem – uwagi
Chciałam ostatnio zrobić burka – i nie chodziło mi wcale o hot doga ;)
Burki są bardzo popularne w Chorwacji i zawsze na wakacjach się nimi zajadaliśmy – szczególnie burkami z serem, albo z mięsem.
Po poszukiwaniach w sieci znalazłam kilka przepisów na to danie – jako główny składnik wszędzie podawane było ciasto francuskie.
Zakupiłam ciasto francuskie i twaróg i upiekliśmy tartę z twarogiem i szpinakiem.
No cóż koło burka, to to nawet „nie leżało” – ciasto francuskie nijak się ma do oryginału ociekającego tłuszczem – jak dla nas całość była za sucha i zbyt „sypka”, tak więc przepis na burka dalej jest poszukiwany.
Ale, że tarta z twarogiem w sumie była smaczna – szczególnie moja część, do której dodałam sobie szpinak, to przepisem się podzielę :)
Przepis na burek znaleźliśmy trochę później i możecie go zobaczyć na moim blogu. Burek zrobiony z domowego ciasta filo to prawdziwa gratka :)
Polecane przepisy na wytrawne tarty świetne na obiad
Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na tarty na słono. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
6 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Czy można to zrobić w jednej warstwie? Tzn. ciasto, ser, szpinak i tyle, bez kolejnych warstw?
Możesz, tylko wtedy zrób tartę w dużej formie, tak aby była mniej więcej na wielkość ciasta francuskiego,
Zrobilam. Super wyszło. Wsadziłam do zwyklej dużej blaszki, trochę przycięłam boki ciasta, bo było za duże i położyłam na wierzchu paski w taką kratkę. Super przepis, prosty, ze zwykłym serem, a nie feta, jak pozostałe przepisy. Prosty w wykonaniu i smaczne danie. Polecam każdemu. Następnym razem spróbuję wykonać warstwowo, jak w przepisie. Zastanawiam się tez nad samodzielnym wykonaniem ciasta francuskiego, ale to chyba wyższa szkoła jazdy i nie warto się trudzić, jak jest gotowe.
Dziękuję i pozdrawiam.
Bardzo się cieszę, że tarta smakowała :)
Hej! To ciasto francuskie ktorego Ty uzywasz to nie jest to, ktore uzywa sie do burka. Do burka musi byc ciasto cieniutkie jak papier (nazywa sie „kora”) i je sie skrapla olejem i woda rozrobiona z proszkiem do pieczenia. Bierzesz dwa arkusze ciasta skraplasz i przekladasz pokruszonym serem wymieszanym z jajkiem i tak na przemian. Ser w Serbii i Chorwacji jest solony i bardziej podobny do fety. Bardzo wazne jest aby ciasto bylo cieniuskie jak papier, na tym polega caly dowcip. Burek mozna tez robic z naszym bialym serem wymiesznym z 4 jajkami i szpinakiem. Z pewnoscia gdzies znajdziesz originalne ciasto na burek.
Już też sama doszłam, że ciasto francuskie się do tego nie nadaje :( Pierszy raz słyszę o tym cieście „kora” ale poszperam za nim :) Mam przepis na inne ciasto niby na burka, czeka na wypróbowanie :)