Tarta z gruszkami i serem pleśniowym
Przepis na niezwykłą tartę z gruszkami i serem pleśniowym
Dziś u mnie niebywała tarta z gruszkami i serem pleśniowym. Ta krucha tarta zapieczona pod sosem beszamelowym z dodatkiem sera pleśniowego, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Słone nadzienie doskonale komponuje się ze słodkim gruszkami i chrupiącymi płatkami migdałowymi. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Spis treści
Tarta z gruszkami i serem pleśniowym przepis krok po kroku
Jeśli lubisz nietypowe i zaskakujące połączenia smaków, to koniecznie zrób tą słodką tartę z serem pleśniowym.
Tarta z gruszkami i serem pleśniowym przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 30 cm.
Składniki
składniki na kruche ciasto do tarty
- 300 g mąki pszennej (- 2 szklanki)
- 150 g masła
- 1 jajko (- u mnie rozmiar L)
- 1 szczypta soli
- mleko (odrobina (tylko do uzyskania odpowiedniej konsystencji))
składniki na nadzienie z gruszek i sera pleśniowego do tarty
- 3-4 gruszki
- 100 g sera pleśniowego ((użyłam niebieskiego Lazura) – w oryginalnym przepisie jest aż 250 g)
- 400 ml mleka
- 50 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- gałka muszkatołowa
- sól (, biały pieprz)
- płatki migdałów (- ewentualnie do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić tartę z gruszkami i serem pleśniowym
- Z podanych składników zagnieć ciasto – w razie konieczności dodaj trochę mleka do uzyskania odpowiedniej konsystencji.300 g mąki pszennej, 150 g masła, 1 jajko, 1 szczypta soli, mleko
- Ciasto zawiń w folię i schłodź w lodówce przez około 1-2 godziny.
- Ser pokrój w kostkę.100 g sera pleśniowego
- Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę i mieszaj robiąc zasmażkę.50 g masła, 2 łyżki mąki pszennej
- Powoli dodaj mleko i mieszaj, aż sos się zagęści.400 ml mleka
- Zdejmij z ognia, dodaj ser i mieszaj aż się rozpuści.
- Sos beszamelowy dopraw gałką muszkatołową, białym pieprzem i solą (jeśli to konieczne).gałka muszkatołowa, sól
- Gruszki obierz, przekrój na pół i usuń gniazdo nasienne. Pokrój je w plasterki.3-4 gruszki
- Ciasto wylep foremkę i ponakłuwaj widelcem, zalej sosem i wyrównaj.
- Na sosie ułóż gruszki.
- Całość możesz posypać płatkami migdałowymi.płatki migdałów
- Tartę piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 35 minut.
- Podawaj ciepłą.
Notatki
Prywatne
Krucha tarta z serem pleśniowym i gruszkami – uwagi
Dziś mam dla Was przepis inny od innych.
Tarta z gruszkami i serem pleśniowym – i słodka i słona jednocześnie.
Wyrazista w smaku, a jednocześnie delikatna.
Taka tarta może być przebojem przyjęcia!
Połączenie gruszki i sera pleśniowego do tej pory stosowałam w sałatkach i zawsze mi odpowiadało, dlatego postanowiłam wypróbować ten przepis na tartę z serem pleśniowym i gruszkami (pochodzi z książki Hanny Grykałowskiej „Ciasta i ciasteczka”).
Tartę możecie upiec na cieście francuskim, albo na kruchym.
Trzeba też do niej przygotować beszamel :)
Teraz to już Was chyba zainteresowałam :)
Przyznaję się do jednego – w oryginale autorka używa 250 g sera pleśniowego – ja stchórzyłam i użyłam jedynie 100 g – dlatego tarta wyszła mi bardziej delikatna w smaku.
Tartę upiekłam w foremce o średnicy 28 cm.
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na tarty.
Polecane przepisy na tarty na słono
Zobaczcie również inne moje przepisy na różne wytrawne tarty idealne na obiad albo przekąskę. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
5 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
[…] Ostatnio mój mąż uświadomił mi, że jedyna tarta z gruszkami jaka jest na blogu jest w wersji wytrawnej (swoją drogą tamta tarta jest przepyszna i bardzo ją Wam polecam – zajrzyjcie na tartę z serem pleśniowym). […]
Robiłam ta tarte w sobote, zgodnie z przepisem, i szczerze dodałabym dużo mniej mleka, albo zlikwidowala caly sos beszamelowy a jedynie rozkruszyla ser plesniowy i poukładała gruszki. Piszę tak dlatego, iż świeżo upieczona tarta nawet po chwilowym odstaniu rozpływa się (wnętrze); wszystko zastyga dopiero gdy totalnie wystygnie, wiec nie ma możliwości ukroić ładny, zwarty, gorący kawałek. Ale ogólnie tarta pyszna.
musi być pyszna
Bardzo!
[…] Troszkę oczywiście musiałam pozmieniać – przede wszystkim spód zrobiłam ze swojego wypróbowanego przepisu, tylko część mąki zastąpiłam mąką pełnoziarnistą Lubelli. Wcześniej piekłam na nim tartę serową oraz świetną tartę z serem pleśniowym i gruszkami […]