Tarta z gruszkami i serem pleśniowym

Zaktualizowany: 2023 28 sierpnia
tarta z gruszkami i serem pleśniowym

Przepis na niezwykłą tartę z gruszkami i serem pleśniowym

Dziś u mnie niebywała tarta z gruszkami i serem pleśniowym. Ta krucha tarta zapieczona pod sosem beszamelowym z dodatkiem sera pleśniowego, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Słone nadzienie doskonale komponuje się ze słodkim gruszkami i chrupiącymi płatkami migdałowymi. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

tarta z gruszkami i serem pleśniowym

Tarta z gruszkami i serem pleśniowym przepis krok po kroku

Jeśli lubisz nietypowe i zaskakujące połączenia smaków, to koniecznie zrób tą słodką tartę z serem pleśniowym.

tarta z gruszkami

Tarta z gruszkami i serem pleśniowym przepis

Wypieki Beaty
Przepis na niezwykłą kruchą tartę z gruszkami i kremem z dodatkiem sera pleśniowego.
3.75 z 8 ocen
Porcje 15
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy około 30 cm.
Składniki

składniki na kruche ciasto do tarty

  • 300 g mąki pszennej (- 2 szklanki)
  • 150 g masła
  • 1 jajko (- u mnie rozmiar L)
  • 1 szczypta soli
  • mleko (odrobina (tylko do uzyskania odpowiedniej konsystencji))

składniki na nadzienie z gruszek i sera pleśniowego do tarty

  • 3-4 gruszki
  • 100 g sera pleśniowego ((użyłam niebieskiego Lazura) – w oryginalnym przepisie jest aż 250 g)
  • 400 ml mleka
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • gałka muszkatołowa
  • sól (, biały pieprz)
  • płatki migdałów (- ewentualnie do posypania)
Instrukcja
 

Jak zrobić tartę z gruszkami i serem pleśniowym

  • Z podanych składników zagnieć ciasto – w razie konieczności dodaj trochę mleka do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
    300 g mąki pszennej, 150 g masła, 1 jajko, 1 szczypta soli, mleko
  • Ciasto zawiń w folię i schłodź w lodówce przez około 1-2 godziny.
  • Ser pokrój w kostkę.
    100 g sera pleśniowego
  • Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę i mieszaj robiąc zasmażkę.
    50 g masła, 2 łyżki mąki pszennej
  • Powoli dodaj mleko i mieszaj, aż sos się zagęści.
    400 ml mleka
  • Zdejmij z ognia, dodaj ser i mieszaj aż się rozpuści.
  • Sos beszamelowy dopraw gałką muszkatołową, białym pieprzem i solą (jeśli to konieczne).
    gałka muszkatołowa, sól
  • Gruszki obierz, przekrój na pół i usuń gniazdo nasienne. Pokrój je w plasterki.
    3-4 gruszki
  • Ciasto wylep foremkę i ponakłuwaj widelcem, zalej sosem i wyrównaj.
  • Na sosie ułóż gruszki.
  • Całość możesz posypać płatkami migdałowymi.
    płatki migdałów
  • Tartę piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 35 minut.
  • Podawaj ciepłą.
Notatki
Porcja na foremkę około 28 cm średnicy.
Prywatne
Słowa kluczowe tarta z gruszkami, tarta z serem pleśniowym
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
niezwykła krucha tarta z gruszkami

Krucha tarta z serem pleśniowym i gruszkami – uwagi

Dziś mam dla Was przepis inny od innych.

Tarta z gruszkami i serem pleśniowym – i słodka i słona jednocześnie.

Wyrazista w smaku, a jednocześnie delikatna.

Taka tarta może być przebojem przyjęcia!

Połączenie gruszki i sera pleśniowego do tej pory stosowałam w sałatkach i zawsze mi odpowiadało, dlatego postanowiłam wypróbować ten przepis na tartę z serem pleśniowym i gruszkami (pochodzi z książki Hanny Grykałowskiej „Ciasta i ciasteczka”).

Tartę możecie upiec na cieście francuskim, albo na kruchym.

Trzeba też do niej przygotować beszamel :)

Teraz to już Was chyba zainteresowałam :)

Przyznaję się do jednego – w oryginale autorka używa 250 g sera pleśniowego – ja stchórzyłam i użyłam jedynie 100 g – dlatego tarta wyszła mi bardziej delikatna w smaku.

Tartę upiekłam w foremce o średnicy 28 cm.

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na tarty.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
3.75 z 8 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na tarty na słono

Zobaczcie również inne moje przepisy na różne wytrawne tarty idealne na obiad albo przekąskę. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2012 24 września

Podziel się przepisem

5 komentarzy

  1. Tarta z gruszkami - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2015 6 listopada w 06:46- Odpowiedz

    […] Ostatnio mój mąż uświadomił mi, że jedyna tarta z gruszkami jaka jest na blogu jest w wersji wytrawnej (swoją drogą tamta tarta jest przepyszna i bardzo ją Wam polecam – zajrzyjcie na tartę z serem pleśniowym). […]

  2. 2fbe7d338a2c3651845e30cf857e6529?s=54&d=mm&r=g
    Aga 2014 8 września w 11:26- Odpowiedz

    Robiłam ta tarte w sobote, zgodnie z przepisem, i szczerze dodałabym dużo mniej mleka, albo zlikwidowala caly sos beszamelowy a jedynie rozkruszyla ser plesniowy i poukładała gruszki. Piszę tak dlatego, iż świeżo upieczona tarta nawet po chwilowym odstaniu rozpływa się (wnętrze); wszystko zastyga dopiero gdy totalnie wystygnie, wiec nie ma możliwości ukroić ładny, zwarty, gorący kawałek. Ale ogólnie tarta pyszna.

  3. ?s=54&d=mm&r=g
    Agnieszka Zielinska 2013 18 września w 10:14- Odpowiedz

    musi być pyszna

  4. Tarta wytrawna z kurczakiem i cukinią | Wypieki Beaty 2013 1 maja w 08:02- Odpowiedz

    […] Troszkę oczywiście musiałam pozmieniać – przede wszystkim spód zrobiłam ze swojego wypróbowanego przepisu, tylko część mąki zastąpiłam mąką pełnoziarnistą Lubelli. Wcześniej piekłam na nim tartę serową oraz świetną tartę z serem pleśniowym i gruszkami […]

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy