Tarta z karmelizowaną cebulą

Zaktualizowany: 2023 26 kwietnia
tarta z karmelizowaną cebulą_1

Przepis na francuską tartę z karmelizowaną cebulą

Jeśli szukacie inspiracji na prosty obiad, lunch lub przekąskę, to wytrawna tarta z karmelizowaną cebulą na cieście francuskim będzie idealna! Cienkie i kruche ciasto francuskie stanowi doskonałą bazę dla aromatycznej i lekko słodkawej cebuli, która poddana została procesowi karmelizacji. Efekt? Intensywny smak i piękny, złocisty kolor, który pobudza zmysły. Ta wytrawna tarta to również świetny wybór dla wegetarian, ponieważ cebula pełni w niej główną rolę. Możecie podać ją jako przystawkę lub jako główne danie, serwując ją z zieloną sałatą i wytrawnym winem.

Jeśli jeszcze nie próbowaliście wytrawnej tarty z karmelizowaną cebulą, to koniecznie musicie to zrobić! Taka eksplozja smaków z pewnością Was zaskoczy i zostanie na długo w pamięci. Gorąco polecam!

tarta z karmelizowaną cebulą_5

Tarta z karmelizowaną cebulą – przepis krok po kroku

Jeśli nie masz pomysłu na obiad, kolację, czy też masz ochotę coś przekąsić, a masz w lodówce gotowe ciasto francuskie, to koniecznie wypróbuj ten przepis na szybką tartę z cebulą!

tarta z karmelizowaną cebulą 2

Tarta z karmelizowaną cebulą przepis

Wypieki Beaty
Przepis na prostą i szybką wytrawną tartę na cieście francuskim z cebulą i serem pleśniowym.
4.13 z 8 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 50 minut
Porcje 4 porcje
Wyposażenie
  • Podłużna foremka do tarty – o długości około 30 cm.
Składniki

składniki na tartę z cebulą i serem pleśniowym

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego ((275 g) – jeśli jest zamrożone, to należy je wcześniej rozmrozić)
  • 4 cebule (średnie )
  • 100 g sera pleśniowego ( np. Turek niebieski)
  • 100 g sera typu brie ((ja użyłam ser kozi))
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • szynka (- użyłam szwarcwaldzką – ewentualnie )
Instrukcja
 

Jak zrobić tartę z karmelizowaną cebulą

  • Cebulę obierz, przekrój na pół na następnie pokrój w piórka.
    4 cebule
  • Podsmaż na oleju, aż się zeszkli i lekko zmięknie.
  • Dodaj do cebuli cukier i ocet balsamiczny – wymieszaj i smaż, aż cebula się skarmelizuje i zmięknie.
    2 łyżki cukru trzcinowego, 4 łyżki octu balsamicznego
  • Dopraw solą i pieprzem i odstaw do przestudzenia.
    łyżeczka soli, łyżeczka czarnego pieprzu
  • Ciasto francuskie ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
    1 opakowanie ciasta francuskiego
  • Wyłóż na nie cebulę i pokrojone na kawałki sery.
    100 g sera pleśniowego, 100 g sera typu brie
  • Ułóż na wierzchu porwaną na kawałki szynkę – jeśli używasz.
    szynka
  • Piecz w 200 stopniach (góra-dół) przez około 20 minut – aż ciasto będzie rumiane.
  • Podawaj na ciepło.
Prywatne
Słowa kluczowe tata wegetariańska, wytrawna tarta
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
tarta z karmelizowaną cebulą_6

Wytrawna tarta na cieście francuskim – uwagi

Jeśli szukacie szybkiego i pysznego obiadu, to dobrze trafiliście :)

Przedstawia się Wam tarta z karmelizowaną cebulą, serem pleśniowym i szynką szwarcwaldzką.

Podstawą jest tu gotowe ciasto francuskie i cebula, która dzięki karmelizacji traci swą gorycz i nabiera fajnego słodkawego smaku.

Słony ser pleśniowy świetnie współgra z tą słodyczą.

Żeby nie było wymówek, że „obiad bez mięska”, to proponuję dodać do niej szynkę długo dojrzewającą w typie szynki szwarcwaldzkiej.

Tartę możecie też przygotować na spotkanie towarzyskie – pokrojona w kwadraty sprawdzi się idealnie :)

Zobaczcie również inne moje pomysły na obiad – znajdziecie je w moich przepisach na obiad.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.13 z 8 ocen
Postaw mi kawę

 Polecane przepisy na tarty idealne na obiad

Jeśli lubisz zapiekane tarty i zapiekanki, które sprawdzają się zarówno na obiad jak i na przekąskę w ciągu dnia, to koniecznie zobacz również inne moje przepisy!

Inspirowałam się tym przepisem.

Opublikowano: 2015 29 kwietnia

Podziel się przepisem

5 komentarzy

  1. dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
    wypiekibeaty 2017 3 marca w 20:58- Odpowiedz

    Bardzo się cieszę Ewa, pozdrawiam serdecznie Beata :)

  2. Tarta wiejska z pieczarkami - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2016 5 lutego w 07:35- Odpowiedz

    […] Ps. Może skusicie się również na tartę na cieście francuskim z karmelizowaną cebulką? […]

  3. b53715d06b1a1c69b58d2b8d88aa7b6a?s=54&d=mm&r=g
    gin 2015 30 kwietnia w 19:39- Odpowiedz

    Z pewnością pyszne, a do tego bardzo eleganckie danie :)

  4. c53ce670cea4ab0e455e44e49ac034c8?s=54&d=mm&r=g
    kornik 2015 29 kwietnia w 14:06- Odpowiedz

    Piękna jest!
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy