Tarta ze śliwkami i kremem

Zaktualizowany: 2023 20 sierpnia
tarta ze śliwkami i kremem

Przepis na kruchą tartę z kremem i śliwkami

Dziś poleca się Waszej uwadze tarta ze śliwkami i kremem mascarpone. To ciasto to delikatne kruche ciasto, które rozpływa się w ustach zapieczone z lekkim kremem mascarpone i zatopionymi w nim soczystymi śliwkami. To idealne ciasto na jesień. Spróbujcie koniecznie!

tarta ze śliwkami i kremem

Tarta ze śliwkami i kremem przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne słodkie tarty z lekkim kremem, to koniecznie upiecz taką ze śliwkami!

tarta ze śliwkami

Tarta ze śliwkami i kremem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na kruchą tartę z kremem mascarpone i śliwkami.
4.80 z 10 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
1 hour
Czas całkowity 2 hours 20 minut
Porcje 16
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy około 30cm.
Składniki

składniki na kruchy spód do tarty

składniki na krem mascarpone do tarty

Instrukcja
 

Jak zrobić kruche ciasto do tarty

  • Umieść w dużej misce suche składniki, wkrój w kawałkach masło, dodaj jajka.
    300 g mąki pszennej, 50 g cukru pudru, 150 g masła, 2 jajka, 1 szczypta soli
  • Zagnieć ciasto, tak aby było elastyczne.
  • Włóż do foliowego woreczka i schłodź przynajmniej przez godzinę (jeśli masz mało czasu, to najlepiej w zamrażarce).
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj (możesz to zrobić pomiędzy dwoma kawałkami folii) i wylep przygotowaną formę do tarty (wysmarowaną tłuszczem i lekko wysypaną mąką).
  • Nadmiar ciasta odetnij – możesz go wykorzystać do ciasteczek, albo zamrozić i użyć w późniejszym terminie.
  • Nakłuj ciasto, przykryj folią aluminiową i posyp ziarnami fasoli lub grochu.
  • Podpiecz przez 15 minut w 200 stopniach (góra/dół) i odstaw do przestudzenia.

Jak zrobić krem mascarpone do tarty

  • Zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę.
    2 jajka, 100 g cukru
  • Dodaj serek i wymieszaj, dodaj mąkę ziemniaczaną i wanilię.
    250 g serka mascarpone, 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Ubij śmietanę kremówkę i dodaj ją do masy twarogowej – delikatnie wymieszaj.
    250 ml śmietany kremówki
  • Wyłóż krem na spód, na wierzchu ułóż przekrojone śliwki (skórką do dołu).
    około 350 g śliwek
  • Piecz przez 30-35 minut w 180 stopniach (góra/dół).
Prywatne
Słowa kluczowe tarta z kremem, tarta ze śliwkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
tarta ze śliwkami i kremem

Krucha tarta z mascarpone i śliwkami – uwagi

Zdołałam ostatnio uratować kilka śliwek (zwykle wszystkie zjadam zanim dojdą do domu) i upiekłam z nimi pyszną tartę z lekkim kremem.

Ciasto jest na kruchym spodzie, zapieczone z kremem z mascarpone i świeżymi śliwkami.

Miałam z nim troszkę przygód – dałam trochę za dużo kremu i przy nakładaniu śliwek trochę mi uciekło górą. Na szczęście nie wpłynęło, to na efekt końcowy :)

Tarta wyszła bardzo fajna – spód delikatny (chociaż odrobinkę za gruby), krem aksamitny, a śliwki – jak to śliwki – pyszne :)

Jeśli macie trochę śliwek, to szybko pieczcie tą tartę ze śliwkami!

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na słodkie tarty.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.80 z 10 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na kruche tarty z nadzieniem

Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne kruche tarty na słodko. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2013 16 września

Podziel się przepisem

11 komentarzy

  1. 662cc9a858f5bfc12807d530149c7718?s=54&d=mm&r=g
    Karolina 2023 10 września w 12:57- Odpowiedz

    Przepis dramat, wszystko poszło do śmieci. Dziękuję bardzo …

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 10 września w 16:29- Odpowiedz

      A co się nie udało?

  2. d9b7da1d10d47fc403a05d6387bee095?s=54&d=mm&r=g
    Mariola 2021 18 września w 09:34- Odpowiedz

    Czy tarta po całej nocy w lodówce powinna mieć jeszcze luźny krem?
    Zaraz mam gości i nie wiem czy częstość

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 18 września w 11:50- Odpowiedz

      Krem powinien być dość ścisły, o konsystencji gęstszego budyniu

  3. 9bc26d1bfc78470544f9ed324de38f03?s=54&d=mm&r=g
    Daria 2014 14 listopada w 18:29- Odpowiedz

    a tarta zdobyła serce mojego taty. Uwielbia owoce jesieni. Śliwki, figi, morele… Ja zmodyfikowałam troche przepis i dałam część z morelami właśnie,..

  4. dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
    Beata 2013 16 września w 19:23- Odpowiedz

    Dziękuję bardzo :) Tarta była przepyszna :)

  5. b0f2848c9cca0477e0629a479bf3e6f3?s=54&d=mm&r=g
    amaranthrose 2013 16 września w 18:34- Odpowiedz

    Pyszna ta tarta.
    Wygląda na bardzo delikatną:)

  6. dbe2b0438b64345296575d4fc5070c72?s=54&d=mm&r=g
    ladylaura. 2013 16 września w 16:48- Odpowiedz

    Wspaniała tarta,aż ślinka cieknie.pozdrawiam.

  7. b53715d06b1a1c69b58d2b8d88aa7b6a?s=54&d=mm&r=g
    gin 2013 16 września w 16:37- Odpowiedz

    Wygląda wyjątkowo smakowicie :)

  8. 0880561bd04276bb7a4d79463f32c46b?s=54&d=mm&r=g
    Shiral 2013 16 września w 10:59- Odpowiedz

    Na pierwszy rzut oka widać że smakuje wspaniale,a Twój opis dodatkowo zachęca!

  9. c08c81ee8c3b96a19aa782a8e4c063f5?s=54&d=mm&r=g
    iza 2013 16 września w 08:27- Odpowiedz

    pięknie wyglada!!!

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy