Tarteletki tatin ze śliwkami

Zaktualizowany: 2024 5 lutego
tarteletki tatin ze śliwkami

Przepis na kruche ciasto ze śliwkami pieczone do góry nogami

Dziś mam dla was przepis na pyszne jesienne tarteletki tatin ze śliwkami. Co to takiego? Tarta tatin to zwykle kruche ciasto z owocami, które jest pieczone do góry nogami – na dnie foremki układamy owoce (często z dodatkiem cukru i masła), a dopiero na owoce dodajemy ciasto. Po upieczeniu ciasto odwracamy i otrzymujemy pięknie skarmelizowane i soczyste owoce z rozpływającym się kruchym ciastem. Spróbujcie koniecznie mojej wersji ze śliwkami.

tarta tatin ze śliwkami

Tarteletki tatin ze śliwkami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz lekkie desery na jeden, dwa gryzy, to koniecznie zrób te malutkie tarty ze śliwkami.

tarteletki ze sliwkami3 1

Tarteletki tatin ze śliwkami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste i szybkie mini tarty z karmelizowanymi śliwkami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
15 minut
Czas całkowity 1 hour 5 minut
Porcje 4 porcje
Składniki

Jak zrobić małe tarty tatin ze śliwkami

  • 2 płaty ciasta francuskiego ( – o wielkości około 11/21cm)
  • 6-8 śliwek
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 20 ml wody
  • 30 ml soku z cytryny ((ja dałam sok wyciśnięty z połowy cytryny))
  • 1/2 laski wanilii
  • 40 g kruchych ciasteczek ((mniej więcej jedno na porcję))
  • 10 g pestek dyni
  • 1 jajko ( do posmarowania – roztrzepane)
Instrukcja
 

Jak zrobić tarty tatin ze śliwkami

  • Ciasto francuskie rozmroź jeśli masz mrożone.
    2 płaty ciasta francuskiego
  • Do garnuszka wlej wodę, sok z cytryny, włóż nasionka z laski wanilii oraz cukier. Gotuj, aż sos zgęstnieje i zrobi się karmel.
    20 ml wody, 30 ml soku z cytryny, 1/2 laski wanilii, 30 g cukru trzcinowego
  • Gotowy karmel wlej do przygotowanych foremek (ja boki kokilek posmarowałam masłem).
  • Śliwki przekrój na połowy i ułóż przekrojoną stroną do dołu (mi się zmieściły po dwie śliwki na jedną foremkę).
    6-8 śliwek
  • Ciasteczka rozdrobnij razem z pestkami dyni i posyp śliwki – szczególnie trzeba wypełnić szczeliny między śliwkami.
    40 g kruchych ciasteczek, 10 g pestek dyni
  • Z ciasta francuskiego wykrój cztery koła o średnicy odpowiadającej foremkom. Ciasto ułóż na śliwkach i wsuń go na boki. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i natnij nożem w kilku miejscach.
    1 jajko
  • Pozostałe ciasto francuskie możesz ponownie zagnieść, rozwałkować i wyciąć z niego małe ciasteczka. Je też posmaruj jajkiem i posyp obficie cukrem (ja użyłam cukru cynamonowego).
  • Tarty piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół) przez około 20 minut – jeśli będą ci się wydawać za blade, to potrzymaj chwilę dłużej.
  • Po upieczeniu wyjmij na kratkę, odstaw na około 15 minut do przestudzenia, a następnie obkrój nożem dookoła, przyłóż od spodu talerzyk i energicznym ruchem przełóż tarteletkę na talerzyk. Jeszcze ciepłą podaj z lodami :)
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto ze śliwkami, tarta ze śliwkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
kruche ciasto ze śliwkami i lodami

Małe tarty tatin ze śliwkami – uwagi

Już wcześniej pojawiła się na moim blogu tradycyjna tarta tatin upieczona z jabłkami, a dziś chciałam Wam przedstawić przepis na pyszne małe tarteletki ze śliwkami.

Ten przepis jest o tyle prostszy, że używamy do niego gotowego ciasta francuskiego :) a zamiast śliwek można użyć inne owoce – jabłka, rabarbar, brzoskwinie, morele itp.

Jeszcze ciepłe ciastka najlepiej smakują z porcją lodów :)

Ja te tarteletki piekłam w czterech kokilkach o średnicy 9 cm.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

Przepis pochodzi z gazetki Tupperware.

Polecane przepisy na tarty tatin

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na smakowite odwrócone tarty. Tutaj polecam takie przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2012 12 października