Torcik z jeżynami i borówkami

Zaktualizowany: 2023 21 sierpnia
torcik z jeżynami

Przepis na rustykalny tort z jeżynami i borówkami

Zapraszam na pyszny i prosty torcik z jeżynami i lekkim kremem z białą czekoladą. Ten tort to dwa przekrojone na pół biszkopty tłuszczowe (tak zwane biszkopty królowej Wiktorii), lekki krem z mascarpone i białą czekoladą oraz dużo świeżych borówek i jeżyn. Tort jest w stylu „naked cake”, więc jego boki nie są posmarowane kremem. W ten sposób powstał cudny, rustykalny torcik, który zjedliśmy na urodziny mojej córki.

tort z kremem i owocami

Torcik z jeżynami i borówkami przepis krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłu na prosty i jednocześnie bardzo smaczny tort na specjalne okazje, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

biszkopt z kremem

Torcik z jeżynami i borówkami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na prosty rustykalny tort na biszkopcie maślanym z kremem z białej czekolady i owocami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 30 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours 30 minut
Porcje 10
Wyposażenie
  • Dwie formy do pieczenia o wielkości około 16-18 cm.
Składniki

składniki na tłuszczowe biszkopty do tortu

składniki na krem z białą czekoladą

dodatkowe składniki do tortu

  • owoce (- u mnie borówki i jeżyny)
Instrukcja
 

Jak zrobić tłuszczowe biszkopty do tortu

  • Masło zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą, białą masę.
    200 g masła, 200 g cukru pudru
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
    200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do masy maślanej dodaj po jednym jajku na zmianę z łyżką mąki.
    4 jajka
  • Po każdym jajku krótko zmiksuj.
  • Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj.
  • Ciasto przelej do dwóch foremek o średnicy 16-18 cm.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut.
  • Jeśli pieczesz ciasto w jednej foremce to wydłuż czas pieczenia.
  • Upieczone biszkopty ostudź, a następnie przekrój każdy na dwa blaty.

Jak zrobić krem z białą czekoladą do tortu

  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do serka mascarpone i zmiksuj.
    100 g białej czekolady, 250 g serka mascarpone
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj porcjami serek mascarpone z czekoladą i krótko zmiksuj.
    250 ml śmietany kremówki
  • Kremem przełóż blaty biszkopta.
  • Dodatkowo nałóż na krem trochę owoców – świeżych lub z puszki.
Prywatne
Słowa kluczowe torcik z borówkami, tort z białą czekoladą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto z owocami i kremem

Maślany tort z jeżynami – uwagi

Zapraszam na pyszny i prosty rustykalny torcik z jeżynami i borówkami.

Moja córka obchodziła w tym roku swoje siódme urodziny, gdy byliśmy na urlopie.

Przez ostatnie pół roku wymyślała, jaki by chciała mieć tort, a ja musiałam temperować jej zapędy i tłumaczyć, że będziemy wtedy we Włoszech i nie bardzo będę miała jak jej zrobić wymarzony tort.

Urlop urlopem, ale przecież nie zostawię dziecka bez tortu ;)

Dlatego jeszcze w domu upiekłam dwa małe biszkopty królowej Wiktorii, kupiłam mascarpone, kremówkę i białą czekoladę i wszystko to zabrałam do Toskanii :)

Na szczęście Weronika miała urodziny w drugim dniu pobytu, więc wiedziałam, ze biszkoptom nic się nie stanie.

W dniu urodzin zmiksowałam kremówkę, rozpuściłam czekoladę i dodałam ją razem z mascarpone do śmietany. Do przełożenia tortu użyłam dodatkowo borówki oraz jeżyny nazbierane na miejscu z ogromnego krzaczora :D

Zdjęcia torcika powstały w okolicznym porzuconym domu w ruinie – w zasadzie zostały z niego głównie schody – ale za to jaka fotogeniczna ta ruina :D

Podaję przepis na torcik o średnicy 16-18 cm.

Zobaczcie również inne moje przepisy na torty idealne na różne okazje :)

torcik z kremem
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę
tort z kremem

Polecane przepisy na pyszne torty

Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne torty idealne na różne okazje. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2016 16 września