Torcik mocno czekoladowy

Zaktualizowany: 2023 29 maja
torcik mocno czekoladowy

Przepis na mocno czekoladowy tort bezglutenowy z mielonymi migdałami

Zapraszam na pyszny bezglutenowy torcik mocno czekoladowy. Torcik wykonany jest z migdałowego biszkoptu, który jest delikatny i smakowity. Między warstwami ciasta znajduje się intensywny czekoladowy krem, który dodaje mu bogactwa smaku. Bezglutenowy czekoladowy tort jest idealnym wyborem dla osób z nietolerancją glutenu, ale zasmakuje również osobom, które nie mają takich ograniczeń! Gorąco polecam!

torcik czekoladowy

Bezglutenowy tort czekoladowy przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na bezglutenowy tort i do tego na tort czekoladowy, to koniecznie zrób mój tort. Sam przepis jest prosty do zrobienia, a torcik smakuje obłędnie!

tort czekoladowy

Bezglutenowy torcik czekoladowy

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny bezglutenowy czekoladowy tort z kremem czekoladowym.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 12 minut
4 hours
Czas całkowity 5 hours 12 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Składniki

składniki na bezglutenowy biszkopt migdałowy

składniki na krem czekoladowy do tortu

dodatkowo do tortu

  • dżem ( lub frużelina owocowa – polecam jakiś kwaskowaty)

składniki na czekoladową polewę do tortu

Instrukcja
 

Jak zrobić bezglutenowy czekoladowy biszkopt do tortu

  • Czekoladę połam i rozpuść razem z masłem – odstaw do lekkiego wystudzenia.
    200 g gorzkiej czekolady, 150 g masła
  • Ubij białka ze szczyptą soli, aż będą sztywne.
    6 białek
  • Dodaj porcjami cukier i miksuj, aż się rozpuści.
    150 g cukru
  • Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
    6 żółtek
  • Dodaj ostudzoną czekoladę i krótko zmiksuj.
  • Dodaj mielone migdały i krótko wymieszaj.
    4-5 łyżek migdałów
  • Wylej masę na płytką dużą blachę dodawaną do piekarnika (tak, tak – tą dużą :))
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 12 minut.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie pokrój na 4 równe prostokąty.

Jak zrobić krem czekoladowy do tortu bezglutenowego

  • Śmietanę kremówkę podgrzej w garnku, w trakcie dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.
    250 ml śmietany kremówki, 100 g gorzkiej czekolady
  • Zdejmij z ognia i lekko przestudź.
  • Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
    2 łyżki miodu, 2 łyżki masła, 1 łyżka likieru kawowego
  • Przykryj krem kawałkiem folii spożywczej – zapobiegnie to tworzeniu się na nim twardej skórki i schłodź w lodówce.

Jak zrobić bezglutenowy tort czekoladowy – złożenie:

  • Przełóż jeden blat biszkoptu frużeliną lub dżemem, przykryj drugim kawałkiem ciasta.
  • Krem wymieszaj, wyłóż jego część na biszkopt, przykryj trzecim kawałkiem ciasta i ponownie nałóż krem czekoladowy.
  • Torcik udekoruj czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej ze śmietaną kremówką (ostudzoną i lekko zgęstniałą), możesz również dla kontrastu zrobić dekorację z rozpuszczonej białej czekolady.
    50 g gorzkiej czekolady, 50 g mlecznej czekolady, 125 ml śmietany kremówki, 50 g białej czekolady
  • Tort schłodź, aby czekolada stężała.
Prywatne
Słowa kluczowe czekoladowy tort bezglutenowy, tort bez glutenu
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Torcik czekoladowy bez glutenu – uwagi

Przedstawiam Wam torcik mocno czekoladowy, a inspiracją do niego był mazurek czekoladowy z Kuchni Lidla :)

Spodobał mi się przepis na te czekoladowe cudo, ale postanowiłam wprowadzić w nim trochę zmian.

Efekt wyszedł świetny, torcik był przepyszny, a obdarowana nim moja teściowa – szczęśliwa :)

Dodam, że do ciasta nie dodałam mąki (tylko odrobinę mielonych migdałów), a krem jest z dodatkiem likieru kawowego.

Tym sposobem otrzymałam bezglutenowy tort czekoladowy!

Jako podstawę biszkoptu wykorzystałam przepis na babeczki czekoladowe, do przełożenia oprócz kremu czekoladowego użyłam frużelinę z owoców leśnych – jej lekko kwaskowaty smak świetnie komponował się z czekoladą :)

Możecie sami zrobić taką frużelinę, albo użyć ulubiony dżem.

Zaciekawieni?

To dobrze :)

Ps. Zdjęcie torcika w „przekroju” jest zrobione już u mojej teściowej – stąd zmiana stylizacji.

Zobaczcie również inne moje przepisy na torty idealne na urodziny i nie tylko.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

torcik czekoladowy

Polecane przepisy na ciasta bezglutenowe

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta bezglutenowe. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2014 2 maja

Podziel się przepisem

9 komentarzy

  1. fdd5e665fe85e3f89b9302f7738dc420?s=54&d=mm&r=g
    Patrycja 2023 26 stycznia w 15:19- Odpowiedz

    Chciałam zapytać czy jest on bardzo, bardzo słodki? Można do biszkoptu dodać ewentualnie mniej cukru?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 26 stycznia w 15:52- Odpowiedz

      Dla mnie nie był za słodki, bo krem jest na gorzkiej czekoladzie. Możesz też polewę zrobić z samej gorzkiej czekolady

  2. 4a0a7af9422270053e012e3e50755af2?s=54&d=mm&r=g
    Haneczka 2019 12 sierpnia w 14:00- Odpowiedz

    Czym zastąpić likier kawowy? Torcik chcę zrobić dla dzieci.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 12 sierpnia w 15:27- Odpowiedz

      Tego likieru daje się nie wiele, więc możesz po prostu z niego zrezygnować :)

  3. 652d3df33e27506ab8a8dcf7487a4ce2?s=54&d=mm&r=g
    mika 2014 21 sierpnia w 22:09- Odpowiedz

    Ratunku! Podczas pieczenia biszkoptu wyrosły wielkie bąble!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 21 sierpnia w 22:14- Odpowiedz

      Ooo, mi się też czasami zdarzają bąble w cieście, ale zwykle są malutkie i podczas pieczenia pękają tworząc na wierzchu iście księżycowy krajobraz ;) Czy biszkopt robiłaś wg mojego przepisu? Czy dodawałaś proszek do pieczenia?

      • 652d3df33e27506ab8a8dcf7487a4ce2?s=54&d=mm&r=g
        mika 2014 22 sierpnia w 10:21- Odpowiedz

        Bąble opadły (nie dawałam proszku), ale nie dałam papieru na blachę i był problem – musiałam pokroić na małe kawałki, ostrożnie podważać i dosłownie lepić ciastka…Zostało mi jeszcze sporo kremu i muszę dopiec ciasta (wyszło mi 16 malutkich ciastek max 3×3)

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2014 22 sierpnia w 10:24- Odpowiedz

          Ja zawsze na spód daję papier do pieczenia, wtedy nie ma problemów z wyjęciem biszkopta – a jeśli foremka nie ma odpinanego rantu, to papier na całą powierzchnię, albo trzeba wysmarować formkę masłem i posypać mąką.

  4. 7e8765a55288c9abcb0bd77d503d96f8?s=54&d=mm&r=g
    Nashelly 2014 2 maja w 20:40- Odpowiedz

    Ile czekolady…. Boski!

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Bezglutenowy torcik mocno czekoladowy

Przepis na bezglutenowy tort czekoladowy z dżemem owocowym to idealny przepis dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej ale nie tylko. Ten tort czekoladowo-migdałowy jest tak pyszny, że zasmakuje każdemu! Jego podstawą jest niebywałe bezglutenowe ciasto czekoladowe zrobione na dużej ilości czekolady i mielonych migdałach. Ciasto bezglutenowe przełożyłam potem kwaskowatym dżemem i mega czekoladowym kremem czekoladowym. Aby dopełnić tej czekoladowości cały tort polałam polewą z rozpuszczonej czekolady oraz zrobiłam esy floresy z rozpuszczonej białej czekolady.

Przepis na bezglutenowy tort czekoladowy

Zobaczcie mój przepis na tort bezglutenowy i sprawdźcie jak zrobić bezglutenowy tort czekoladowy. Ten migdałowy torcik mocno czekoladowy smakuje wyśmienicie i wszyscy wielbiciele czekolady go pokochają. Możecie przygotować go na urodziny dla kochanej osoby, albo zaserwować gościom na święta lub rodzinną uroczystość. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Polecam wam również przepis na bezglutenowy biszkopt idealny do tortów i różnych ciast przekładanych.