Torcik mocno czekoladowy

Zaktualizowany: 2023 29 maja
torcik mocno czekoladowy

Przepis na mocno czekoladowy tort bezglutenowy z mielonymi migdałami

Zapraszam na pyszny bezglutenowy torcik mocno czekoladowy. Torcik wykonany jest z migdałowego biszkoptu, który jest delikatny i smakowity. Między warstwami ciasta znajduje się intensywny czekoladowy krem, który dodaje mu bogactwa smaku. Bezglutenowy czekoladowy tort jest idealnym wyborem dla osób z nietolerancją glutenu, ale zasmakuje również osobom, które nie mają takich ograniczeń! Gorąco polecam!

torcik czekoladowy

Bezglutenowy tort czekoladowy przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na bezglutenowy tort i do tego na tort czekoladowy, to koniecznie zrób mój tort. Sam przepis jest prosty do zrobienia, a torcik smakuje obłędnie!

tort czekoladowy

Bezglutenowy torcik czekoladowy

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny bezglutenowy czekoladowy tort z kremem czekoladowym.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 12 minut
4 hours
Czas całkowity 5 hours 12 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Składniki

składniki na bezglutenowy biszkopt migdałowy

składniki na krem czekoladowy do tortu

dodatkowo do tortu

  • dżem ( lub frużelina owocowa – polecam jakiś kwaskowaty)

składniki na czekoladową polewę do tortu

Instrukcja
 

Jak zrobić bezglutenowy czekoladowy biszkopt do tortu

  • Czekoladę połam i rozpuść razem z masłem – odstaw do lekkiego wystudzenia.
    200 g gorzkiej czekolady, 150 g masła
  • Ubij białka ze szczyptą soli, aż będą sztywne.
    6 białek
  • Dodaj porcjami cukier i miksuj, aż się rozpuści.
    150 g cukru
  • Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
    6 żółtek
  • Dodaj ostudzoną czekoladę i krótko zmiksuj.
  • Dodaj mielone migdały i krótko wymieszaj.
    4-5 łyżek migdałów
  • Wylej masę na płytką dużą blachę dodawaną do piekarnika (tak, tak – tą dużą :))
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 12 minut.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie pokrój na 4 równe prostokąty.

Jak zrobić krem czekoladowy do tortu bezglutenowego

  • Śmietanę kremówkę podgrzej w garnku, w trakcie dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.
    250 ml śmietany kremówki, 100 g gorzkiej czekolady
  • Zdejmij z ognia i lekko przestudź.
  • Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
    2 łyżki miodu, 2 łyżki masła, 1 łyżka likieru kawowego
  • Przykryj krem kawałkiem folii spożywczej – zapobiegnie to tworzeniu się na nim twardej skórki i schłodź w lodówce.

Jak zrobić bezglutenowy tort czekoladowy – złożenie:

  • Przełóż jeden blat biszkoptu frużeliną lub dżemem, przykryj drugim kawałkiem ciasta.
  • Krem wymieszaj, wyłóż jego część na biszkopt, przykryj trzecim kawałkiem ciasta i ponownie nałóż krem czekoladowy.
  • Torcik udekoruj czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej ze śmietaną kremówką (ostudzoną i lekko zgęstniałą), możesz również dla kontrastu zrobić dekorację z rozpuszczonej białej czekolady.
    50 g gorzkiej czekolady, 50 g mlecznej czekolady, 125 ml śmietany kremówki, 50 g białej czekolady
  • Tort schłodź, aby czekolada stężała.
Prywatne
Słowa kluczowe czekoladowy tort bezglutenowy, tort bez glutenu
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Torcik czekoladowy bez glutenu – uwagi

Przedstawiam Wam torcik mocno czekoladowy, a inspiracją do niego był mazurek czekoladowy z Kuchni Lidla :)

Spodobał mi się przepis na te czekoladowe cudo, ale postanowiłam wprowadzić w nim trochę zmian.

Efekt wyszedł świetny, torcik był przepyszny, a obdarowana nim moja teściowa – szczęśliwa :)

Dodam, że do ciasta nie dodałam mąki (tylko odrobinę mielonych migdałów), a krem jest z dodatkiem likieru kawowego.

Tym sposobem otrzymałam bezglutenowy tort czekoladowy!

Jako podstawę biszkoptu wykorzystałam przepis na babeczki czekoladowe, do przełożenia oprócz kremu czekoladowego użyłam frużelinę z owoców leśnych – jej lekko kwaskowaty smak świetnie komponował się z czekoladą :)

Możecie sami zrobić taką frużelinę, albo użyć ulubiony dżem.

Zaciekawieni?

To dobrze :)

Ps. Zdjęcie torcika w „przekroju” jest zrobione już u mojej teściowej – stąd zmiana stylizacji.

Zobaczcie również inne moje przepisy na torty idealne na urodziny i nie tylko.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

torcik czekoladowy

Polecane przepisy na ciasta bezglutenowe

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta bezglutenowe. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2014 2 maja

Podziel się przepisem

9 komentarzy

  1. fdd5e665fe85e3f89b9302f7738dc420?s=54&d=mm&r=g
    Patrycja 2023 26 stycznia w 15:19- Odpowiedz

    Chciałam zapytać czy jest on bardzo, bardzo słodki? Można do biszkoptu dodać ewentualnie mniej cukru?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 26 stycznia w 15:52- Odpowiedz

      Dla mnie nie był za słodki, bo krem jest na gorzkiej czekoladzie. Możesz też polewę zrobić z samej gorzkiej czekolady

  2. 4a0a7af9422270053e012e3e50755af2?s=54&d=mm&r=g
    Haneczka 2019 12 sierpnia w 14:00- Odpowiedz

    Czym zastąpić likier kawowy? Torcik chcę zrobić dla dzieci.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 12 sierpnia w 15:27- Odpowiedz

      Tego likieru daje się nie wiele, więc możesz po prostu z niego zrezygnować :)

  3. 652d3df33e27506ab8a8dcf7487a4ce2?s=54&d=mm&r=g
    mika 2014 21 sierpnia w 22:09- Odpowiedz

    Ratunku! Podczas pieczenia biszkoptu wyrosły wielkie bąble!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 21 sierpnia w 22:14- Odpowiedz

      Ooo, mi się też czasami zdarzają bąble w cieście, ale zwykle są malutkie i podczas pieczenia pękają tworząc na wierzchu iście księżycowy krajobraz ;) Czy biszkopt robiłaś wg mojego przepisu? Czy dodawałaś proszek do pieczenia?

      • 652d3df33e27506ab8a8dcf7487a4ce2?s=54&d=mm&r=g
        mika 2014 22 sierpnia w 10:21- Odpowiedz

        Bąble opadły (nie dawałam proszku), ale nie dałam papieru na blachę i był problem – musiałam pokroić na małe kawałki, ostrożnie podważać i dosłownie lepić ciastka…Zostało mi jeszcze sporo kremu i muszę dopiec ciasta (wyszło mi 16 malutkich ciastek max 3×3)

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2014 22 sierpnia w 10:24- Odpowiedz

          Ja zawsze na spód daję papier do pieczenia, wtedy nie ma problemów z wyjęciem biszkopta – a jeśli foremka nie ma odpinanego rantu, to papier na całą powierzchnię, albo trzeba wysmarować formkę masłem i posypać mąką.

  4. 7e8765a55288c9abcb0bd77d503d96f8?s=54&d=mm&r=g
    Nashelly 2014 2 maja w 20:40- Odpowiedz

    Ile czekolady…. Boski!

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy