Torcik serowo-malinowy

Zaktualizowany: 2023 10 sierpnia
tort czekoladowy z mascarpone i malinami

Torcik z malinami na czekoladowym cieście

Zapraszam dziś na wyjątkowy torcik serowo-malinowy. Ten torcik to wilgotne ciasto czekoladowe, które przełożone jest aksamitnym kremem mascarpone ze świeżymi malinami dodanymi do środka. Torcik jest tak wspaniały, że postawiłam już tylko na prostą dekorację ze świeżych malin i wiórek czekoladowych. Spróbujcie koniecznie jak pyszny jest ten tort mascarpone z malinami!

ciasto czekoladowe z mascarpone i malinami

Torcik serowo-malinowy przepis krok po kroku

Jeśli szukacie pomysłu na pyszny i do tego piękny torcik idealny na różne okazje, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!

serowo malinowy1

Torcik serowo-malinowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne ciasto czekoladowe z mascarpone i malinami.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 50 minut
Czas wykonania 30 minut
6 hours
Czas całkowity 7 hours 20 minut
Porcje 15
Wyposażenie
  • Tortownica o średnicy około 24-26 cm.
Składniki

składniki na ciasto czekoladowe do torcika

składniki na masę serową do torcika

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto czekoladowe do torcika

  • Mąkę połącz z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia.
    180 g mąki pszennej, 1 łyżka gorzkiego kakao, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Mleko podgrzej i rozpuść w nim masło – odstaw do przestudzenia.
    180 ml mleka, 150 g masła
  • Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą i gęstą masę.
    3 jajka, 150 g cukru
  • Dodaj mleko z masłem i suche składniki.
  • Wymieszaj i przełóż do przygotowanej tortownicy.
  • Piecz około 30 minut w 180 stopniach (góra/dół) – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty.

Jak zrobić krem mascarpone do torcika

  • Maliny umyj i osusz.
    500 g malin
  • Serek mascarpone zmiksuj ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem – aż się ładnie połączą i zgęstnieją.
    500 g serka mascarpone, 250 ml śmietany kremówki, 4 łyżki cukru pudru
  • Ostrożnie dodaj do masy serowej 3/4 malin i delikatnie wymieszaj (jeśli boisz się, że maliny się za bardzo rozgniotą, to możesz nie dodawać ich do masy, tylko część wyłożyć bezpośrednio na spód, na to wyłożyć masę i przykryć ją drugą częścią malin).

Torcik serowo-malinowy – wykończenie

  • Na jednym ze spodów zapnij obręcz tortownicy, ciasto nasącz herbatą i wyłóż masę serową.
    120 ml herbaty owocowej
  • Przykryj drugim blatem i lekko dociśnij, aby masa równomiernie się rozprowadziła.
  • Górny blat również nasącz.
  • Ułóż na nim pozostałe maliny, udekoruj czekoladą i cukrem pudrem.
    mleczna czekolada
  • Wstaw do lodówki na przynajmniej kilka godzin.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto czekoladowe z malinami, tort z mascarpone
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
torcik serowo-malinowy

Czekoladowy torcik z mascarpone i malinami – uwagi

Przepis na ten torcik serowo-malinowy znalazłam w Claudii, ale lekko go zmodyfikowałam.

Przede wszystkim podwoiłam ilość masy serowej, bo  według mnie w oryginale było jej zdecydowanie za mało :)

Torcik mascarpone sam w sobie jest bardzo smaczny, a czekoladowe ciasto dzięki dodatkowi mleka i masła nie jest takie suche jak zwykły biszkopt.

Mascarpone ze śmietaną kremówką, to zawsze połączenie trafione w dziesiątkę, a do tego pyszne świeże maliny – mmmmmmmmmmm pycha :)

Spróbujcie koniecznie, a sami zobaczycie, jak pysznie to wszystko razem smakuje.

tort mascarpone z malinami

Jak zrobić czekoladowy tort z mascarpone i malinami – wskazówki

Zaczynamy od przygotowania puszystego ciasta czekoladowego.

Jak już wspomniałam wyżej nie jest to typowy biszkopt, gdyż tu dodajemy mleko i masło. Na dodatek mleko podgrzewamy razem z masłem, aż masło się rozpuści. 

Do mąki dodajemy sodę oczyszczoną oraz trochę proszku do pieczenia, dzięki nim ciasto mocniej rośnie i jest bardziej puszyste.

Jajka miksujemy z cukrem na bardzo gęstą, puszystą i prawie białą masę – podobnie jak przy biszkopcie. Potem dodajemy do nich mąkę z kakao i spulchniaczami oraz mleko z masłem.

Ciasto czekoladowe pieczemy w tortownicy do suchego patyczka, potem go studzimy i przekrajamy na dwa blaty.

ciasto czekoladowe z kremem mascarpone i malinami

Jak zrobić krem z mascarpone – wskazówki

Aby krem się wam udał musicie mieć porządnie schłodzony serek mascarpone i śmietanę kremówkę.

Śmietana kremówka się nie ubije jeśli nie będzie zimna!

Zimne mascarpone miksujecie z kremówką i cukrem pudrem – jeśli są mocno zimne to nie zajmie to dużo czasu.

Potem dodajcie do kremu część malin i bardzo delikatnie mieszacie.

Krem mascarpone z malinami nakładamy na jeden z kawałków ciasta i przykrywamy drugim.

Ciasto czekoladowe dekorujemy pozostałymi malinami. Możecie też dodatkowo posypać torcik tartą czekoladą.

Tak przygotowany torcik serowo-malinowy chowamy do lodówki na kilka godzin, tak aby ciasto się „ostało”.

Poza sezonem na maliny możecie użyć inne owoce – jeśli są duże, to pokrójcie je na mniejsze kawałki.

Mam nadzieję, że ten tort czekoladowy z malinami przypadnie wam do gustu :) Dajcie znać w komentarzach, jak wam smakował.

Wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasta czekoladowe, oraz zerknijcie do mojego e-booka Czekoladowe wypieki Beaty, gdzie znajdziecie przepisy na czekoladowe słodkości.

czekoladowe ciasto z malinami i mascarpone
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na torciki na różne okazje

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne torciki o różnych smakach idealne na różne okazje. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2012 6 sierpnia