Torcik wuzetka

Zaktualizowany: 2023 4 października
torcik wuzetka

Przepis na tort wuzetkę z kremem śmietankowym

Dziś mam dla Was pomysł na ciasto idealne na specjalne okazje. Torcik wuzetka to polska klasyka w całej swej okazałości. Lekki biszkopt czekoladowy przełożony konfiturą i kremem śmietankowym to tort, który zasmakuje każdemu. Możecie go przygotować jako tort na urodziny, albo ciasto na święta i specjalne okazje. 

tort wuzetka z wiśniami

Torcik wuzetka przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na tort, który zasmakuje każdemu, to koniecznie przygotuj ten tort!

torcik wuzetka1

Torcik wuzetka przepis

Wypieki Beaty
Przepis na czekoladowy tort z kremem inspirowany ciastem wuzetka.
4.43 z 7 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 49 minut
2 hours
Danie Tort
Porcje 12 porcji
Wyposażenie
  • Tortownica o średnicy 22 cm.
Składniki

składniki na biszkopt czekoladowy do tortu

składniki na krem śmietankowy do tortu wuzetka

składniki na polewę czekoladową do tortu

dodatkowo do tortu

Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt czekoladowy do tortu wuzetka

  • Białka zmiksuj ze szczyptą soli na lekką pianę.
    5 białek
  • Zmniejsz obroty i dodaj cukier.
    3/4 szklanki cukru
  • Miksuj aż piana zrobi się gęsta i lśniąca, a cukier się zupełnie rozpuści.
  • Dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
    5 żółtek
  • Mąkę przesiej przez sito razem z gorzkim kakao.
    3/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki gorzkiego kakao
  • Dodaj połowę do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj łopatką, dodaj resztę mąki i wymieszaj.
  • Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia (boków niczym nie smaruj).
  • Wyłóż ciasto do tortownicy.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40 minut, po upieczeniu przestudź.

Jak zrobić krem do wuzetki:

  • Żelatynę zalej zimną wodą – tak aby woda ją zakryła i odstaw do napęcznienia.
    2 łyżeczki żelatyny
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj, gdy będzie dość gęsta dodaj cukier puder i miksuj do zupełnego zgęstnienia śmietany.
    500 ml śmietany kremówki, 3-4 łyżki cukru pudru
  • Żelatynę krótko podgrzej w mikrofalówce (około 10 sekund) lub rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj łyżkę śmietany i wymieszaj.
  • Wlej żelatynę do śmietany kremówki i zmiksuj, aby się dobrze połączyła.

Torcik wuzetka – wykończenie:

  • Biszkopt przekrój na dwa blaty.
  • Nasącz dolny blat słodką herbatą (może być z dodatkiem alkoholu).
  • Posmaruj powierzchnię konfiturą.
    0,5 słoiczka konfitury
  • Odłóż kilka łyżek (około 3-4) śmietany, a resztę wyłóż na biszkopt.
  • Przykryj drugim blatem ciasta, a następnie nasącz go z góry herbatą.
  • Schłodź w lodówce przynajmniej przez godzinę.
  • Czekoladę rozpuść razem ze śmietaną, wymieszaj i lekko przestudź.
    100 g czekolady deserowej, 100 ml śmietany kremówki
  • Udekoruj czekoladą wierzch torcika.
  • Odłożoną śmietanę kremówkę przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka i wyciśnij z niej dekoracyjne rozetki na obrzeżu torcika.
Prywatne
Słowa kluczowe tort czekoladowy z kremem, tort wz
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Tort jak wuzetka – uwagi

Wuzetkę już znacie (i za pewne bardzo lubicie :)), ale to ciasto można podać również w formie tortu :)

W tej postaci ciasto prezentuje się znakomicie i na pewno ucieszy każdego.

Jak zrobić tort wuzetkę – wskazówki

Upieczcie najpierw biszkopt kakaowy. Ja tu upiekłam biszkopt z tortownicy o średnicy 22 cm, ale może też być odrobinę większa, bo ten biszkopt zrobiony jest z pięciu jajek, więc wychodzi go sporo.

Aby przygotować kakaowy biszkopt musicie oddzielić białka od żółtek i zmiksować je z cukrem, aż białka będą ładnie gęste i białe. Mąkę pszenną i gorzkie kakao przesiejcie przez sito, aby ją napowietrzyć. Dzięki temu biszkopt będzie lżejszy. Gdy dodajecie żółtka i mąkę z kakao do ubitych białek, to mieszacie je już na niskich obrotach miksera, albo mieszacie łopatką. Nie mieszajcie też długo ciasta, aby nie straciło swojej puszystości.

Tak przygotowany biszkopt przekładamy do foremki i pieczemy.

wuzetka z wiśniami

Jak przygotować foremkę do upieczenia biszkoptu?

Dno foremki należy wyłożyć papierem do pieczenia. Za to boki zostawiamy czyste – bez papieru. Nie smarujemy ich także masłem. Dzięki temu biszkopt w trakcie pieczenia przyklei się do boków i potem po upieczeniu mniej opadnie. 

Biszkopt po upieczeniu ostudźcie, a potem przekrójcie na dwa blaty. Polecam je nasączyć. Jeśli ciasta nie będą jedli dzieci, to polecam lekką herbatę z dodatkiem nalewki wiśniowej, albo rumu :)

Zobaczcie mój dokładny przepis na wuzetkę zamieszczony poniżej pod zdjęciami, aby dowiedzieć się jak zrobić krem do wuzetki :) Znajdziecie tam również przepis na polewę czekoladową do ciasta.

Taki torcik wuzetka na pewno będzie się świetnie prezentował na każdym stole.

Polecam każdemu!

Przy okazji polecam inne moje przepisy na torty idealne na różne okazje :)

Polecane przepisy na pyszne torty

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne torty idealne na różne okazje. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2014 29 grudnia