Tort bezowy z malinami

Zaktualizowany: 2024 5 lutego
torcik bezowy

Przepis na torcik bezowy z kremem i malinami

Przygotuj dziś ze mną prosty i jednocześnie efektowny i pyszny tort bezowy z malinami. Ten torcik, to dwa blaty bezowe przełożone prostym kremem śmietankowym oraz dużą ilością świeżych malin. Proste składniki dają tu gwarantowany efekt WOW. Spróbuj koniecznie!

tort bezowy z malinami

Tort bezowy z malinami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne bezy z kremem, to przygotuj taki prosty a jednocześnie rewelacyjny torcik z malinami.

bezowy1 1

Tort bezowy z malinami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i lekki torcik bezowy z kremem śmietankowym i malinami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 1 hour 30 minut
Czas całkowity 2 hours 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 15
Składniki

składniki na tort bezowy z malinami

  • 6 białek (- z jajek rozmiar L)
  • 300 g cukru (- 1,5 szklanki)
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej ((można zrezygnować))
  • 500 ml śmietany kremówki (- mocno schłodzonej)
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny ((ewentualnie do kremówki))
  • 1/4 szklanki wody ((do żelatyny))
  • 0,5-1 kg owoców ((ja użyłam pół kilograma świeżych malin i zrobiłam mus z 300 g rozmrożonych malin i dwóch łyżek cukru pudru))
Instrukcja
 

Jak zrobić blaty bezowe do tortu bezowego

  • Przygotuj blachy – na papierze do pieczenia narysuj dwa koła o średnicy 20-22 cm (możesz użyć talerzyka).
  • Ubij białka na lekką pianę dodając stopniowo cukier. Miksuj aż białka staną się bardzo gęste i białe.
    6 białek, 300 g cukru
  • Na koniec wlej ocet i wsyp mąkę ziemniaczaną.
    1 łyżka białego octu winnego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Gotową pianę wyłóż na przygotowany papier tworząc dwa okrągłe blaty (wielkości narysowanego wzoru).
  • Bezy wstaw do piekarnika nagrzanego do 110 stopni (termoobieg) i piecz je przez 1,5 godziny.
  • Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim bezy do zupełnego ostudzenia (najlepiej na całą noc).

Jak zrobić krem śmietankowy do tortu bezowego

  • Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem.
    500 ml śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru
  • Jeśli boisz się, że śmietana może popłynąć, to możesz dodać do niej rozpuszczoną w wodzie żelatynę (żelatynę rozpuść najpierw w zimnej wodzie i odstaw ją do napęcznienia, wtedy całość zagrzej – ja to robię w mikrofalówce – przez około 10 sekund – albo w kąpieli wodnej).
    2 łyżeczki żelatyny, 1/4 szklanki wody
  • Śmietanę wyłóż na jeden z blatów, na wierzchu ułóż owoce i jeśli masz – to polej musem owocowym, przykryj drugim blatem i udekoruj tort – możesz rozpuścić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę i porobić nią zygzaki :)
    0,5-1 kg owoców
Prywatne
Słowa kluczowe torcik bezowy, torcik z malinami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
tort bezowy

Bezowy tort z kremem i malinami – uwagi

Tort bezowy z malinami jest bardzo smaczny i lekki zarazem, a do tego dość łatwy w wykonaniu :)

Taki torcik możecie podać na deser do kawy, ale równie dobrze może być tortem na specjalne okazje. 

Słodki, lekki i z owocami na pewno zasmakuje każdemu!

Najlepiej dzień wcześniej upiec blaty bezowe, wtedy praca przy nim pójdzie jak z płatka :)

Gotowe bezy przekładamy bitą śmietaną i owocami – mogą być świeże, albo z puszki.

Z mrożonych owoców można zrobić mus – ja właśnie zrobiłam tu mus z truskawek :)

Spróbujcie – pycha :)

Zapraszam również do wypróbowania przepisów na świąteczny wieniec bezowy, torcik bezowy z jagodami, torcik bezowy kawowo-karmelowy albo popularny tort bezowy dacquoise.

Polecane przepisy na bezy z kremem

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne i efektowne bezy podane z kremem i owocami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2012 5 października