Tort czekoladowy z jagodami

Zaktualizowany: 2023 26 lipca
czekoladowy tort z jagodami i kremem jagodowym

Przepis na czekoladowy tort z kremem jagodowym

Zapraszam dziś na pyszny tort czekoladowy z jagodami i jagodowym kremem. Fajne wilgotne i mocno czekoladowe ciasto doskonale smakuje w połączeniu z lekki kremem mascarpone z jagodami, a świeże jagody ułożone na wierzchu dodają ciastu uroku. Tort możecie przygotować zarówno na specjalne okazje jak i na weekendowy deser.

tort czekoladowy z jagodami i kremem

Tort czekoladowy z jagodami przepis krok po kroku

Już dziś upieczcie ten pyszny i mocno czekoladowy tort z kremem jagodowym i jagodami. Na pewno zasmakuje każdemu!

tort czekoladowo-jagodowy

Tort czekoladowy z jagodami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny czekoladowy tort z kremem jagodowym i jagodami.
5 z 5 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 minuta
2 hours
Czas całkowity 2 hours 31 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy 22 cm.
Składniki

składniki na wilgotne ciasto czekoladowe do tortu

składniki na krem jagodowy do tortu

dodatkowe składniki do tortu z jagodami

Instrukcja
 

Jak zrobić wilgotne ciasto czekoladowe do tortu

  • Mąkę przesiej razem z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.
    200 g mąki pszennej, 80 g kakao, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Jajka roztrzep rózgą, dodaj mleko, olej i ekstrakt z wanilii – wymieszaj razem.
    4 jajka, 200 ml mleka, 170 ml oleju, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Dodaj cukier i zmieszaną mąkę – wymieszaj łyżką do połączenia składników.
    300 g cukru
  • Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wylej ciasto do formy.
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około godzinę – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie przekrój na trzy krążki (wybrzuszoną górę ciasta zetnij i pokrusz lub zmiksuj blenderem).

Jak zrobić krem jagodowy do tortu

  • Mascarpone zmiksuj z konfiturą jagodową.
    500 g serka mascarpone, 1 słoiczek konfitury

Tort czekoladowy z jagodami wykończenie

  • Blaty ciasta przełóż kremem jagodowym (pozostaw trochę kremu do posmarowania boków tortu) i posyp jagodami.
  • Boki tortu posmaruj odłożonym kremem i obsyp okruszkami z pokruszonego ciasta.
  • Konfiturę jagodową podgrzej krótko i rozrzedzoną posmaruj wierzch tortu.
    0,5 słoiczka konfitury
  • Udekoruj wierzch jagodami.
    1-2 szklanki jagód
Prywatne
Słowa kluczowe chocolate berry cake, ciasto z kremem, ciasto z kremem jagodowym, ciasto z owocami letnimi, wilgotne ciasto czekoladowe, wilgotny tort
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
tort czekoladowy z jagodami

Czekoladowy tort z kremem jagodowy – uwagi

Od jakiegoś czasu zabierałam się za przygotowanie tortu czekoladowo-malinowego Dorotki z Moich Wypieków.

Już wcześniej zaplanowałam sobie, że zrobię go na urodziny męża.

Niestety wszystko składało się przeciwko mnie i miałam problemy z zakupieniem malin :(

Mówi się, że potrzeba matką wynalazków i tak z powodu braku malin zdecydowałam się zastąpić je jagodami i tak powstał przepyszny tort czekoladowy z jagodami :)

Uprościłam i skróciłam znacznie oryginalny przepis na krem, ale wykorzystałam ciasto czekoladowe, które znacznie różni się od czekoladowego biszkoptu (bardziej przypomina swoją zwartą i mięsistą konsystencję brownie).

Torcik wyszedł przepyszny i mocno jagodowy – na pewno do powtórzenia :)

Podaję przepis na foremkę 22 cm.

Ps.

Przy okazji polecam inne moje przepisy na torty idealne na różne okazje.

tort czekoladowy z jagodami
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 5 ocen
Postaw mi kawę
wilgotne czekoladowe ciasto z jagodami i kremem

Polecane przepisy na tort czekoladowy

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne czekoladowe torty z różnymi kremami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2015 24 lipca

Podziel się przepisem

23 komentarze

  1. a96052e859c982eba534b6ef77ddb434?s=54&d=mm&r=g
    Katarzyna 2022 1 marca w 10:00- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Tort pyszny! Krem zrobiłam inny (ubiłam śmietankę z mascarpone i jagodami), ale jeśli chodzi o samo ciasto to wyszło super. Dałam trochę mniej cukru. Piekłam 56 minut. Polecam wypróbować .

  2. e4ef7671dc3389339fcbb623a1ff1b3f?s=54&d=mm&r=g
    Monika 2022 10 lutego w 23:57- Odpowiedz

    Mam pytanie o sodę, jestem wyczulona na tez posmak. Czy nie czuć jej w trocie??

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 11 lutego w 08:04- Odpowiedz

      Jej jest tylko pół łyżeczki, więc nie jest mocno wyczuwalna. Ja nie mam z nią problemu, więc nie czułam. Jeśli się obawiasz, to daj dwie lekko czubate łyżeczki proszku do pieczenia.

  3. 8de997135e9e9e603f0391976489924c?s=54&d=mm&r=g
    Joanna 2020 4 kwietnia w 10:11- Odpowiedz

    czy uda się tort obłożyć masa cukrową?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 4 kwietnia w 10:48- Odpowiedz

      Pewnie, tylko musisz wcześniej posmarować ciasto z wierzchu – np. masłem zmiksowanym z cukrem pudrem.

  4. 4b06001e54af251bff822370d94c652d?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2020 1 marca w 18:59- Odpowiedz

    Moje akurat w piekarniku… Mam nadzieję, że będzie pyszne. Już mi slinka cieknie jak patrzę na zdjęcia. Pozdrawiam

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 1 marca w 20:08- Odpowiedz

      Życzę smacznego :)

  5. d226bd47debc0419b70ed3552380eab3?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2018 9 sierpnia w 21:17- Odpowiedz

    Witam, mam w planach zrobienie tego tortu. Obawiam się tylko czy krem nie będzie zbyt ciężki.? Czy wystarczyło Pani tego kremu, aby jeszcze wysmarować boki.?

    pozdrawiam. :))

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 10 sierpnia w 22:48- Odpowiedz

      Tak jak widać na zdjęciach, to na bokach nie ma zbyt wiele kremu. Jesli chcesz go mieć trochę więcej i żeby był lżejszy, to możesz dodać do niego z 250 ml ubitej śmietany kremówki

  6. 33c3b4f4bc124c76cce5ff2507ea67da?s=54&d=mm&r=g
    Sylwia 2016 15 lipca w 23:26- Odpowiedz

    Wspaniały tort! Ciasto mega ciemne – prawie czarne ;) Przepysznie wilgotne w smaku. Mnie zafascynował krem. Jest stabilny, smaczny, w ogóle nie jest mdły. Pyszności :)
    Zastanawiam się tylko nad użyciem zamiast jagód malin… Czy ktoś już próbował? Może się podzieli wrażeniami…

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 16 lipca w 07:25- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że tort smakował. Maliny również sprawdzą się idealnie :)

  7. 1713fe13b2297923bd15630fc3d72531?s=54&d=mm&r=g
    Jola 2016 30 czerwca w 08:10- Odpowiedz

    Mnie tez sie podoba bardzo, ale obawiam sie o stabilnosc masy. Czy sie nie wylewa przy krojeniu?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 30 czerwca w 08:22- Odpowiedz

      Masa jest stabilna – nawet na zdjęciach widać, że się ładnie trzyma :) Trzeba tylko tort chłodzić w lodówce.

  8. 2727dd477be2993aa8dd5bdbae3c859c?s=54&d=mm&r=g
    Basia 2016 7 czerwca w 13:17- Odpowiedz

    Będę próbować na urodziny męża…:) Mam pytanie , chciałabym tort udekorować polewą z czekolady zamiast pokruszonego ciasta ,czy to się uda?? :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 7 czerwca w 13:22- Odpowiedz

      Jasne! Czekolada będzie idealna na ten torcik :)

  9. Popularne wpisy w 2015 roku - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2016 7 stycznia w 07:32- Odpowiedz

    […] Tort czekoladowy z jagodami […]

  10. 9e5d6979f5d54ddbc43a0319e93ce5f3?s=54&d=mm&r=g
    Ada 2015 23 października w 14:52- Odpowiedz

    Nie dośc że prosty, to przepyszny ! Zrobilam go na swoje 20ste urodziny i zrobil furore przy rodzinnym stole :) Nie mogli uwierzyc ze zrobiłam go sama, a nie kupilam w pobliskiej cukierni :) Moj pierwszy wypiek z tej strony ale na pewno nie ostatni :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 23 października w 14:56- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę i zapraszam serdecznie :)

  11. 2fa6d4826e1a3dc083b4b4b702741be9?s=54&d=mm&r=g
    Kara 2015 14 sierpnia w 12:24- Odpowiedz

    Super proste :)

  12. c179a3cc070e4443c46b96a8aaafaabd?s=54&d=mm&r=g
    Angelika 2015 30 lipca w 14:58- Odpowiedz

    Pięknie wygląda i pewnie jest pyszny. Muszę go wypróbować. Mniam ☺

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 30 lipca w 15:34- Odpowiedz

      Zapraszam bo warto :)

  13. 9975fa26d66785c416e8c46503a1ece9?s=54&d=mm&r=g
    Natalie 2015 24 lipca w 11:53- Odpowiedz

    Ach te kolory! Cudowny :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 24 lipca w 11:59- Odpowiedz

      Dziękuję, dziękuję :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy