Tort red velvet

Zaktualizowany: 2023 6 maja
tort red velvet

Przepis na niezwykły czerwony torcik red velvet z białą czekoladą

Tort Red Velvet z lekkim kremem śmietankowym z mascarpone i białą czekoladą to pyszna i elegancka propozycja dla miłośników wykwintnych wypieków. Charakterystyczny, czerwony kolor ciasta, który uzyskiwany jest dzięki dodatkowi kakao i czerwonemu barwnikowi spożywczemu, przyciąga uwagę, a lekki krem z mascarpone i śmietany kremówki doskonale równoważy słodycz ciasta. W połączeniu z delikatnymi dodatkami, takimi jak np. maliny, tort Red Velvet stanowi doskonałą propozycję na urodziny, rodzinne imprezy lub inne uroczystości. Gorąco polecam!

tort red velvet

Tort red velvet – przepis krok po kroku

Jeśli szukacie przepisu na niebanalny tort, którym zaskoczycie i zachwycicie wszystkich to zróbcie ten niezwykły czerwony tort z kremem śmietankowym z dodatkiem białej czekolady.

tort red velvet

Tort red velvet przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny amerykański tort Red Velvet o aksamitnej w teksturze i czerwonym w kolorze cieście przełożonym lekkim kremem z mascarpone i białą czekoladą.
4.80 z 5 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Porcje 15
Kalorie 297 kcal
Wyposażenie
  • 2 Formy o średnicy 22 cm.
Składniki

składniki na ciasto red velvet do tortu

składniki na krem z białą czekoladą

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto red velvet do tortu

  • Mąkę przesiej przez sito razem z sodą, solą i kakao.
    350 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżki gorzkiego kakao, 1 szczypta soli
  • Masło utrzyj z cukrem pudrem.
    115 g masła, 200 g cukru pudru
  • Dodaj pojedynczo żółtka i krótko zmiksuj.
    4 żółtka
  • Wlej wąskim strumieniem mleko.
    160 ml mleka
  • Dodaj porcjami mąkę na przemian z maślanką.
    240 ml maślanki
  • Dodaj ocet i barwnik (jeśli używasz barwnik z proszku, to możesz do wcześniej rozpuścić w mleku).
    1 łyżeczka octu, czerwony barwnik – polecam w żelu
  • Białka ubij z odrobiną soli aż będą gęste i puszyste.
    4 białka
  • Dodaj białka do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do dwóch form do pieczenia o średnicy 22 cm i piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30 minut (jeśli pieczesz na raz ciasto w jednej formie, to wydłuż czas pieczenia).
  • Po upieczeniu ciasto wystudź.
  • Ostrym nożem odetnij uwypuklone środki.

Jak zrobić krem z białą czekoladą

  • Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź.
    100 g białej czekolady
  • Zmiksuj ją z serkiem mascarpone.
    500 g serka mascarpone
  • Ubij śmietanę kremówkę i gdy będzie gęsta dodaj po łyżce serek mascarpone – zmiksuj na wysokich obrotach, aż masa będzie jednolita i gęsta.
    500 ml śmietany kremówki

Tort red velvet złożenie

  • Na paterze ułóż jedno z ciast, wyłóż na niego mniej więcej połowę kremu.
  • Przykryj drugim ciastem.
  • Wierzch i boki ciasta posmaruj resztą kremu.
  • Odcięte wierzchołki z ciasta możesz pokruszyć i obsypać nimi boki i górę tortu.
  • Tort przechowuj w lodówce.
  • Wyjmij go wcześniej przed podaniem, tak aby lekko się ogrzał i stał się bardziej miękki.
Notatki
Ciasto nie jest zbyt słodkie. Jeśli lubisz je słodsze, to możesz dodać do ciasta więcej cukru pudru, a do kremu dodatkową białą czekoladę.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI CIASTA MUSZĄ MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ!
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 297kcalWeglowodany: 22gBiałko: 5gTłuszcz: 21g
Słowa kluczowe czerwony tort, tort z białą czekoladą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Śmietankowy tortcik Red Velvet – uwagi

Właśnie stuknął mi kolejny roczek 😆

Na szczęście kwarantanna mi nie straszna, bo mogę sobie sama upiec torcik.

Mój wybór padł na czerwony tort Red Velvet.

Oprócz tego, że jest czerwony, to ciasto jest cięższe niż nasze tradycyjne biszkopty.

Za to jest mniej suche i takie właśnie „aksamitne”.

Torcik przełożyłam i posmarowałam z wierzchu kremem z białej czekolady, mascarpone i śmietany kremówki.

Tradycyjnie Amerykanie przekładają go kremem z lekkiego twarożku zmiksowanego z masłem i pierdyliardem cukru pudru.

Ja już od dłuższego czasu znacząco tnę cukier w swoich wypiekach i stwierdziłam, że taka ilość cukru, by mnie zabiła 😉

Stąd przygotowałam swoją wersję kremu :)

Zapraszam was również do wypróbowania przepisów na babeczki red velvet, brownie red velvet albo na tartę red velvet :D

tort red velvet z białą czekoladą
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.80 z 5 ocen
Postaw mi kawę
prosty tort z kremem z białej czekolady i mascarpone
torcik z kremem z białej czekolady
torcik z kremem z białą czekoladą
torcik red velvet

Polecane przepisy na ciasta Red Velvet

Ciasta Red Velvet są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych i można znaleźć na nie mnóstwo przepisów w sieci. Ja na blogu też mam kilka przepisów na takie ciasta i inne wypieki. Koniecznie również je wypróbujcie :)

Opublikowano: 2020 11 maja

Podziel się przepisem

2 komentarze

  1. 9b8be33631f748945b6f1959afd27e27?s=54&d=mm&r=g
    Gosia 2020 13 listopada w 15:17- Odpowiedz

    Mam barwnik spożywczy w żelu dr oetker, ile powinna go dodać do ciasta?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 13 listopada w 22:10- Odpowiedz

      Musisz dodawać porcjami, aż uzyskasz kolor, który Ci odpowiada

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy