Domowe tortille
Prosty przepis na tortille – placki do tortilli
Zobaczcie mój przepis na domowe placki do tortilli przygotowane od zera. Takie placki wychodzą fajnie elastyczne i bardzo smaczne, a ich przygotowanie nie jest takie trudne. Zobaczcie mój filmik z przygotowań i sprawdźcie jakie to proste :) Domowe tortille to doskonały pomysł na obiad, albo na przekąskę. Gorąco polecam!
Spis treści
Domowe tortille przepis z filmem
Jeśli lubisz domowe jedzenie i fajne przekąski, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Tortilla przepis
Składniki
składniki na ciasto na tortille
- 450 g mąki pszennej (- najlepiej typ 650 – 450 g – 3 szklanki)
- 1,5 łyżeczki soli
- 60 ml oleju (- 1/4 szklanki)
- ok 250 ml wody (wrzącej – lub do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić tortille w domu krok po kroku
- Wsyp do miski suche składniki, dodaj olej i sól – krótko wymieszaj.450 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki soli, 60 ml oleju
- Dodaj gorącą wodę (wlej najpierw około 3/4 szklanki) i wyrób ciasto (polecam mikser, aby się nie poparzyć).ok 250 ml wody
- Miksuj aż ciasto będzie gładkie i bardzo elastyczne – jeśli ciasto się nie klei to dodaj więcej gorącej wody.
- Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na około 20 minut.
- Podziel ciasto na części, każdą utocz w kulkę.
- Kulki rozwałkuj na cieniutki placek.
- Duża patelnię teflonową – najlepiej do naleśników (ja używałam takiej o średnicy 32 cm, jeśli masz mniejszą, to rób mniejsze placki) mocno rozgrzej (nie używaj tłuszczu!).
- Smaż placki na średnim ogniu do momentu aż pojawią się lekkie pęcherzyki powietrza (około 1 minutę – jeśli będziesz smażyć za długo, to placki zrobią się kruche).
- Przewróć placek na drugą stronę i chwilkę podsmaż.
- Gotowe placki odkładaj na ciepły talerz warstwowo (ja każdą tortillę dodatkowo spryskałam odrobiną wody), przykryj ściereczką.
- Do tortilli dodaj usmażone kawałki kurczaka, warzywa, sos i obiad gotowy :)
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Domowa tortilla – wskazówki
Dzisiaj propozycja bardziej obiadowa – domowe tortille.
Nie bójcie się, te placki są nieskomplikowane w wykonaniu.
Jedynie czego potrzebujecie to trochę czasu. Placki na tortillę wymagają wałkowania ciasta, więc wałek będzie niezbędny!
Tortille możecie przygotować wcześniej i przechowywać owinięte folią, aby nie wysychały :)
Jak zrobić domowe tortille?
Wyrabiacie elastyczne ciasto z mąki, oleju i gorącej wody. Uważajcie aby się nie poparzyć – ja robiłam to mikserem.
Potem odrywacie od ciasta małe porcje i wałkujecie je bardzo cieniutko – im cieniej, tym bardziej elastyczny będzie placek po smażeniu.
Teraz już zostaje tylko smażenie – placki pszenne do tortilli smażymy na mocno rozgrzanej patelni.
Po usmażeniu układamy jeden na drugim (możecie je dodatkowo spryskać zaraz po usmażeniu odrobiną wody).
Placki wychodzą rewelacyjne – elastyczne i bardzo smaczne – spróbujcie koniecznie!
Jeśli nie jecie ich od razu, to zawińcie je szczelnie w folię spożywczą, aby nie obsychały.
Podajcie je ze swoimi ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje tortilla z kurczakiem podsmażonym w małych kawałkach na patelni, do tego sałata, plasterki cebuli lub pomidora i pyszna przekąska gotowa.
Możesz też przygotować do tortilli lekki sos czosnkowy zrobiony z jogurtu naturalnego, odrobiny majonezu i czosnku. Taki sos idealnie komponuje się z pszennymi plackami wypełnionymi wytrawnym nadzieniem.
Koniecznie wypróbujcie także moje przepisy na domowe chlebki pita oraz na chlebki naan.
A poniżej moje pierwsze zdjęcia tortilli.
Polecane przepisy kuchni meksykańskiej
Jeśli lubisz wypróbowywać nowe przepisy z kuchni świata, to koniecznie zobacz inne moje przepisy z kuchni meksykańskiej. Te desery będą świetne do podania po zjedzeniu tortilli:
2 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
[…] zabieranej do pracy, albo robię sobie guacamole – świetnie się sprawdza do domowych tortilli […]
idealne!