Toscakaka, czyli skandynawskie ciasto z migdałami

Zaktualizowany: 2024 5 lutego
maślankowe ciasto z prażonymi migdałami

Przepis na skandynawskie ciasto z zapiekanymi migdałami

Przygotuj dziś razem ze mną proste, a jednocześnie niezwykle pyszne ciasto skandynawskie. To ucierane ciasto toscakaka zapiekane jest pod koniec z obłędną praliną migdałową. Ten prosty dodatek sprawia, że ciasto smakuje wybornie i jest wspaniale chrupiące. Spróbujcie koniecznie!

skandynawskie ciasto migdałowe

Ciasto Toscakaka przepis krok po kroku

Jeśli lubisz kuchnię skandynawską, lub lubisz testować nowe przepisy, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

toscakaka1 1

Ciasto Toscakaka z migdałami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na ucierane ciasto maślankowe z praliną migdałową.
4.16 z 13 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 hour
Danie Ciasta
Kuchnia Kuchnia skandynawska
Porcje 12
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki

składniki na ciasto Toscakaka

  • 3 jajka (- rozmiar L)
  • 150 g cukru (- 3/4 szklanki)
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 150 g mąki pszennej (- 1 szklanka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 75 g masła (roztopionego )
  • 75 ml maślanki

składniki na pralinę migdałową na wierzch ciasta

  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 50 ml mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 150 g płatków migdałowych
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto Toscakaka

  • Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj wanilię.
    3 jajka, 150 g cukru, 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą.
    150 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szczypta soli
  • Maślankę połącz z masłem.
    75 g masła, 75 ml maślanki
  • Dodawaj do masy jajecznej na zmianę mąkę i masło z maślanką.
  • Ciasto przełóż do przygotowanej foremki (dno wyłóż papierem do pieczenia – możesz na nim zapiąć obręcz tortownicy, a boków niczym nie smaruj).
  • Piecz w 160 stopniach (termoobieg) przez około 25-30 minut.
  • Mniej więcej po 15 minutach zacznij przygotowywać pralinę.

Jak zrobić pralinę migdałową na ciasto

  • Do garnka włóż wszystkie składniki praliny (oprócz migdałów), podgrzej, aż masło i cukier się rozpuszczą i utworzą masę.
    125 g masła, 125 g cukru, 50 ml mleka, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Wsyp płatki migdałów, dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
    150 g płatków migdałowych
  • Ciasto po upieczeniu wyjmij z piekarnika i podkręć temperaturę do 210 stopni (góra/dół).
  • Pralinę wyłóż na gorące ciasto i rozsmaruj.
  • Foremkę ponownie umieść w piekarniku – tym razem blisko górnej grzałki i zapiekaj przez około 5-10 minut – aż masa zbrązowieje.
  • Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do przestudzenia.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto z migdałami, migdałowe ciasto
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
toscakka czyli ciasto migdałowe

Ciasto Toscakaka z migdałami – uwagi

Przepis na ciasto toscakaka zobaczyłam pierwszy raz u Dorotki na Moich Wypiekach.

Oczywiście najpierw zwróciłam uwagę na skarmelizowane płatki migdałowe :)

Miałam ciągle do przygotowania długą listę „must do”, więc to ciasto wylądowało na końcu długiej kolejki.

I w tym momencie zaczęło się prześladowanie – wszędzie mi ono wyłaziło, wszyscy, je pieką i wszyscy się rozpływają nad nim.

Pękłam i sama też je upiekłam poza kolejnością :)

Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie do wykonania. Wychodzi bardzo pulchne i leciutkie, a migdałowa pralina jest fajnie chrupiąca i już myślę, gdzie jeszcze mogę ją wykorzystać :)

Też wypróbujcie ten przepis, a się nie zawiedziecie :)

A jeśli lubicie kuchnię skandynawską, to gorąco polecam wam również przepis na bułeczki semlor z masą migdałową albo słynne bułeczki kanelbullar.

ciasto z praliną migdałową
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.16 z 13 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na migdałowe słodkości

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta i inne wypieki z migdałami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2012 26 października