Truskawczanki, czyli bułeczki z truskawkami

Zaktualizowany: 2023 10 lipca
truskawczanki

Przepis na drożdżowe bułeczki truskawczanki z truskawkami

Zapraszam na przepyszne, puszyste, mięciutki i wręcz rozpływające się w ustach drożdżowe bułeczki z truskawkami i słodką kruszonką. Takie drożdżówki z truskawkami będą doskonałe podczas czekania na pierwsze jagody i smakowite jagodzianki. Spróbujcie koniecznie!

drożdżówki z kruszonką i truskawkami

Drożdżowe bułeczki z truskawkami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne słodkie domowe drożdżówki, to w tym roku upiecz takie smakowite drożdżówki z truskawkami i kruszonką.

truskawczanki

Truskawczanki, czyli bułeczki z truskawkami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na miękkie bułeczki drożdżowe z truskawkami i kruszonką.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 2 hours 15 minut
Porcje 12
Kalorie 230 kcal
Składniki

składniki na drożdżowe ciasto na bułeczki

składniki na kruszonkę do drożdżówek

dodatkowe składniki do drożdżówek

Instrukcja
 

Jak zrobić drożdżowe bułeczki z truskawkami i kruszonką

  • Mleko podgrzej krótko – tylko tyle, aby było letnie.
    150 ml mleka
  • Dodaj do niego rozkruszone drożdże oraz łyżeczkę cukru – dokładnie wymieszaj.
    25 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
  • Przykryj rozczyn drożdżowy i odstaw w ciepłe miejsce na około 15-20 minut – aż urośnie i zgęstnieje.
  • W misie miksera utrzyj żółtka z resztą cukru – tak aby powstał jasny, gęsty mus.
    3 żółtka, 70 g cukru
  • Przesiej do ubitych żółtek mąkę, dodaj rozpuszczone masło oraz rozczyn drożdżowy.
    300 g mąki pszennej, 60 g masła
  • Wyrób ciasto – nie dodawaj więcej mąki – ciasto będzie lekko klejące.
  • Miskę z ciastem przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto podwoi swoją wielkość wyjmij je na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
  • Uformuj z ciasta kulkę, ostrym nożem przekrój je na ćwiartki.
  • Każdą ćwiartkę przekrój na 3 porcje.
  • Dłońmi posypanymi mąką uformuj kawałki ciasta w płaskie placki, nałóż na środek każdego około 2 łyżki truskawek i dokładnie sklej ciasto.
    300 g truskawek
  • Układaj bułeczki na blaszce z piekarnika sklejeniem do dołu – zachowaj odstęp między bułeczkami.
  • Przykryj bułeczki ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • W miedzy czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni – tryb góra/dół.
  • Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką.
    1 jajko
  • Składniki kruszonki połącz razem z misce – wystarczy rozetrzeć palcami masło z cukrem i mąką.
    50 g cukru, 20 g masła, 50 g mąki
  • Piecz bułeczki przez około 15 minut – do zezłocenia.
  • Po upieczeniu lekko ostudź i zajadaj jeszcze ciepłe :D
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 230kcalWeglowodany: 32gBiałko: 5gTłuszcz: 8g
Słowa kluczowe bułeczki z truskawkami, drożdżówki z truskawkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
bułeczki z truskawkami i kruszonką

Drożdżowe bułeczki z truskawkami – uwagi

W sezonie letnim wzrasta moja ochota na lekkie drożdżowe bułeczki z owocami.

Oczywistym wyborem stają się tu jagody i jagodzianki :D

Jagód jeszcze nie ma, więc upiekłam sobie truskawczanki, czyli bułeczki z truskawkami i kruszonką.

Jako podstawę wykorzystałam przepis na jagodzianki Magdy z Krytyki Kulinarnej (zrobiłam je tylko z mniejszej porcji).

Ona ciasto drożdżowe przygotowuje zupełnie inaczej niż ja, więc chciałam sprawdzić jej metodę :)

bułeczki drożdżowe z kruszonką

Jak zrobić bułeczki drożdżowe z truskawkami – wskazówki

Rozczyn drożdżowy przygotowuje się w sposób tradycyjny.

Drożdże trzeba rozpuścić w ciepłym mleku, dodać do nich trochę cukru i odstawić w ciepłe miejsce aż zaczną pracować.

W między czasie żółtka trzeba utrzeć z cukrem – aż będą gęste i blade.

Do tak przygotowany żółtek przesiewamy mąkę oraz dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto.

Ogólnie powiem tak – zrobiłam ciasto wg przepisu i nie widzę większej różnicy w cieście :) W jego puszystości i lekkości.

Na ciasto największy wpływ ma ilość dodanej mąki – im jest jej więcej dodanej (od pierwotnej wagi z przepisu) tym bułeczki będą bardziej twardawe i cięższe.

To ciasto wychodzi lekko lepkie, ale niech was nie kusi dodawać dużo więcej mąki. Użyjcie jej tylko odrobinę – tak aby oprószyć ręce.

Wtedy bułeczki wyjdą właśnie leciutkie, puszyste i rozpływające się w ustach ❤❤

Gdy już macie wyrośnięte ciasto drożdżowe, to dzielicie je na porcje, rozpłaszczacie na placek i nakładacie truskawki.

Ja swoje truskawki drobno pokroiłam i nakładałam łyżką. Ale jeśli lubicie, to możecie przekroić tylko te większe owoce na pół, a te mniejsze użyć całe. 

Ciasto po nałożeniu na środek truskawek dokładnie sklejcie i ułóżcie bułeczki na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

Tak przygotowane bułeczki przykryjcie i odstawcie jeszcze na około pół godziny aby podrosły i się napuszyły.

Tuż przed pieczeniem posypcie drożdżówki z truskawkami kruszonką i wstawcie je do piekarnika.

drożdżówki z kruszonką i truskawkami

Jak zrobić kruszonkę na drożdżówki?

Pod zdjęciami znajdziecie mój przepis na kruszonkę, ale tak w skrócie – kruszonka to masło zmieszane zwykle z mąką pszenną i cukrem. Rozdrabniamy je razem palcami, aż utworzą posklejane kawałki. Wtedy kruszonką posypujemy ciasto lub bułeczki.

Mam nadzieję, że te bułeczki drożdżowe z truskawkami zasmakują wam tak bardzo jak mi :)

Dajcie znać w komentarzach!

Zachęcam was do upieczenia tych bułeczek z truskawkami, a jak pojawią się jagody, to z jagodami.

Wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasta drożdżowe.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.67 z 3 ocen
Postaw mi kawę
ciasto drożdżowe z truskawkami
drożdżowe bułeczki z truskawkami

drożdżówki z truskawkami
bułeczki z truskawkami

 

 

Polecane przepisy na drożdżowe bułeczki

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne drożdżówki z różnymi dodatkami i w różnych smakach. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2020 3 lipca