Truskawkowe róże

z dżemem Stovit

 

drożdżówki z truskawkami

 

Te truskawkowe róże, to pyszne, puszyste bułeczki drożdżowe pieczone z dodatkiem dżemu truskawkowego.

Bułeczki swój niezwykły kształt zawdzięczają specjalnemu zwijaniu ciasta.

I nie bójcie się, bo to nie jest skomplikowane (a pod przepisem znajdziecie zdjęcia z przygotowań tych różyczek).

Najpierw przygotowujecie oczywiście ciasto drożdżowe. Po jego wyrośnięciu trzeba go rozwałkować i wyciąć większe kółka (ja robiłam takie około 8-9 cm średnicy).

Składamy razem po trzy kółeczka, smarujemy dżemem truskawkowym, zwijamy i kroimy na pół – truskawkowa róża gotowa!

Prosto, pysznie i ślicznie 😀

Dodam jeszcze jedno – ze względu na dodatek dżemu, do ciasta nie dałam praktycznie w ogóle cukru (jest tylko trochę do drożdży). Bułeczki mimo to są wyśmienite, a mają niedużo kalorii 😀

Jeśli lubicie świeże drożdżówki, to koniecznie zróbcie te bułeczki. Ich wygląd na pewno spodoba się waszym bliskim i zaskoczy gości.

Zapraszam was również do przejrzenia innych przepisów na ciasta drożdżowe oraz na przepisów z produktami marki Stovit 🙂

Polecam wam:

Babeczki brzoskwiniowe

Sernik Cassis

Ciasto Truskawkowa Delicja

 

zawijane bułeczki truskawkowe słodkie bułeczki drożdżowe z truskawkami
 

bułeczki z dżemem stovit drożdżowe bułeczki z dżemem
 

bułeczki z dżemem truskawkowe bułeczki drożdżowe
 

Truskawkowe róże – przepis do druku

Truskawkowe róże

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 12 bułeczek.
Autor:
Typ przepisu: Drożdżówki
Ilość: 12
Składniki
  • 15 g świeżych drożdży (lub opakowanie suszonych)
  • około 100 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru do drożdży
  • 250 g (1 i ⅔ szklanki) mąki pszennej
  • 50 g oleju
  • 1 duże jajko - użyłam rozmiar L
  • około 80 g Dżemu Truskawkowego od dżemowara Stovit
  • 50 g cukru pudru
  • około 20 ml śmietany kremówki lub mleka
Wykonanie
  1. Przygotuj zaczyn drożdżowy - drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru, wlej ciepłe (ale nie gorące) mleko i wymieszaj - przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować - na około 20 minut.
  2. W misie umieść mąkę, jajko oraz olej, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (jeśli jest za gęste to możesz dodać trochę mleka).
  3. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
  4. Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieć.
  5. Wyjmij na posypany mąką blat i rozwałkuj na grubość około 5 mm.
  6. Dużą szklanką lub wykrawaczką (używałam taką o średnicy około 9 cm) wytnij z ciasta koła.
  7. Resztki ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij kółka.
  8. Zlepiaj razem po trzy koła - tak aby delikatnie się na siebie nachodziły (popatrz na zdjęcie pod spodem).
  9. Środek kółek posmaruj dżemem truskawkowym Stovit.
  10. Delikatnie zwiń razem kółka, tak aby utworzyły rulonik.
  11. Przekrój każdy taki rulonik na środku na pół, tak utworzą się po dwie róże.
  12. Ułóż bułeczki w posmarowanej olejem foremce - delikatnie rozchyl "płatki" - zachowaj odstęp między bułeczkami.
  13. Foremkę wypełnioną bułeczkami przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny aby się napuszyły.
  14. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (tryb góra/dół).
  15. Piecz bułeczki przez około 20-25 minut aż będą rumiane.
  16. Po upieczeniu możesz bułeczki polać lukrem przygotowanym z 50 g cukru pudru (1/3 szklanki) oraz odrobiny śmietany kremówki lub mleka - dodaj tyle aby lukier był płynny, ale nie rzadki.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 155 Tłuszcze: 6 g Węglowodany: 21 g Białka: 3,7 g

 

 

drożdżowe bułeczki truskawkowe
 

truskawkowe róże
 

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit