Truskawkowe scones

Zaktualizowany: 2023 15 czerwca
truskawkowe scones

Przepis na ciastka scones z truskawkami

Przygotujcie dziś ze mną pyszne truskawkowe scones, czyli amerykańskie grube ciastka krojone przed pieczeniem. Amerykańskie scones najczęściej formowane są w kształt dysku i krojone jeszcze przed pieczeniem na trójkąty. Anglicy swoje scones lubią wycinać okrągłą foremką i piec bardziej w formie bułeczek. Te ciastka scones z truskawkami będą doskonałym pomysłem zarówno na słodkie śniadanie, jak i na deser albo słodką przekąskę.

truskawkowe scones

Truskawkowe scones przepis krok po kroku

Jeśli macie w domu pysze truskawki, to zróbcie dla siebie i rodziny rewelacyjne scones z kawałkami truskawek.

truskawkowe scones 6

Truskawkowe scones przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ciastka scones z truskawkami i makiem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 55 minut
Porcje 8
Składniki

składniki na truskawkowe scones

  • 115 g masła (lekko zmrożonego (schłodzonego przez około 30 minut w zamrażalniku))
  • 2 szklanki mąki pszennej (- 300 g)
  • 8 łyżek cukru (- 80 g)
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki maku (suchego, niemielonego )
  • skórka (starta z jednej cytryny)
  • 120 ml śmietany kremówki (użyłam 30%)
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g truskawek (pokrojonych )
Instrukcja
 

Jak zrobić truskawkowe scones

  • Zmieszaj w misce suche składniki.
    2 szklanki mąki pszennej, 8 łyżek cukru, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 2 łyżeczki maku, skórka
  • Masło zetrzyj na grubej tarce, albo pokrój w kostkę.
    115 g masła
  • Dodaj masło do mąki i połącz tworząc sypką kruszonkę.
  • Zmieszaj razem jajko i śmietanę kremówkę.
    1 jajko, 120 ml śmietany kremówki
  • Dodaj mokre składniki do mąki i wymieszaj łyżką – krótko – tylko do połączenia składników.
  • Wmieszaj delikatnie truskawki.
    150 g truskawek
  • Dno dużej blachy wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż na nią ciasto formując okrągły placek.
  • Ostrym nożem, albo radełkiem pokrój placek na osiem trójkątów.
  • Upiecz scones w 200 stopniach (góra/dół) przez około 20-25 minut – aż będą rumiane.
  • Po upieczeniu lekko ostudź.
  • Możesz dodatkowo posmarować scones lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru.
Prywatne
Słowa kluczowe scones z truskawkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
truskawkowe scones

Scones z truskawkami – uwagi

Mam dziś dla Was przepis na truskawkowe scones.

Nie będą to jednak typowe dla Anglii okrągłe bułeczki.

Przygotowałam scones w wydaniu amerykańskim – nie piekłam oddzielnych bułeczek, ale jeden duży placek, który pokroiłam radełkiem na trójkąty.

Do ciasta dodałam mak oraz pokrojone truskawki, a po upieczeniu posmarowałam scones lukrem.

Same ciastka mają rustykalny wygląd, są z wierzchu chrupiące i miękkie w środku (to zasługa masła).

Mimo niepozornego wyglądu smakują wyśmienicie :)

Przepis pochodzi od Sally (na stronie autorka bardzo ładnie opisuje sposób przygotowania i co zrobić aby ciasto w środku było mięciutkie – postaram się wszystko przekazać :)).

Zapraszam was również do wypróbowania przepisu na kruche babeczki z truskawkami oraz na bezglutenowe babeczki z truskawkami.

truskawkowe scones

Polecane przepisy na scones

Zobaczcie również inne moje przepisy na słodkie scones. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2015 3 czerwca