Truskawkowe semifreddo
Przepis na truskawkowy deser lodowy
Zapraszam na truskawkowe semifreddo, czyli pyszny włoski deser lodowy z owocami i owocowym sosem. Taki tort lodowy możecie podać na deser, albo nawet na jakąś specjalną okazję.
Spis treści
Truskawkowe semifreddo przepis krok po kroku
Jeśli lubicie lodowe desery, to koniecznie zróbcie to włoskie semifreddo z truskawkami.
Truskawkowe semifreddo przepis
Wyposażenie
- Przepis na foremkę o wielkości około 22 cm.
Składniki
składniki na semifreddo
- 250 g truskawek
- 3 łyżki słodkiego likieru ( lub nalewki, np. wiśniówki (opcjonalnie))
- 300 ml śmietanki kremówki (30-36 proc. – zimnej)
- 1/3 szklanki cukru pudru (- lub do smaku)
- 115 g bezików
- 100 g borówki amerykańskiej (, poziomek, malin lub innych drobnych owoców)
składniki na sos owocowy do semifreddo
- 250 g owoców ((ja użyłam maliny, można wziąć truskawki))
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka wody
- owoce ( do dekoracji.)
Instrukcja
Jak zrobić truskawkowe semifreddo
- Truskawki umyj, usuń szypułki i zmiksuj w blenderze. Przełóż do miski i wymieszaj z likierem.250 g truskawek, 3 łyżki słodkiego likieru
- Bezy włóż do foliowej torebki i rozkrusz.115 g bezików
- W drugiej misce ubij śmietanę z cukrem pudrem.300 ml śmietanki kremówki, 1/3 szklanki cukru pudru
- Dodaj bezy, wymieszaj i połącz z musem truskawkowym oraz borówkami (lub poziomkami – będą ładnie wyglądały po przekrojeniu).100 g borówki amerykańskiej
- Tortownicę wyłóż pergaminem lub folią spożywczą i wlej masę.
- Wstaw do zamrażarki na minimum 6 godzin.
Jak zrobić owocowy sos do sermifreddo
- W rondlu podgrzej owoce z cukrem i wodą, aż zmiękną.250 g owoców, 2 łyżki cukru, 1 łyżka wody
- Całość przetrzyj przez sito i ostudź. Możesz też po prostu zmiksować owoce blenderem.
- Wyjmij deser z zamrażarki (najlepiej około godzinę przed podaniem przełóż go do lodówki).
- Przełóż na zimny talerz i podziel na porcje.
- Każdą posyp cukrem pudrem, udekoruj owocami i listkami mięty.owoce
- Podawaj od razu z sosem owocowym.
Prywatne
Semifreddo z truskawkami – uwagi
Semifreddo to klasyczny włoski deser ze śmietany i bez.
To deser lodowy – podawany w zamrożonym stanie.
Jest łatwiejszy do wykonania niż lody, bo nie wymaga użycia maszyny do lodów, ani mieszania podczas zamrażania.
Podaje się go pokrojonego na kawałki jak ciasto.
Myślę, że w gorące dni, to świetny wybór :)
Jako owoce użyłam truskawki, ale można wykorzystać jagody, maliny, poziomki itp.
Wypróbujcie również przepis na semifreddo jagodowe, na mrożony torcik truskawkowy, albo jeden z licznych przepisów na lody :)
Przepis pochodzi z Palce lizać
Poniżej zdjęcie deseru jeszcze przed zamrożeniem.
Polecane przepisy na desery lodowe
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne desery lodowe i lody. Tutaj polecam takie trzy przepisy: