Twarogowa drożdżówka ryżowa

Zaktualizowany: 2024 21 lutego
kokosowe ciasto bez glutenu i bez laktozy

Przepis na twarogową drożdżówkę ryżową bez laktozy i bez glutenu :)

wpis zawiera lokowanie produktu

Bezglutenowa twarogowa drożdżówka ryżowa na mące ryżowej i kokosowej to propozycja dla osób, które z różnych przyczyn muszą unikać glutenu i laktozy w swojej diecie. To wypiek, który zachwyca nie tylko smakiem, ale także prostotą i zdrowymi składnikami. Mąka ryżowa, z której przygotowana jest drożdżówka, to alternatywa dla tradycyjnej mąki pszennej. Jest to idealne rozwiązanie dla osób, które cierpią na celiakię lub nietolerancję glutenu. Wypieki z mąki ryżowej są delikatne i lekkie, a przy tym pełne smaku. Dodatkowo to ciasto jest bez laktozy, dzięki czemu osoby, które unikają nabiału, również mogą cieszyć się jej smakiem. Drożdżówka na mące ryżowej i bez laktozy to zdrowy i pożywny wypiek, który dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych. Spróbujcie koniecznie!

twarogowa drożdżówka ryżowa bezglutenowa

Bezglutenowa drożdżówka ryżowa z twarogiem przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na ciasto drożdżowe idealne przy różnych dietach eliminacyjnych, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

kokosowe ciasto drożdżowe z twarogiem

Twarogowa drożdżówka ryżowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na dietetyczną drożdżówkę bezglutenową na mące ryżowej i kokosowej. Do tego to drożdżówka bez laktozy zrobiona z twarożkiem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 hours 10 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 2 hours 35 minut
Danie Ciasta
Porcje 10
Kalorie 207 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę o średnicy 22-24 cm.
Składniki

składniki na bezglutenowe ciasto drożdżowe:

składniki na nadzienie twarogowe

Instrukcja
 

Jak zrobić bezglutenową drożdżówkę ryżową

  • Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru, wlej powoli ciepłe (ale nie gorące) mleko i dokładnie rozmieszaj.
    15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 120 ml mleka
  • Przykryj kubek z drożdżami i odstaw na około 15 minut.
  • W misie miksera umieść obydwie mąki, cukier, jajka, jogurt i olej.
    150 g mąki ryżowej, 50 g mąki kokosowej, 2 jajka, 50 g oleju, 40 g cukru, 50 g jogurtu
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – będzie ono bardziej grudkowate i nie utworzy jednolitej masy.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce.
  • W tym czasie przygotuj nadzienie z twarogu.

Jak zrobić nadzienie z twarogu do bezglutenowej drożdżówki

  • Twaróg półtłusty bez laktozy przełóż do miseczki, dodaj 2 czubate łyżki jogurtu, 2 łyżki cukru i żółtko.
    1 opakowanie twarogu półtłustego, ok 60 g jogurtu, 1 żółtko, ok 30 g cukru
  • Rozgnieć wszystko razem widelcem i dokładnie wymieszaj.
  • Jeśli masa jest za gęsta, to dodaj odrobinę jogurtu i ewentualnie dosłodź do smaku.
  • Formę o średnicy około 22-24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie przemieszaj i przełóż do formy.
  • Na wierzch ciasta wyłóż masę twarogową.
  • Formę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
  • Piecz w 170 stopniach (góra/dół) przez około 25 minut – do zarumienia.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Podawaj ze świeżymi owocami – ja użyłam truskawki, które delikatnie rozgniotłam widelcem.
Notatki
Zamiast oleju możesz użyć rozpuszczone masło Polskie bez laktozy Mlekowita :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 207kcalWeglowodany: 25gBiałko: 9gTłuszcz: 9gBłonnik: 2g
Słowa kluczowe ciasto bez laktozy, ciasto bezglutenowe, drożdżówka bezlgutenowa
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
kokosowe ciasto bez glutenu i bez laktozy

Bezglutenowa drożdżówka ryżowa – wskazówki

Twarogowa drożdżówka ryżowa, to ciasto idealne dla wszystkich osób z nietolerancjami pokarmowymi. Jest przede wszystkim bez laktozy – w cieście wykorzystałam nowe produkty firmy Mlekowita. W serii „Bez Laktozy” znajdziecie między innymi mleko, jogurt naturalny i masło – wszystko czego wam trzeba do pysznego ciasta. Ja jeszcze dodatkowo zadbałam o wszystkich uczulonych lub eliminujących w swojej diecie gluten i zamiast zwykłej mąki pszennej wykorzystałam mieszankę mąki ryżowej z białego ryżu i mąki kokosowej. Zastosowanie tych mąk (a szczególnie kokosowej) bardzo podniosło walory smakowe ciasta.

Pierwszy raz robiłam taką bezglutenową drożdżówkę i byłam bardzo ciekawa jak wyjdzie. Ciasto nie jest gęste i zwarte jak zrobione ze zwykłej mąki. Jest bardziej grudkowate, ale ładnie wyrasta (chociaż mniej spektakularnie). Jeśli w waszej diecie eliminujecie laktozę i gluten, a do tej pory mogliście pomarzyć sobie tylko o pysznej drożdżówce, to ja wam gorąco polecam tą bezglutenową drożdżówkę bez laktozy, bo jest na prawdę pyszna – szczególnie podana ze świeżymi owocami :)

Koniecznie wypróbujcie również przepisy na babeczki bezglutenowe, ciasto kokosowe fit, albo przepis na zdrowe brownie.

bezglutenowa drożdżówka z twarożkiem
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę
bezglutenowa drożdżówka z twarogiem
mlekowita bez laktozy jogurt naturalny
mlekowita bez laktozy twaróg półtłusty

Polecane przepisy na ciasta bezglutenowe

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na bezglutenowe słodkie wypieki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.

Wpis zawiera lokowanie produktu.

Przepis bierze udział w konkursie Mlekowity :)

Opublikowano: 2018 27 kwietnia

Podziel się przepisem

2 komentarze

  1. b0040dd057f06b618ece0ee4b995a8dc?s=54&d=mm&r=g
    katarzynarzepecka.pl 2018 29 kwietnia w 16:53- Odpowiedz

    Super wygląda :-) W pierwszym momencie myślałam, ze to kwiaty bzu… <3

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy