Przepis na ciasto z morelami i porzeczkami
Przepis na to ucierane ciasto z owocami znalazłam na blogu Twoje&Moje, ale postanowiłam trochę zmienić składniki, aby uzyskać „zdrowsze” ciasto :)
Zamiast zwykłej mąki pszennej dałam mąkę pełnoziarnistą Lubelli, a cukier zastąpiłam cukrem trzcinowym.
Do tego dałam masę moreli, borówek i czerwonych porzeczek.
Ciasto wyszło świetne – baaaardzo owocowe (czyli takie jakie najbardziej lubię), mięciutkie, wilgotne i świetne w smaku.
Trudno poprzestać na jednym kawałku :)
Z podanego przepisu otrzymacie ciasto o wielkości średniej tortownicy (u mnie to 22 cm).
Ps. Ciasto mocno mi wyrosło i owoce opadły na dno, ale mi to zupełnie nie przeszkadzało :)
Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta z owocami.
Ucierane ciasto z morelami, porzeczkami i borówkami przepis

Ucierane ciasto z morelami, porzeczkami i borówkami
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki
- 140 g masła miękkiego
- 140 g cukru (użyłam trzcinowego demerara)
- 150 g mąki pszennej (ja użyłam pełnoziarnistej Lubelli)
- 3 jajka rozmiar L
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 300 g owoców
- 1 łyżka cukru do posypania ciasta po wierzchu
Instrukcja
- Masło i cukier utrzyj na puszystą masę.140 g masła, 140 g cukru
- Stopniowo dodawaj po jednym jajku.3 jajka
- Na koniec dosypuj po 1-2 łyżkach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszaj tylko do momentu połączenia składników -mieszaj tylko do połączenie składników!2 łyżeczki proszku do pieczenia, 150 g mąki pszennej
- Ciasto przełóż do tortownicy, albo małej blaszki i na wierzchu ułóż owoce.około 300 g owoców
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 45 minut (do suchego patyczka - spód może wymagać mocniejszego podpieczenia przy dużej ilości owoców).
- Pięć minut przed końcem pieczenia posyp ciasto łyżką cukru.1 łyżka cukru do posypania ciasta po wierzchu
- Po upieczeniu przestudź na kratce.