Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Twoje&Moje, ale postanowiłam trochę zmienić składniki, aby uzyskać „zdrowsze” ciasto :)
Zamiast zwykłej mąki pszennej dałam mąkę pełnoziarnistą Lubelli, a cukier zastąpiłam cukrem trzcinowym.
Do tego dałam masę moreli, borówek i czerwonych porzeczek.
Ciasto wyszło świetne – baaaardzo owocowe (czyli takie jakie najbardziej lubię), mięciutkie, wilgotne i świetne w smaku.
Na prawdę trudno poprzestać na jednym kawałku :)
Z podanego przepisu otrzymacie ciasto o wielkości średniej tortownicy (22 cm), albo blaszki i mniej więcej takich bokach.
Ciasto mocno mi wyrosło i owoce opadły na dno, ale mi to zupełnie nie przeszkadza :)

Ucierane ciasto z morelami, porzeczkami i borówkami
Składniki
- 140 g miękkiego masła
- 140 g cukru (użyłam trzcinowego demerara)
- 150 g mąki (użyłam pełnoziarnistej Lubelli)
- 3 duże jajka (L)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- około 300 g owoców
- 1 łyżka cukru do posypania ciasta po wierzchu
Instrukcja
- Masło i cukier utrzyj na puszystą masę, stopniowo dodawaj po jednym jajku.
- Na koniec dosypuj po 1-2 łyżkach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszaj tylko do momentu połączenia składników.
- Ciasto przełóż do tortownicy, albo małej blaszki i na wierzchu ułóż owoce.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut (do suchego patyczka - spód może wymagać mocniejszego podpieczenia przy dużej ilości owoców).
- Pięć minut przed końcem pieczenia posyp ciasto łyżką cukru. Po upieczeniu przestudź na kratce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!