Przepis na ciasto z morelami i porzeczkami

Przepis na to ucierane ciasto z owocami znalazłam na blogu Twoje&Moje, ale postanowiłam trochę zmienić składniki, aby uzyskać „zdrowsze” ciasto :)

Zamiast zwykłej mąki pszennej dałam mąkę pełnoziarnistą Lubelli, a cukier zastąpiłam cukrem trzcinowym.

Do tego dałam masę moreli, borówek i czerwonych porzeczek.

Ciasto wyszło świetne – baaaardzo owocowe (czyli takie jakie najbardziej lubię), mięciutkie, wilgotne i świetne w smaku.

Trudno poprzestać na jednym kawałku :)

Z podanego przepisu otrzymacie ciasto o wielkości średniej tortownicy (u mnie to 22 cm).

Ps. Ciasto mocno mi wyrosło i owoce opadły na dno, ale mi to zupełnie nie przeszkadzało :)

Zobaczcie również inne moje przepisy na  ciasta z owocami.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

 ucierane ciasto z owocami

 przepis na ucierane ciasto z owocami

 proste ciasto z owocami

Ucierane ciasto z morelami, porzeczkami i borówkami przepis

ucierane z morelami1

Ucierane ciasto z morelami, porzeczkami i borówkami

Wypieki Beaty
Przepis na proste ciasto na mące pełnoziarnistej.
5 z 1 oceny
Danie Ciasta
Porcje 12

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.

Składniki

  • 140 g masła miękkiego
  • 140 g cukru (użyłam trzcinowego demerara)
  • 150 g mąki pszennej (ja użyłam pełnoziarnistej Lubelli)
  • 3 jajka rozmiar L
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 300 g owoców
  • 1 łyżka cukru do posypania ciasta po wierzchu

Instrukcja
 

  • Masło i cukier utrzyj na puszystą masę.
    140 g masła, 140 g cukru
  • Stopniowo dodawaj po jednym jajku.
    3 jajka
  • Na koniec dosypuj po 1-2 łyżkach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszaj tylko do momentu połączenia składników -mieszaj tylko do połączenie składników!
    2 łyżeczki proszku do pieczenia, 150 g mąki pszennej
  • Ciasto przełóż do tortownicy, albo małej blaszki i na wierzchu ułóż owoce.
    około 300 g owoców
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 45 minut (do suchego patyczka - spód może wymagać mocniejszego podpieczenia przy dużej ilości owoców).
  • Pięć minut przed końcem pieczenia posyp ciasto łyżką cukru.
    1 łyżka cukru do posypania ciasta po wierzchu
  • Po upieczeniu przestudź na kratce.
Słowa kluczowe ciasto pełnoziarniste z owocami, ciasto z owocami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Kruche ciasto z pianką i owocami

Sprawdź ten przepis
kruche ciasto z pianką i owocami

Owoce pod karmelem

Sprawdź ten przepis
deser owocowy

Zakręcone bułeczki z brzoskwiniami

Sprawdź ten przepis
drożdżówki z jagodami