Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Twoje&Moje, ale postanowiłam trochę zmienić składniki, aby uzyskać „zdrowsze” ciasto :)

Zamiast zwykłej mąki pszennej dałam mąkę pełnoziarnistą Lubelli, a cukier zastąpiłam cukrem trzcinowym.

Do tego dałam masę moreli, borówek i czerwonych porzeczek.

Ciasto wyszło świetne – baaaardzo owocowe (czyli takie jakie najbardziej lubię), mięciutkie, wilgotne i świetne w smaku.

Na prawdę trudno poprzestać na jednym kawałku :)

Z podanego przepisu otrzymacie ciasto o wielkości średniej tortownicy (22 cm), albo blaszki i mniej więcej takich bokach.

Ciasto mocno mi wyrosło i owoce opadły na dno, ale mi to zupełnie nie przeszkadza :)

 

 

 

Ucierane ciasto z morelami, porzeczkami i borówkami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

  • 140 g miękkiego masła
  • 140 g cukru (użyłam trzcinowego demerara)
  • 150 g mąki (użyłam pełnoziarnistej Lubelli)
  • 3 duże jajka (L)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 300 g owoców
  • 1 łyżka cukru do posypania ciasta po wierzchu

Instrukcja
 

  • Masło i cukier utrzyj na puszystą masę, stopniowo dodawaj po jednym jajku.
  • Na koniec dosypuj po 1-2 łyżkach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszaj tylko do momentu połączenia składników.
  • Ciasto przełóż do tortownicy, albo małej blaszki i na wierzchu ułóż owoce.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut (do suchego patyczka - spód może wymagać mocniejszego podpieczenia przy dużej ilości owoców).
  • Pięć minut przed końcem pieczenia posyp ciasto łyżką cukru. Po upieczeniu przestudź na kratce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!