Ulubione ciasteczka orzechowe

Zaktualizowany: 2023 10 października
ciasteczka orzechowe

Przepis na chrupiące ciastka z masłem orzechowym

Zapraszam dziś na moje ulubione ciasteczka orzechowe. Te kruche ciasteczka zrobione z masłem orzechowym i drobno posiekanymi orzechami smakują wręcz rewelacyjnie! Do tego ładnie trzymają wycinany kształt. Możecie je również podarować komuś w świątecznym prezencie. Zobaczcie mój przepis krok po kroku na kruche ciastka z masłem orzechowym i upieczcie je jak najszybciej.

ulubioneorzechowe3

Kruche ciasteczka orzechowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz chrupiące kruche ciasteczka, to na te święta koniecznie upiecz je z tego przepisu.

ciasteczka orzechowe

Ulubione ciasteczka orzechowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne kruche orzechowe ciastka z dużą ilością orzechów.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 1 hour 15 minut
Porcje 40
Składniki

składniki na kruche ciasteczka orzechowe

  • 150 g kremowego masła orzechowego
  • 300 g mąki pszennej (- 2 szklani)
  • 2 żółtka (- u mnie z jajek L)
  • 100 g cukru pudru (- 2/3 szklanki)
  • 100 g orzechów (drobno posiekanych (ja użyłam włoskie))
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (posiekanej )
  • dodatkowo jeśli będzie trudno uzyskać elastyczną konsystencję ciasta można dodać zwykłego masła (, albo śmietany)
Instrukcja
 

Jak zrobić orzechowe ciastka

  • Wszystkie składniki umieść w dużej misce, albo na blacie i szybko zagnieć ciasto – w razie konieczności dodaj trochę miękkiego masła, albo śmietany (ja zwykle muszę dodać).
    150 g kremowego masła orzechowego, 300 g mąki pszennej, 2 żółtka, 100 g cukru pudru, 100 g orzechów, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • Ciasto uformuj w kulę, przykryj folią i umieść w lodówce na około pół godziny.
  • Po tym czasie wyjmij ciasto i po kawałkach rozwałkuj podsypując mąką.
  • Wytnij foremkami kształty i ułóż ciastka na wyłożonej papierem blaszce.
  • Ciastka piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez 12-15 minut – do momentu aż będą rumiane.
  • Po ostygnięciu możesz jej dodatkowo udekorować – ja je najbardziej lubię polane czekoladą i posypane orzechami, albo migdałami :)
Prywatne
Słowa kluczowe ciastka orzechowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ulubioneorzechowe1

Kruche ciasteczka z masłem orzechowym – uwagi

Jak sama nazwa wskazuje są to moje ulubione ciasteczka orzechowe i piekę je od lat na Boże Narodzenie.

Muszę przyznać, że zwykle podczas przygotowań zdarza mi się zakląć na ciasto – bo niestety, nie jest zbyt przyjazne do pracy, ale efekt końcowy zawsze mi wszystko wynagradza :)

Ciasto jest bardzo kruche w konsystencji, a dodatkowo kawałki orzechów i skórki pomarańczowej utrudniają gładkie rozwałkowanie i wycinanie ciasteczek, ale jeśli lubicie orzechy, to się nie zawiedziecie smakiem tych ciasteczek :)

Koniecznie spróbujcie :)

Z podanej porcji otrzymacie 3 blachy ciasteczek.

Ps. Koniecznie zobacz również mój przepis na idealne pierniczki na święta – je można jeść od razu!

ulubioneorzechowe5
ulubioneorzechowe2

Przepis pochodzi z archiwalnego numeru „Pani domu”.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na ciasteczka z orzechami

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne orzechowe ciasteczka. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2012 3 grudnia

Podziel się przepisem

1 komenarz

  1. Ciasteczka orzechowe z mascarpone - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2017 20 marca w 15:52- Odpowiedz

    […] Spróbujcie też moich ulubionych ciasteczek orzechowych, albo ciasteczek z orzechów leśnych przekładnych dżemem – […]

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy