Wacky cake
Wacky cake, czyli najprostsze ciasto czekoladowe wegańskie
Zapraszam dziś na super proste i szybkie ciasto czekoladowe nazywane w Ameryce Wacky Cake. To ciasto możecie zrobić nawet od razu w foremce, w której będziecie je piec (musi być szczelna). Do tego to czekoladowe ciasto bez jajek i tłuszczu odzwierzęcego, więc będzie idealne dla wegan. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Czekoladowe ciasto Wacky cake przepis krok po kroku
Jeśli szukacie prostego i szybkiego ciasta czekoladowego do zrobienia bez miksera i jedynie z podstawowych składników łatwo dostępnych w domu, to koniecznie wypróbujcie to wegańskie ciasto czekoladowe.
Wacky cake przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na czekoladowe ciasto Wacky cake
- 450 g mąki pszennej ((3 szklanki) )
- 400 g cukru ((2 szklanki) )
- 75 g gorzkiego kakao ((2/3 szklanki) )
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli (płaska)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki octu
- 0,5 szklanki oleju
- 2 szklanki wody ((użyłam „kranówę”))
składniki na lukier czekoladowy:
- 150 g cukru pudru ((1 szklanka) )
- 30 g gorzkiego kakao ((1/4 szklanki) )
- 50 g oleju kokosowego ( lub margaryny)
- 5-6 łyżek mleka (roślinnego (opcjonalnie zwykłego, jeśli nie będzie jedzone przez wegan))
dodatkowo – kolorowe posypki
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe ciasto Wacky cake
- Zmieszaj razem wszystkie suche składniki ciasta.450 g mąki pszennej, 400 g cukru, 75 g gorzkiego kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka soli
- Dodaj mokre składniki (nie trzeba ich wcześniej oddzielnie mieszać) i wymieszaj wszystko dokładnie łyżką lub rózgą.2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 2 łyżki octu, 0,5 szklanki oleju, 2 szklanki wody
- Przelej ciasto do formy o wielkości około 20/30 cm (ja ją wysmarowałam tłuszczem i wysypałam mąką).
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 35-40 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeni ostudź.
- Aby przygotować lukier zmieszaj razem cukier puder i gorzkie kakao, dodaj rozpuszczony lub bardzo miękki olej kokosowy lub margarynę, dodaj 2-3 łyżki mleka i dokładnie wymieszaj.150 g cukru pudru, 30 g gorzkiego kakao, 50 g oleju kokosowego, 5-6 łyżek mleka
- Jeśli lukier jest za gęsty, to dodaj więcej mleka.
- Posmaruj lukrem wierzch ciasta, a na koniec posyp kolorową posypką.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Wegańskie ciasto czekoladowe bez miksera – uwagi
Wacky cake, to super proste i bardzo szybkie ciasto czekoladowe rodem z USA.
Tam go nawet nie robią w miskach, tylko do razu w formie żaroodpornej, w której jest od razu pieczone.
Najpierw mieszamy suche składniki – takie podstawowe – mąka, cukier, kakao i soda. Potem dodajemy olej, ocet i wodę – mieszały łyżką lub rózgą i pieczemy.
I już, i gotowe.
Rewelacja prawda?
Ciasto jest mega czekoladowe i bardzo sycące – na pewno zasmakuje wszystkim wielbicielom czekolady.
No i oczywiście to wegańskie ciasto czekoladowe jest idealne dla wszystkich osób z nietolerancją nabiału albo jajek kurzych.
Zachęcam was również do wypróbowania przepisów na czekoladowe ciasto z burakami, bezglutenowe kokosowe ciasto z truskawkami albo na naleśniki bez jajek.
Przepis na ciasto znalazłam tutaj – można też tam obejrzeć filmik z przygotowań :)
Polecane przepisy na ciasta czekoladowe dla wegan
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne ciasta czekoladowe idealne dla wegan i nie tylko.
10 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Jeszcze nie robiłam, ale zastanawiam się czy mogłabym zamienić mąkę na jakąś bezglutenową? Wiem że wtedy nie wyjdzie tak puszyste, ale syn nie może jeść jaj, mąki pszennej ani mleka. Szukam więc zamienników i prostych przepisów na coś smacznego dla mojego alergika.
Myślę, że możesz spróbować
Można zmniejszyć ilość cukru ?
Też się trochę bałam tej ilości, ale ciasto nie jest za słodkie. Możesz dać go trochę mniej, ale ciasto może być wtedy troszkę bardziej twardawe
Zastanawiam się jeszcze,czy to ciasto nadawałoby się jako podstawa do tortu,z owocami i jakimś niezbyt ciężkim kremem??
Myślę, że spokojnie
Zrobiłam. Jest przepyszne- mięciutkie, bardzo czekoladowe. Lukier też w dechę! Na pewno do powtórki!
Bardzo się cieszę, że ciacho ci zasmakowało :)
Już kolor ma taki mega super czekoladowy :D
Aha :)