Waniliowe scones

w wersji mini 🙂

 

kruche ciastka z lukrem

 

Waniliowe scones, czyli kruche, grube ciastka w waniliowym wydaniu.

Oryginalnie te ciastka wywodzą się z Wielkiej Brytanii, ale są również bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych.

Samo ciasto jest bardzo gęste i najczęściej krojone przed pieczeniem w trójkąty, albo wycinane okrągłą foremką.

Już wcześniej piekłam w domu różne scones, ale zawsze robiłam je w dużym rozmiarze – także po jednym ciachu człowiek był fest najedzony 😉

Teraz upiekłam je w wersji mini i muszę przyznać, że takie mi bardziej odpowiadają. Można się nimi lepiej podzielić z innymi, a do tego zjada się jednego, dwa i też ma się dość 🙂

Te kruche ciastka  przygotowałam z dodatkiem wanilii, a do tego jeszcze po upieczeniu zanurzyłam je w lukrze z wanilią.

Lukier zrobiłam gęsty, więc ciacha wyglądają jakby miały czapę ze śniegu 😊

Całość słodziutka – i z wyglądu i ze smaku – spróbujcie koniecznie!

Może spodobają się wam również te przepisy:

Bananowe scones

Scones z brzoskwiniami

Truskawkowe scones

 

kruche ciasteczka z lukrem waniliowe scones z lukrem waniliowym
 

ciastka waniliowe z lukrem ciasteczka waniliowe z lukrem
 

kruche ciastka waniliowe kruche ciasteczka waniliowe
 

waniliowe scones waniliowe ciasteczka
 

Waniliowe scones – przepis do druku

Waniliowe scones

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 18 ciastek.
Autor:
Typ przepisu: Ciastka
Ilość: 18
Składniki
scones:
  • 300 g (2 szklanki) mąki
  • 70 g (1/3 szklanki) cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 110 g masła
  • pół szklanki śmietany kremówki - użyłam 30%
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii - możesz użyć cukier waniliowy - wtedy daj mniej zwykłego cukru
lukier:
  • 150 g (1 szklanka) cukru pudru
  • 1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • mleko lub śmietana kremówka
Wykonanie
  1. Zmiksuj lub zagnieć razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, wanilię i masło.
  2. Dodaj śmietanę kremówkę i zagnieć ciasto.
  3. Podziel ciasto na 3 mniej więcej równe części.
  4. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Ułóż w odstępach ciasto i ugnieć je na placki o grubości około 2 cm.
  6. Każdy krążek przetnij na 6 trójkątów - rozsuń trochę ciastka, bo będą rosnąć podczas pieczenia.
  7. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20 minut - aż będą lekko rumiane.
  8. Przygotuj lukier - cukier puder wsyp do miseczki, dodaj ekstrakt z wanilii oraz po łyżeczce mleko lub śmietanę kremówkę - tyle aby lukier był lekko płynny.
  9. Upieczone scones zanurzaj w lukrze - albo za pomocą łyżeczki posmaruj wierzchy ciasteczek.
  10. Poczekaj aż lukier zastygnie 🙂
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 177 Tłuszcze: 8,4 g Węglowodany: 23 g Białka: 2,3 g

 

Inspiracja.