Wegańskie muffinki z jagodami
Przepis na wegańskie babeczki z jagodami bez jajek i produktów mlecznych
Zapraszam dziś na wegańskie muffinki z jagodami, które oczywiście mogą zjeść wszyscy, nie tylko weganie! Te babeczki bez jajek i nabiału świetnie smakują, a mogą być również upieczone z innymi owocami, aktualnie dostępnymi. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Wegańskie muffinki z jagodami przepis krok po kroku
Jeśli szukacie pomysłu na słodkie wegańskie wypieki, to koniecznie spróbujcie tych muffinek z jagodami.
Wegańskie muffinki z jagodami przepis
Składniki
składniki na wegańskie muffinki z jagodami
- 300 g mąki pszennej ((2 szklanki) )
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru trzcinowego ((3/4 szklanki) )
- 1 szklanka mleka roślinnego (- 250 ml – użyłam mleko kokosowe)
- 1/3 szklanki oleju (- 80 ml – może też być olej kokosowy)
- 1,5 szklanki owoców (- u mnie jagody)
Instrukcja
Jak zrobić wegańskie muffinki z jagodami
- W jednej misce zmieszaj razem mąkę z proszkiem do pieczenia.300 g mąki pszennej, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- W drugiej misce zmieszaj cukier, olej i mleko.150 g cukru trzcinowego, 1/3 szklanki oleju, 1 szklanka mleka roślinnego
- Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj.
- Wsyp owoce i delikatnie przemieszaj.1,5 szklanki owoców
- Nałóż ciasto do foremek na babeczki.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 25-30 minut – do suchego patyczka.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Muffinki z jagodami dla wegan – uwagi
Dziś mam dla was wegańskie muffinki z jagodami.
Czyli babeczki bez jajek i nabiału.
Będą idealne dla wszystkich z alergiami :)
Mimo, że nie ma w nich jajek, to babeczki nie są suche i wychodzą puszyste – widać do na ostatnim zdjęciu.
Do swoich babeczek użyłam mleko kokosowe, ale możecie użyć dowolne mleko roślinne.
Zamiast oleju możecie użyć rozpuszczony olej kokosowy.
Jagody możecie zastąpić innymi drobnymi lub pokrojonymi owocami.
Polecam wam także czekoladowe ciasto wacky cake – bez nabiału i jajek, bezy wegańskie oraz bezglutenowe babeczki z truskawkami.
Polecane przepisy na wegańskie słodkości
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na wegańskie wypieki – ciasta i ciasteczka. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
9 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Super przepis. Mam pytanie do składników odżywczych…serving 1g…mogę o inform czy porcja 1g zawiera tyle składników odż czy miało być że porcja 100g? Dla mnie to ważne bo muszę uważać na białka ze wzgl na chore nerki.
Powinno być 1 szt, a nie g :)
Dałam mix mąk (orkiszowa, owsiana, ziemniaczana) i wyszły pyszne ❤️
Super przepis, w sam raz dla osób z ograniczonym czasem na gotowanie tudzież pieczenie ❤️
W jakich proprcjach uzylas mak o ile pamietasz ?
Mak?
A jaką zdrową mąkę mozna by użyć?
Najlepiej pewnie mieszaną – np owsianą z mąką migdałową
GenialnePomimo 30 min. pieczenia wyszły nieco blade, ale z chrupiącą górą i puchatym środkiem. Zyskały piękny zapach za sprawą mleka z orzechów laskowych. Będę do nich wracać, bo są przeepyyszne <3
Super :)