Wegańskie muffinki z jagodami

Zaktualizowany: 2023 8 lipca
wegańskie babeczki z jagodami

Przepis na wegańskie babeczki z jagodami bez jajek i produktów mlecznych

Zapraszam dziś na wegańskie muffinki z jagodami, które oczywiście mogą zjeść wszyscy, nie tylko weganie! Te babeczki bez jajek i nabiału świetnie smakują, a mogą być również upieczone z innymi owocami, aktualnie dostępnymi. Spróbujcie koniecznie!

proste babeczki z jagodami

Wegańskie muffinki z jagodami przepis krok po kroku

Jeśli szukacie pomysłu na słodkie wegańskie wypieki, to koniecznie spróbujcie tych muffinek z jagodami.

wegańskie muffinki z jagodami

Wegańskie muffinki z jagodami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne wegańskie babeczki z jagodami albo innymi owocami.
4.50 z 16 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 14
Kalorie 200 kcal
Składniki

składniki na wegańskie muffinki z jagodami

  • 300 g mąki pszennej ((2 szklanki) )
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru trzcinowego ((3/4 szklanki) )
  • 1 szklanka mleka roślinnego (- 250 ml – użyłam mleko kokosowe)
  • 1/3 szklanki oleju (- 80 ml – może też być olej kokosowy)
  • 1,5 szklanki owoców (- u mnie jagody)
Instrukcja
 

Jak zrobić wegańskie muffinki z jagodami

  • W jednej misce zmieszaj razem mąkę z proszkiem do pieczenia.
    300 g mąki pszennej, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • W drugiej misce zmieszaj cukier, olej i mleko.
    150 g cukru trzcinowego, 1/3 szklanki oleju, 1 szklanka mleka roślinnego
  • Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj.
  • Wsyp owoce i delikatnie przemieszaj.
    1,5 szklanki owoców
  • Nałóż ciasto do foremek na babeczki.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 25-30 minut – do suchego patyczka.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 200kcalWeglowodany: 26gBiałko: 3gTłuszcz: 9g
Słowa kluczowe babeczki dla wegan, ciasta wegańskie, wegańskie babeczki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babeczki bez nabiału i jajek

Muffinki z jagodami dla wegan – uwagi

Dziś mam dla was wegańskie muffinki z jagodami.

Czyli babeczki bez jajek i nabiału.

Będą idealne dla wszystkich z alergiami :)

Mimo, że nie ma w nich jajek, to babeczki nie są suche i wychodzą puszyste – widać do na ostatnim zdjęciu.

Do swoich babeczek użyłam mleko kokosowe, ale możecie użyć dowolne mleko roślinne.

Zamiast oleju możecie użyć rozpuszczony olej kokosowy.

Jagody możecie zastąpić innymi drobnymi lub pokrojonymi owocami.

Polecam wam także czekoladowe ciasto wacky cake – bez nabiału i jajek, bezy wegańskie oraz bezglutenowe babeczki z truskawkami.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.50 z 16 ocen
Postaw mi kawę

 

babeczki z jagodami bez jajek
wegańskie babeczki z jagodami

muffinki bez jajek i nabiału
muffinki z jagodami

 

 

Inspiracja.

jagody

Polecane przepisy na wegańskie słodkości

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na wegańskie wypieki – ciasta i ciasteczka. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2020 27 lipca

Podziel się przepisem

9 komentarzy

  1. 9a3c7eed8b21225af040cc328b645d78?s=54&d=mm&r=g
    Ewa 2022 15 maja w 14:54- Odpowiedz

    Super przepis. Mam pytanie do składników odżywczych…serving 1g…mogę o inform czy porcja 1g zawiera tyle składników odż czy miało być że porcja 100g? Dla mnie to ważne bo muszę uważać na białka ze wzgl na chore nerki.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 15 maja w 14:57- Odpowiedz

      Powinno być 1 szt, a nie g :)

  2. b17a68ad261d1fb042c063b78ebcf467?s=54&d=mm&r=g
    Paula 2021 23 kwietnia w 10:32- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Dałam mix mąk (orkiszowa, owsiana, ziemniaczana) i wyszły pyszne ❤️
    Super przepis, w sam raz dla osób z ograniczonym czasem na gotowanie tudzież pieczenie ❤️

    • 17ec7f310d7e62350b497b7fdff1a8fa?s=54&d=mm&r=g
      Agnieszka 2022 4 czerwca w 03:49- Odpowiedz

      W jakich proprcjach uzylas mak o ile pamietasz ?

  3. 173582b614ec34d0ad6c3078b07ea26c?s=54&d=mm&r=g
    Aga 2021 2 kwietnia w 14:57- Odpowiedz

    A jaką zdrową mąkę mozna by użyć?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 2 kwietnia w 16:45- Odpowiedz

      Najlepiej pewnie mieszaną – np owsianą z mąką migdałową

  4. 84b11c671f446dfa8db5ef8641c727f1?s=54&d=mm&r=g
    Majka 2020 28 lipca w 19:49- Odpowiedz

    GenialnePomimo 30 min. pieczenia wyszły nieco blade, ale z chrupiącą górą i puchatym środkiem. Zyskały piękny zapach za sprawą mleka z orzechów laskowych. Będę do nich wracać, bo są przeepyyszne <3

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy