Wilgotny piernik bananowy

Zaktualizowany: 2024 27 lutego
wilgotny piernik bananowy

Przepis na piernik z bananami

Dziś zapraszam na wilgotny piernik bananowy. Lubię w kuchni poeksperymentować i tak powstał przepis na połączenie piernika i ciasta bananowego. Banan dodany do piernika nadaje mu wilgotności i jednocześnie naturalnej słodyczy. Jeśli więc macie w domu dojrzałe banany, to koniecznie upieczcie to ciasto :)

wilgotny piernik

Wilgotny piernik bananowy przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pierniki i ciasta bananowe, to koniecznie spróbuj tego apetycznego połączenia.

szybki i pyszny piernik na boże narodzenie

Wilgotny piernik bananowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na prosty i wilgotny piernik z bananami.
4.40 z 23 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Porcje 13
Kalorie 344 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na długą formę keksową – około 30 cm.
Składniki

składniki na piernik bananowy

składniki na polewę czekoladową do piernika

Instrukcja
 

Jak zrobić bananowy piernik z polewą czekoladową

  • Banany obierz ze skórki, pokrój w plastry, a następnie rozgnieć porządnie widelcem.
    3 banany
  • Dodaj do bananów miód, olej i jajka – zmiksuj.
    170 ml oleju, 200 g miodu, 3 jajka
  • Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.
    300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka gorzkiego kakao, 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • Dodaj suche składniki do mokrych w kilku porcjach – po każdej dokładnie zmiksuj.
  • Przełóż ciasto do długiej formy keksowej – moja miała 30 cm długości i 11 szerokości.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około godzinę – do suchego patyczka.
  • Czekoladę połam na kawałki, dodaj do niej masło i rozpuść razem w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce (wtedy podgrzewaj czekoladę po 15 sekund, mieszaj i znowu podgrzewaj – aż czekolada będzie miała idealną konsystencję).
    100 g czekolady, 20 g masła
  • Posmaruj ciasto polewą czekoladową.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 344kcalWeglowodany: 40.1gBiałko: 5.2gTłuszcz: 18.2gBłonnik: 1.1g
Słowa kluczowe ciasto piernikowe z bananami, wilgotny piernik
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
czekoladowe ciasto z bananami

Wilgotny piernik bananowy – uwagi

Wilgotny piernik to podstawa na świątecznym słodkim stole. Ja sobie w ogóle nie wyobrażam świąt Bożego Narodzenia bez zapachu przyprawy piernikowej w domu. Zawsze muszą być u mnie domowe pierniczki kolorowo lukrowane, a oprócz tego jakiś pachnący piernik. W zeszłym roku pierwszy raz upiekłam piernik staropolski, ale on wymaga wcześniejszych przygotowań i długiego leżakowania. Jeśli nie macie na to czasu, bo się zagapiliście lub obawiacie się, że wasze umiejętności są za małe, to wtedy możecie przygotować taki prosty wilgotny piernik na ostatnią chwilę. Ciasto jest mocno pachnące piernikiem, a do tego jest wilgotne i mięciutkie, więc można go jeść od razu. Jego magicznym składnikiem dodatkowym są banany, to one nadają mu tą wilgotność i miękkość. Ja swój piernik na koniec posmarowałam rozpuszczoną białą czekoladą, ale możecie również użyć czekoladę mleczną lub gorzką. Możecie również zrobić lśniącą glazurę czekoladową :)

szybki piernik na święta
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.40 z 23 ocen
Postaw mi kawę
ciasto bananowe z czekoladą
wilgotny piernik

Polecane przepisy na ciasta piernikowe

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne i aromatyczne ciasta z przyprawą do piernika. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2017 4 grudnia

Podziel się przepisem

11 komentarzy

  1. ded71b24bcfed1331dd4b762dc72fe25?s=54&d=mm&r=g
    Monika 2024 26 stycznia w 18:41- Odpowiedz

    3 gwiazdek
    Mi wyszedł zakalec a taki prosty się wydawał

  2. 38d217477b85e0518372af6c75aff4a4?s=54&d=mm&r=g
    Magdalena 2019 29 grudnia w 10:14- Odpowiedz

    Jak zrobić taka piękną dekorację?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 29 grudnia w 11:08- Odpowiedz

      Ja tu użyłam gałązki rozmarynu oraz żurawinę – zamoczyłam je na chwilę w lekko roztrzepanym białku, a potem w cukrze – trzeba je odłożyć do przeschnięcia i gotowe :)

  3. 970b2cb3799d05755a49b26fd9146da6?s=54&d=mm&r=g
    Aleksandra 2019 19 grudnia w 14:24- Odpowiedz

    2 szklanki maki to stanowczo za duzo. Wyszedl kamien. Nie polecam!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 19 grudnia w 15:27- Odpowiedz

      Szkoda, że ciasto ci nie wyszło. U mnie ta ilość mąki była idealna. Odmierzałaś ją wagą, czy szklankami?

  4. fc970e13335ac5b6de0db21d67f2192f?s=54&d=mm&r=g
    Sylwusia 2017 18 grudnia w 21:52- Odpowiedz

    Czy muszę koniecznie dodawać miodu jeśli nie mogę go spożywać ?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2017 19 grudnia w 09:25- Odpowiedz

      Jeśli nie możesz miodu, to możesz go zastąpić np. syropem klonowym – tylko jego możesz dać odrobinę więcej – albo np. syrop z agawy – ostatecznie może też być po prostu cukier :)

  5. cf37ea38dca79bea45f2039e6987936e?s=54&d=mm&r=g
    Gosia www.rabarbarowo.pl 2017 5 grudnia w 19:25- Odpowiedz

    Musi mieć świetną konsystencję :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 5 grudnia w 19:57- Odpowiedz

      Jest czadowy :)

  6. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Angelika_Monika Candy Pandas 2017 5 grudnia w 17:36- Odpowiedz

    Bananowy smak z piernikowymi nutami świetnie się łączy :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 5 grudnia w 19:57- Odpowiedz

      Nom omnn

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy