orzeszki(posiekane lub krokant do posypania po lukrze)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto drożdżowe zawijane z kremem orzechowym
Drożdże rozkrusz do ciepłego mleka, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj.
15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150 ml ciepłego
Rozczyn drożdżowy przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
W misie miksera umieść mąkę, jajko, resztę cukru oraz masło, dodaj wyrośnięty rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
300 g mąki pszennej, 40 g cukru, 40 g masła, 1 jajko
Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - tak na około godzinę.
W tym czasie przygotuj orzechy - wsyp je na suchą patelnię i podgrzej kilka minut - aż będą lekko ciepłe i pachnące.
100 g orzechów laskowych
Orzechy ostudź, a następnie grubo posiekaj.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć, wyłóż na posypany mąką blat i rozwałkuj na płaski placek.
Na cieście rozsmaruj krem Nut Love (jeśli go wcześniej lekko podgrzejesz, to będzie łatwiej go smarować). Zostaw czyste dwa dłuższe boki ciasta.
około 200 g kremu orzechowo-czekoladowego
Na krem orzechowy wysyp posiekane orzechy laskowe.
Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku.
Ułóż ciasto na papierze do pieczenia - bliżej jednego brzegu, następnie papierem owiń ciasto zostawiając kilka centymetrów luzu i połóż na blaszce tak aby łączenie papieru wypadło pod spodem ciasta.
Odstaw ciasto na około pół godziny.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni (tryb góra/dół).
Lekko podrośnięte ciasto wstaw do piekarnika (razem z papierem) i piecz przez mniej więcej 35 minut - aż będzie ładnie rumiane.
Wyjmij z piekarnika, delikatnie odwiń z papieru i odstaw do wystudzenia.
Cukier puder na lukier zmieszaj z mlekiem i posmaruj nim wierzch ciasta.
100 g cukru pudru, około 3-4 łyżki mleka
Na koniec posyp ciasto posiekanymi orzechami laskowymi albo krokantem orzechowym.