450 g mąki pszennej, 200 g masła, 70 g cukru pudru, 5 żółtek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka jogurtu naturalnego
Jeśli nie chce się zlepić to dodaj odrobinę zimnej wody.
Podziel ciasto na dwie części i schłodź przez godzinę.
Wyjmij ciasta i rozwałkuj na wielkości blaszki.
Posmaruj ciasto dżemem porzeczkowym od Stovit..
dżem
Jak zrobić bezę do ciasta
Białka lekko zmiksuj, wsyp powoli cukier i zwiększ obroty miksera.
5 białek, 200 g cukru
Miksuj aż białka będą bardzo gęste, białe i lśniące, dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet, krótko zmiksuj.
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu
Wyłóż bezę na kruche ciasto z dżemem.
Posyp po wierzchu płatkami migdałowymi.
płatki migdałowe
Piecz 160 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40 minut.
Jeśli nie możesz piec obydwu blatów jednocześnie, to najpierw ubij połowę białek z połową cukru, a drugą część dopiero przed pieczeniem drugiego spodu.
Gotowe ciasto ostudź.
Jak zrobić krem budyniowo-maślany do pani Walewskiej
W rondelku zagrzej około 400 ml mleka.
500 ml mleka
W odlanej części mleka rozpuść budyń, dodaj cukier, mąkę pszenną i kawę - wymieszaj.