Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Rustykalna tarta gruszkowa przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszną kruchą tartę pełną gruszek - to idealne ciasto na jesień.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
1
hour
godz
30
minut
minut
Czas wykonania
25
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
55
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
12
Kalorie
222
kcal
Składniki
składniki na kruche ciasto do tarty
150
g
mąki pszennej
((1 szklanka) )
70
g
masła
25
g
cukru pudru
((2 łyżki) )
1
jajka
(- użyłam rozmiar L)
0,5
łyżeczki
mielonego cynamonu
0,5
łyżeczki
mielonej gałki muszkatołowej
składniki na nadzienie do galette
około 125
g
serka ricotta
1
łyżka
miodu
około 0,5
słoiczka
Dżemu
(z gruszek z anyżem od Stovit)
1
duża
gruszka
( pokrojona w plasterki)
Instrukcja
Jak zrobić rustykalną tartę z gruszkami i ricottą
Z podanych składników zagnieć ciasto - gotowe ciasto owiń w folię spożywczą, lekko rozpłaszcz i schłódź w lodówce przez około godzinę.
150 g mąki pszennej,
70 g masła,
25 g cukru pudru,
1 jajka,
0,5 łyżeczki mielonego cynamonu,
0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Po tym czasie ciasto lekko zagnieć i rozwałkuj na cienki placek - maksymalnie o grubości 5 mm.
Przełóż ciasto na papier do pieczenia i ułóż na dużej blaszce z piekarnika.
Serek ricotta zmieszaj z miodem i posmaruj nim wierzch ciasta - zostaw dookoła wolny brzeg o szerokości około 2 cm.
około 125 g serka ricotta,
1 łyżka miodu
Na wierzch serka wyłóż dżem gruszkowy, a na nim ułóż plasterki gruszki.
około 0,5 słoiczka Dżemu,
1 duża gruszka
Wolny brzeg ciasta zegnij do środka tarty nakładając go lekko na nadzienie.
Piecz ciasto w 220 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20-25 minut - do zrumienienia.
Po upieczeniu lekko ostudź.
Możesz zjeść ją na ciepło lub na zimno :)
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
222
kcal
Weglowodany:
25
g
Białko:
5
g
Tłuszcz:
11
g
Słowa kluczowe
kruche ciasto z gruszkami, tarta z gruszkami
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!