Do ciepłego mleka dodaj drożdże oraz łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki - wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około 20 minut.
25 g drożdży, 100 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
W dużej misce umieść resztę mąki, jajka, cukier oraz rozpuszczone i przestudzone masło.
380 g mąki pszennej, 2 jajka, 100 g masła, 75 g cukru
Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
Miskę z ciastem przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyjmij ciasto na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
Rozpłaszcz dłońmi ciasto na placek o grubości około 1 cm.
Szklanką wytnij kółka.
Jagody wymieszaj z mąką ziemniaczaną i cukrem.
160 g jagód, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru
Lekko rozciągaj wycięte kółka, na środek nakładaj czubatą łyżeczkę jagód, dokładnie sklej bułeczki.
Ułóż sklejeniem do dołu na blaszce - zachowaj odstępy między bułeczkami.
Pozostałe ciasto zagnieć, spłaszcz i wytnij kółka - i tak do końca ciasta.
Bułeczki przykryj ręcznikiem i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (tryb termoobieg).
Bułeczki posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika - piecz około 15 minut.