Zacznij miksować białka, w trakcie wsyp cukier i miksuj aż białka będą białe i lśniące, a cały cukier się rozpuści (gdy weźmiesz odrobinę piany na palec i ją potrzesz, to nie będzie czuć kryształków cukru).
6 białek, 150 g cukru
Krok 2 - przesiej suche składniki przez sitko
Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i kakao.
150 g mąki pszennej, 50 g gorzkiego kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krok 3 - dodaj pozostałe składniki do ubitych białek
Do ubitych białek dodaj na zmianę olej i mąkę - mieszaj na niskich obrotach.
100 ml oleju
Na koniec dodaj starte jabłko i wymieszaj łyżką.
1 duże jabłko
Krok 4 - upiecz ciasto z białek
Przełóż ciasto do formy keksowej o długości około 30 cm - wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (tryb góra/dół) przez około 50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź i wyjmij z formy.
Krok 5 - przygotuj polewę czekoladową na ciasto
W rondelku podgrzej mleko, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
100 g czekolady mlecznej, 50 ml mleka
Lekko ostudź czekoladę aby zgęstniała, a następnie polej nią ciasto.