Zacznij przygotowania od wykonania śnieżnych kul z żelatyny – będą one potrzebować nocy na dobre wyschnięcie.
Nadmuchaj baloniki na wodę do wielkości około 6-7 cm, zawiąż na supełek, a następnie ostrożnie przepchnij przez supełek czubek patyczka do szaszłyków.
14 sztuk baloników, długie patyczki do szaszłyków
Do dość szerokiej szklanki wsyp 8 łyżeczek (płaskich) żelatyny i zalej ją 16 łyżeczkami wody – dokładnie wymieszaj, a następnie podgrzej krótko w mikrofalówce, aby stała się płynna.
60 g żelatyny spożywczej, woda
Zanurzaj baloniki w żelatynie, tak aby był nią prawie całe pokryte, pozwól żelatynie odcieknąć, a następnie wbij patyczek z balonikiem w styropian aby całość podeschła.
Jeśli żelatyna robi się za gęsta, to ją w trakcie ponownie podgrzej, albo umieść szklankę w garnku z gorącą wodą.
Po około 10 minutach przygotuj drugą porcję żelatyny – zalej wodą pozostałe 8 łyżeczek żelatyny, dodaj 16 łyżeczek wody, podgrzej i ponownie zanurz w cieczy wszystkie baloniki.
Odstaw baloniki na kilka godzin – a najlepiej na całą noc, aby mocno stwardniały.
Następnego dnia lekko przebij baloniki i delikatnie odklej gumę od żelatynowej skorupki.
Nożyczkami wyrównaj spody kul.
Jak zrobić waniliowe babeczki z żurawinami:
Wyjmij wcześniej z lodówki jajka, masło i jogurt naturalny, tak aby miały temperaturę pokojową.
Miękkie masło oraz cukier puder o aromacie waniliowym Diamant umieść w misie miksera i zmiksuj na wysokich obrotach aż masło będzie puszyste i białe.
110 g masła, 150 g cukru pudru
W tym czasie przesiej przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
225 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Do masy maślanej dodaj pojedynczo jajka i po każdym chwilę miksuj całość.
2 jajka
Dodaj do masy połowę mąki, a następnie jogurt naturalny.
120 ml jogurtu naturalnego
Dodaj resztę mąki i zmiksuj krótko – tylko do połączenia – mogą zostać ślady mąki.
Wsyp żurawiny (jeśli są mrożone, to nie rozmrażaj ich wcześniej) i wymieszaj łyżką.
150 g żurawiny
Przygotuj 14 papilotek do babeczek, nałóż do nich ciasto.
Piecz babeczki w 170 stopniach (tryb termo obiegu) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić krem twarożkowy na babeczki
Do miski włóż serek mascarpone, dodaj śmietanę kremówkę oraz łyżkę cukru pudru Diamant.
125 g serka mascarpone, 75 ml śmietany kremówki, 1 łyżka cukru pudru
Zmiksuj na wysokich obrotach.
Babeczki śnieżne kule - wykończenie:
Na wierzch babeczek nałóż trochę kremu.
Wbij w niego nieduże ciasteczka, albo świąteczne ozdoby cukrowe.