Jajka zmiksuj z cukrem aż będą białe, puszyste i bardzo gęste.
6 jajek, 150 g cukru
W tym czasie przesiej przez sito mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika.
170 g mąki pszennej, 40 g gorzkiego kakao, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do jajek dodaj mniej więcej 1/3 mąki z dodatkami i zmiksuj na niskich obrotach.
Dodaj 4 łyżki powideł, krótko zmiksuj, dodaj część mąki i krótko zmiksuj.
80 g Powideł
Na koniec dodaj majonez i resztę mąki - zmiksuj tylko do połączenia składników.
80 g majonezu
Przelej ciasto do dwóch form o średnicy 22 cm i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój każdy biszkopt na dwa blaty.
Jak przygotować śliwki do tortu
Przełóż śliwki do rondelka, dodaj cukier oraz przyprawę do piernika.
300 g śliwek, 50 g cukru, 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Gotuj aż śliwki zaczną się delikatnie rozpadać, a większość soku odparuje - ostudź.
Jak zrobić krem cynamonowy do tortu
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej - na dno rondelka nalej wodę, ustaw na rondelku miskę żaroodporną - tak aby nie dotykała powierzchni wody. Dodaj połamaną czekoladę i mieszając co jakiś czas poczekaj aż się rozpuści.
100 g mlecznej czekolady
Zdejmij miseczkę z rondelka i lekko ostudź.
Serek mascarpone zmiksuj krótko z łyżeczką cynamonu - dodaj rozpuszczoną czekoladę i energicznie zmiksuj.
250 g serka mascarpone, 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę zmiksuj na najwyższych obrotach miksera aż będzie gęsta.
500 ml śmietany kremówki
Dodaj po łyżce serek mascarpone z czekoladą i zmiksuj do połączenia składników.
Spróbuj krem i jeśli chce to daj do niego trochę cukru pudru.
Torcik korzenna śliwka - wykończenie:
Na paterze ułóż jeden blat ciasta czekoladowego, posmaruj go powidłami, a następnie wyłóż mniej więcej 1/3 kremu.
300 g Powideł
Przykryj krem drugim blatem ciasta.
Nałóż 1/3 kremu, a na niego wyłóż przestudzone śliwki.
Połóż trzeci blat, posmaruj go powidłami oraz resztą kremu.
Przykryj tort ostatnim kawałkiem ciasta czekoladowego.
Wierzch posmaruj powidłami.
Boki torcika przejedź długim nożem lub packą aby zebrać namiar kremu.
Schłodź ciasto w lodówce przez około 1-2 godziny.
Przygotuj polewę - w rondelku pogrzej kremówkę, do gorącej dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj, aby się rozpuściła.
75 ml śmietany kremówki 30 %, 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Gotową polewę przestudź.
Polej nią wierzch tortu, a całość udekoruj ciasteczkami.