Pokruszone drożdże posyp cukrem i zalej ciepłym mlekiem - wymieszaj, przykryj miseczkę ściereczką i odstaw na około 20 minut, aby zaczyn zaczął "pracować".
15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 100 ml mleka
W misce umieść mąkę, jajko, olej, sól i bazylię, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
250 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 jajko, 50 g oleju
Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - około godzinę (możesz miskę z ciastem wstawić do piekarnika z temperaturą ustawioną na 30-35 stopni).
Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany mąką blat, lekko zagnieć, przekrój na pół, potem każdą połowę na pół i znowu na pół - tak aby otrzymać 8 niedużych kawałków.
Zmieszaj razem składniki nadzienia - posól i popieprz do smaku - sos będzie dość intensywny w smaku, ale tak ma być :)
50 g koncentratu pomidorowego, 50 g twarożku, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka suszonej bazylii, sól i pieprz
Rozwałkuj cienko każdy kawałek ciasta i posmaruj około łyżeczką nadzienia.
Zwiń ciasto w rulonik, przetnij ostrym nożem wzdłuż na pół - jeden koniec zostaw nie przecięty.
Teraz przepleć wokół siebie powstałe kawałki, a następnie sklej końcówki tworząc zwiniętą bułeczkę.
Ułóż bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj między nimi odstępy.
Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aby się napuszyły (na około 30-40 minut).
Piekarnik nagrzej do 170 stopni (tryb teromoobieg) - wstaw blachę z bułeczkami i piecz je około 20 minut - aż będą ładnie rumiane.
Upieczone, jeszcze gorące bułeczki posmaruj rozpuszczonym masłem.