Masło utrzyj z cukrem pudrem i ricottą na lekką, puszystą i białą masę.
110 g masła, 200 g cukru pudru, 250 g ricotty
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do masy maślanej dodaj sok i skórkę z limonki oraz pojedynczo jajka - po każdym krótko zmiksuj masę.
skórka, sok, 3 jajka
Na koniec wsyp w 2-3 turach mąkę - po ostatnim dodaniu mąki nie miksuj już długo ciasta - mogą nawet zostać smugi mąki w cieście - domieszaj je delikatnie łyżką.
Przelej ciasto do formy keksowej o długości około 25-27 cm.
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Przygotuj lukier - do cukru pudru dodaj sok z limonki (może też być sok z cytryny), dodaj pojedynczo po łyżce mleka - po każdej łyżce dokładnie wymieszaj lukier - ma być gęsty, ale spływający z łyżki.