Jak zrobić kruche ciasto z kremem migdałowym i rabarbarem
Z podanych składników zagnieć ciasto na tartę - jeśli ciasto nie chce się łączyć, to dodaj odrobinę zimnej wody lub zimnego mleka.
230 g mąki pszennej, 120 g masła, 50 g cukru pudru, 1 łyżeczka skórki z cytryny, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 jajko
Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez około godzinę (może poleżeć przez noc).
Rabarbar umyj i pokrój na kawałki o długości około 4-5 cm, przełóż do naczynia żaroodpornego.
500 g rabarbaru
Sok pomarańczowy zmieszaj ze skórką pomarańczową i cukrem, polej nim rabarbar.
sok, 50 g cukru
Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 20-30 minut - aż rabarbar lekko zmięknie, ale nie będzie się rozpadał.
Masło na masę migdałową krótko - bardzo krótko - zmiksuj z cukrem - tylko do połączenia.
140 g masła, 100 g cukru
Dodaj mielone migdały i jajka - krótko zmiksuj.
200 g migdałów, 2 jajka
Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki i rozwałkuj go na wielkość foremki (jeśli ciasto na początku się łamie, to go krótko zagnieć rękoma, aby nabrało elastyczności).
Wyłóż ciastem foremkę, odetnij nadmiar ciasta (ja nim wyłożyłam małą formę do tarteletek).
Formę z ciastem schowaj do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wyłóż na ciasto masę migdałową, na niej ułóż rabarbar.
Piecz tartę w 170 stopniach (termoobieg) przez około 35-40 minut - pod koniec pieczenia możesz ciasto dodatkowo posypać płatkami migdałowymi.
Po upieczeniu ciasto ostudź, albo podawaj na ciepło z lodami :)